Linkuri accesibilitate

R. Moldova „are toate atributele de a fi copilul minune al zonei”, crede guvernatoarea BNM, Anca Dragu 


Anca Dragu - a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe 22 decembrie 2023, pentru un mandat de șapte ani.
Anca Dragu - a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe 22 decembrie 2023, pentru un mandat de șapte ani.

Reformele pentru aderarea la UE și banii care vor veni din fondurile de pre-aderare „vor spori activitatea economică” a R. Moldova, în pofida „contextului geopolitic puțin complicat” de acum, a „comportamentului ușor timid” al agenților economici moldoveni și a tendințelor previzibile de scădere a remitențelor, crede guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

„Această combinație de reforme și bani pentru investiții înseamnă, cum spuneam, activitate economică mai intensă, locuri de muncă mai bine plătite. Și asta se va vedea în fiecare an”, afirmă în podcastul video „Pe Agendă” guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu.

Ea folosește chiar expresia de potențial „copil minune al zonei” pentru R. Moldova, referindu-se și la rolul pe care țara l-ar putea avea în procesul de reconstrucție al Ucrainei vecine, aflată acum în război.

Atuuri moldovene pentru revitalizare economică

După ce a preluat mandatul de guvernatoare a BNM acum opt luni, precedat de o carieră de economistă și politiciană în România și la Comisia Europeană, Dragu se arată sigură că procesul de aderare ar ajuta an de an la revitalizarea economiei moldovene.

„Vom vedea în fiecare an în cifrele statistice cum ne apropiem de statele România, Bulgaria, țările Baltice”, își susține ea punctul de vedere.

Dragu spune că poartă discuții în R. Moldova cu băncile comerciale ca să fie pregătite de fondurile de „pre-aderare” și să cofinanțeze agenții economici moldoveni.

„Știți cum funcționează acești bani europeni: trebuie să pună și beneficiarul o parte din resurse, undeva la 20-30 până la poate chiar 50%. Aceste resurse trebuie să vină dinspre bănci”, explică guvernatoarea băncii centrale din R. Moldova.

Potrivit Ancăi Dragu, R. Moldova dispune de o serie de atuuri pentru o perspectivă de revitalizare economică, oferind „condiții foarte bune” de investiții în domenii „extraordinar de importante și delicate”.

Poate supraviețui R. Moldova fără asistență externă?

Acum însă agenții economici din R. Moldova au „un comportament ușor timid” și nu se grăbesc să ia credite de la băncile comerciale, deoarece „pentru companii aici contextul geopolitic este unul nefavorabil”.

Întrebată la „Pe Agendă” dacă R. Moldova poate sau nu supraviețui fără asistență financiară externă, Dragu a răspuns: „Da și nu”. Explicând că nu vede „o dependență”, guvernatoarea a remarcat că fluxurile externe vor scădea în timp.

„Eram ministru de Finanțe în România când deja România nu mai primea atâtea granturi și trebuia să contribuie la instituții financiare internaționale care ajută țări așa cum România fusese cu 10-20 de ani în urmă”.

Guvernatoarea anticipează și o scădere a remitențelor, care sunt deja „într-un ușor declin”, odată ce moldovenii care muncesc peste hotare se stabilesc acolo cu toată familia.

Ce mai puteți afla din acest interviu cu guvernatoarea BNM, Anca Dragu:

  • Cine i-a propus Ancăi Dragu funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei?
  • Cum se înțelege guvernatoarea venită de la București cu reprezentanții clasei politice moldovene?
  • De ce prețurile în R. Moldova sunt atât de mari pentru cetățeni: când și cum se poate modifica această tendință?
  • Cui i se datorează stabilitatea și vitalitatea leului moldovenesc? E un lucru bun sau rău pentru economie?
  • Cu ce argumente îi convinge guvernatoarea BNM pe investitorii străini să vină în R. Moldova și vin oare aceștia?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG