Linkuri accesibilitate

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a cerut cetățenia Moldovei încă din vară. Va avea salariu ca și Armașu


Anca Dragu la ședința parlamentului de la Chișinău în timp ce era confirmată în postul de guvernatoare a BNM, 22 decembrie 2023
Anca Dragu la ședința parlamentului de la Chișinău în timp ce era confirmată în postul de guvernatoare a BNM, 22 decembrie 2023

Președinția R. Moldova spune că noua guvernatoare a Băncii Naționale a depus cererea de obținere a cetățeniei R. Moldova cu jumătate de an înainte să fie numită în funcție, aruncând o lumină nouă asupra unei decizii calificată de unii drept pripită.

Mai din vreme decât se credea

În ultimele zile ale anului trecut, puterea de la Chișinău a numit-o în fruntea Băncii Naționale a Moldovei, la 22 decembrie, pe fosta ministră de Finanțe a României, Anca Dragu, după demiterea lui Octavian Armașu, pe motiv că acesta n-ar fi făcut destul pentru elucidarea „furtului miliardului”.

Unii, inclusiv opoziția politică, s-au arătat surprinși de rapiditatea înlocuirii și de faptul că Dragu a primit cetățenia moldoveană cu numai o zi înaintea numirii la BNM, prin decret prezidențial.

Fostul președinte moldovean, socialistul Igor Dodon, unul dintre cei mai vocali critici ai numirii, a sugerat că repeziciunea procesului ar consolida impresia că este vorba de o „trădare” de țară.

În urma unei solicitări de informație din partea Europei Libere, Președinția R. Moldova a spus că Dragu a înaintat pe numele șefei statului o cerere de dobândire a cetățeniei moldovene pe 27 iulie 2023. Cererea a fost înregistrată în cancelaria prezidențială la 1 august 2023, ceea ce pare să arate că venirea ei la BNM a fost plănuită din timp.

Rapiditatea demiterii lui Armașu a fost criticată de reprezentanții Fondului Monetar Internațional în Moldova, care au părut și ei luați prin surprindere de sosirea la BNM a româncei.

Salariul nu se schimbă

La rândul său, Banca Națională ne-a informat că noua guvernatoare va primi același salariu ca predecesorul ei demis, Octavian Armașu.

„La preluarea mandatului de guvernator de către Anca Dragu, salariul nu a fost majorat”, menționează Direcția comunicare a BNM într-un răspuns la solicitarea Europei Libere.

Din ultima declarație de avere a lui Armașu, reiese că el avea salariul lunar de 163.000 de lei moldovenești (circa 8.400 de euro).

BNM ne-a mai spus că Dragu nu va beneficia de locuință de serviciu. Totodată, instituția nu ne-a răspuns dacă guvernatoarea va sta în permanență la Chișinău sau va face naveta de la București.

Potrivit declarației de avere din 2022, publicată pe site-ul partidului său din România, Uniunea Salvați România (USR), Anca Dragu (51 de ani) deține împreună cu soțul său, Marius Dragu, 11 terenuri intravilane, șase apartamente (dintre care cinci în București) și o casă de locuit, tot în București.

Creditată pentru experiența ei la instituții financiare românești și internaționale, ca și pentru buna cunoaștere a procesului de integrare în Uniunea Europeană, Dragu ar urma să conducă BNM vreme de 7 ani.

Liderul socialist Igor Dodon a amenințat, într-o recentă postare pe rețele, că, odată ce opoziția actuală va recâștiga puterea, Dragu va fi printre primii oficiali demiși din funcție.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG