Strategia aprobată de guvern pe 17 iulie identifică drept un risc major o „posibilă extindere” a acțiunilor militare ruse în Ucraina, „în special în regiunea Odessa” și „stabilirea unui coridor militar terestru până la hotarele R. Moldova”. Alte amenințări majore la adresa „securității, ordinii constituționale, infrastructurii critice” sunt, în cuvintele strategiei, „operațiile de tip hibrid” ale Rusiei desfășurate „direct sau prin intermediul unor interpușilor locali” în R. Moldova.
Anul trecut, Curtea Constituțională a scos în afara legii Partidul Șor, la cererea guvernului Recean, formațiunea oligarhului fugar Ilan Șor fiind acuzată de tentative de destabilizare a R. Moldova în interesul Rusiei.
- Te-ar putea interesa și podcastul: „În esență...” | Generalul Ohladciuc, de ce mai e nevoie pentru a apăra „la sigur” spațiul aerian al R. Moldova
După aprobarea strategiei de apărare în ședința de guvern din 17 iulie, premierul Dorin Recean a spus că ea este și „un proiect foarte important pentru educația civică, dezvoltarea patriotismului, dar și a coeziunii sociale”.
Într-un paragraf separat al strategiei, sunt amintite drept „amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale” forțele ruse din regiunea transnistreană, „precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional” din stânga Nistrului, care ar avea „capacitate operațională considerabilă”.
Vorbind în ședința de guvern, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că strategia identifică principalele riscuri și amenințări, ia printre soluții - creșterea cheltuielilor pentru apărare la 1% din Produsul Intern Brut, până în 2030, de la 0,55 %, în prezent.
Ministrul Nosatîi a spus că majorarea cheltuielilor trebuie să aibă ca scop modernizarea forțelor armate, sprijinită deja și prin ajutoare occidentale.
R. Moldova a întărit „considerabil” relația cu NATO și mizează mai departe pe sprijinul Alianței Nord-Atlantice printr-un parteneriat special, se spune în strategie.
Neutră prin constituție, R. Moldova nu-și propune aderarea la NATO, dar Nosatîi a spus că un obiectiv prevăzut de strategie este, în schimb, „integrarea în arhitectura de securitate și apărare a UE”.
Despre România, țară membră și a UE, și a NATO, strategia spune că este un „partener esențial pentru R. Moldova”, iar relația cu ea în domeniul apărării „cunoaște o dezvoltare semnificativă”, în timp ce „un dialog intens cu Ucraina” este descris drept „vital”.
După avizul pozitiv primit în guvern, strategia de apărare, parte a alteia mai ample privind securitatea națională, va intra în dezbaterea parlamentului pentru a fi aprobată sub formă de lege (AE).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te