Guvernatorul Băncii Naționale critică revocarea „legii miliardului”

Moldova, Octavian Armașu, National Bank Governor, 16 December 2020

Parlamentul Moldovei a anulat așa-numita „lege a miliardului”, care a transferat pe umerii cetățenilor datoria formată din cauza jafului miliardului.

56 de deputați au votat pentru adoptarea acestei decizii.

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat Europe Libere că acest lucru poate anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoșirea sistemului financiar al Republicii Moldova.

### Vezi și... ### Octavian Armașu (guvernator BNM): „R. Moldova poate rămâne fără finanțare externă”(VIDEO)

Pe de o parte, prin revocarea legii, Banca Națională este „decapitalizată”, ceea ce-i va limita capacitatea de a asigura prețuri stabile și a lupta cu inflația. În al doilea rând, o Bancă Națională decapitalizată, rămasă fără o sumă importantă de bani, pentru că statul nu mai vrea să-și achite angajamentul este un semnal negativ pentru parteneri financiari externi ai R. Moldova: „Nu este doar un moft, o ambiție a cuiva din FMI, este un element de salvgardare a capacității statului Republica Moldova de a rambursa creditele către creditorii externi. Creditorii externi, prin intermediul Fondului Monetar Internațional, vor să se asigure că statul Republica Moldova are capacitatea de a deservi datoria și de a rambursa. Dacă statul are această capacitate, creditorii acordă finanțări, dacă statul nu are această capacitate, creditorii nu acordă finanțări” a explicat Armașu într-un interviu cu Europa Liberă.

Reprezentantul Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rodgers Chawani, considera că revocarea „legii miliardului”este „un pas înapoi” în reforma sectorului bancar inițiativa deputaților socialiști de a anula legea miliardului, cea prin care statul s-a obligat să restituie paguba în urma „furtului miliardului”.