Guvernul a aprobat compensațiile pentru fermierii din raionul Dubăsari

Agricultor din Molovata Nouă, raionul Dubăsari, stânga Nistrului, care are teren după traseul Râbnița-Tiraspol.

Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Râbnița - Tiraspol vor primi compensații în valoare de 2 milioane de lei. Suma este specificată în programul activităților de reintegrare a țării pentru anul acesta, aprobat în ședința de miercuri a guvernului.

Alte 13 milioane de lei ale programului sunt destinate pentru realizarea a 26 proiecte în localitățile din Zona de Securitate de la Nistru. Este vorba, între altele, despre modernizarea instituţiilor de învățământ cu predare în limba română, reparația și dotarea edificiilor administrative, a instituțiilor de cultură și sport, precum și amenajarea zonelor de agrement.

Administrația separatistă din regiunea transnistreană a impus taxe fermierilor moldoveni pentru accesul la terenurile acestora care se află dincolo de șoseaua Râbnița – Tiraspol. Restricțiile au urmat intrării în vigoare, de la 1 ianuarie, a noului Cod Vamal al Republicii Moldova care pune în condiții de egalitate agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pentru compensarea plăților ilegale percepuse la trecerea prin posturile de control, Consiliul raional Dubăsari va aloca mijloacele necesare în baza unui regulament care va fi elaborat „în condiții de transparență și echitate”, se spune într-un comunicat al executivului.

Anterior, șeful Direcției agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari, Sergiu Guvir, a declarat Europei Libere că fermierii vor folosi acești bani pentru a scoate din regiunea transnistreană și a vinde recolta de cereale de anul trecut: grâu, orz și rapiță. Potrivit lui, în luna aprilie, în depozitele de peste traseu rămâneau circa 2.500 de tone de cereale.

La începutul lunii mai, Biroul pentru politici de reintegrare a declarat Europei Libere că agricultorii moldoveni nu întâmpină obstacole pentru a ajunge la terenurile de peste traseu, așa cum se întâmpla în anii 2014-2018. „Respectiv, compensarea parțială va viza doar unele cheltuieli legate de transportarea roadei anului 2023 prin infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului”, a precizat Biroul.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te