La o zi de la publicarea investigației, purtătorul de cuvânt, Daniel Vodă, a spus pe 1 februarie că guvernul moldovean va accelera „consecvent și în continuare” alinierea la sancțiunile occidentale contra Rusiei.
Într-un mesaj pe o rețea de mesagerie, Vodă a asigurat că autoritățile de la Chișinău „s-au sesizat” mai demult, imediat ce eludarea sancțiunilor prin trei firme moldovene a fost semnalată inițial, în august 2023, într-o investigație internațională.
Agenția Reuters a scris atunci că firme moldovene au intermediat în 2022 livrări de piese de avion în Rusia. Guvernul de la Chișinău nu a reacționat atunci în mod public.
Investigația de acum a Europei Libere, care a fost publicată pe 31 ianuarie, arată că firmele moldovene au livrat piese de avion în Rusia și în 2023. Europa Liberă a obținut și o reacție din partea Uniunii Europene, care a spus că autoritățile de la Chișinău „trebuie” să ia măsuri în legătură cu „întrebările privind presupusele livrări în Rusia ale unor componente de către companii moldovene”.
Igor Grosu spune că „procuratura investigează”
În comentariul purtătorului de cuvânt al guvernului se spune că autoritățile au luat măsuri contra eludării sancțiunilor „prin instituțiile de profil naționale”, iar cazurile semnalate „se investighează” și prin cooperare internațională. Dar Daniel Vodă nu precizează ce măsuri au fost luate.
Europa Liberă a aflat că administratorii firmelor care au livrat piese de avion în Rusia au fost contactați în 2023 de ofițeri de securitate și alții pentru a se informa în legătură cu tranzacțiile controversate.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a spus Europei Libere, pe 25 ianuarie, că procurorii săi nu au inițiat vreo anchetă penală împotriva directorilor celor trei companii, anume companiile Airrock și Aerostage, administrate de Ivan Melnikov, un fost șef al departamentului de achiziții și logistică al Air Moldova, și compania Maxjet Service, o firmă înregistrată în raionul Hâncești, condusă de Serghei Ranga.
Dar într-o reacție separată în urma investigației Europei Libere, spicherul Igor Grosu a declarat postului Pro TV Chișinău, pe 1 februarie, că „procuratura investighează acest caz”.
De ce Occidentul vede o problemă în eludarea sancțiunilor anti-ruse
Țările occidentale au exprimat numeroase îngrijorări în legătură cu faptul că Rusia a găsit căi de a ocoli sancțiunile occidentale, care i-au fost impuse pentru invazia la scară largă din Ucraina, din februarie 2022. Împreună cu sancțiunile impuse în alte sectoare ale economiei ruse, cele din domeniul aviației ar fi trebuit să majoreze costurile războiului pentru Rusia și să convingă Kremlinul să oprească invazia.
Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe și de securitate europene, Josep Borrel, a declarat Europei Libere că eludarea sancțiunilor de către Rusia prin intermediul unor terțe țări este un subiecte de „mare îngrijorare” pentru UE.
Una din căile folosite pentru eludarea sancțiunilor de către Rusia trecea prin R. Moldova pentru că Moldova încă nu a scos în afara legii aceste tranzacții cu Rusia în domeniul aviației.
R. Moldova s-a aliniat treptat la mai multe runde de sancțiuni europene împotriva Federației Ruse, dar nu încă și la cele vizând sectoarele financiar, comercial și energetic, precum și cele ale transporturilor, tehnologiei și apărării.
În reacția sa la investigația Europei Libere, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a spus că R. Moldova susține mai departe „Ucraina și poporul ucrainean în războiul brutal al Federației Ruse”, dar nu a explicat ce constrângeri există pentru se alinia la toate sancțiunile anti-ruse.
### Vezi și... ### Companii moldovene au livrat piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale