Un subiect important de pe agendă a fost progresul Moldovei în procesul aderării la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).
Potrivit BNM, „dosarul de aderare la SEPA a fost finalizat”, ceea ce ar demonstra „conformitatea Moldovei cu criteriile SEPA pentru statele non-europene”. BNM a depus în ianuarie 2024 cererea de integrare în acest sistem, iar în luna august a primit confirmarea din partea EPC. Pentru punerea în aplicare a deciziei, BNM a inițiat un proiect de armonizare legislativă și tehnică cu asistență printr-un proiect de Twinning finanțat de UE.
La întâlnirile de la Bruxelles s-a vorbit și despre „oportunitatea” trecerii Republicii Moldova la valuta de referință euro.
„În contextul creșterii importanței monedei unice europene în fluxurile valutare ale economiei țării noastre, s-a menționat oportunitatea tranziției firești la valuta de referință euro – un beneficiu pentru populație și mediul de afaceri din Republica Moldova”, se precizează în comunicatul BNM.
- Te-ar putea interesa și: R. Moldova „are toate atributele de a fi copilul minune al zonei”, crede guvernatoarea BNM, Anca Dragu
Guvernatoarea Anca Dragu a declarat că BNM are un „rol vital” în pregătirea țării pentru aderarea la UE, iar adoptarea normelor europene ar permite creșterea interesului investitorilor europeni pentru piața bancară autohtonă, a concurenței în sector, sporirea calității serviciilor bancare și a securității tranzacțiilor.
Reprezentanții BNM au avut discuții la Bruxelles cu șeful Direcției Generale de Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere (DG NEAR), Gert Jan Koopman, șeful Direcției Generale Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital (DG FISMA), John Berrigan, șefa-adjunctă a Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN), Elena Flores, și cu Giorgio Andreoli, Director General al EPC.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te