Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Generalul Ohladciuc, de ce mai e nevoie pentru a apăra „la sigur” spațiul aerian al R. Moldova


Șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc
Șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc a admis că numărul cazurilor de violare a spațiului aerian moldovean de rachete și drone rusești „a fost mult mai mare” decât cel anunțat oficial.

Generalul Ohladciuc, de ce mai e nevoie pentru a apăra „la sigur” spațiul aerian al R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:05 0:00

De la începutul invaziei militare rusești în Ucraina [24 februarie 2022] au fost înregistrate oficial mai bine de zece incidente legate de violarea spațiului aerian moldovean de rachete și drone ruse sau prăbușirea unor astfel de obiecte pe teritoriul R. Moldova, în zonele de frontieră, în rezultatul interceptării de către sistemul ucrainean de apărare antiaeriană.

„Da, admit că [numărul survolărilor ilegale a spațiului] a fost mult mai mare”, spune generalul Eduard Ohladciuc. Comandantul Armatei Naționale a explicat că sistemele disponibile de monitorizare a spațiului aerian nu pot detecta, în condițiile reliefului deluros, obiectele care zboară la o altitudine mai joasă de un kilometru.

Invitatul podcastului „În esență...” a mai spus că mijloacele de intervenție [rachetele și mitralierele antiaeriene] din dotarea armatei moldovene „nu sunt atât de eficiente pentru apărarea frontierei R. Moldova” și s-a referit la necesitatea eforturilor de redresare a acestei situații.

Tactica Rusiei de a ciocni Ucraina cu R. Moldova

Generalul menționează în podcast că Rusia folosește o tactică prin care ar urmări să genereze un conflict între R. Moldova și Ucraina. Multe dintre rachete și drone sunt lansate „de-a lungul frontierei de stat cu R. Moldova”, iar în asemenea condiții militarii ucraineni au posibilități reduse de nimicire a acestora, pe motiv că e mare riscul ca fragmentele să cadă pe teritoriul R. Moldova.

Întrebat dacă sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei sau cel al României ar putea proteja spațiul aerian moldovean, generalul Ohladciuc a spus că doar „teoretic e posibil”, deoarece R. Moldova e o țară neutră.

Comandatul Armatei Naționale susține că în situația în care R. Moldova ar face parte dintr-un „bloc militar”, țara ar putea dispune de „o soluție mult mai ieftină” de protejare a spațiului aerian decât cea posibilă acum. Asta pentru că, spune generalul, apărarea antiaeriană este la fel de costisitoare „ca și aviația”.

Nu există acum „un pericol iminent” pentru R. Moldova

Întrebat dacă ar exista motive de îngrijorare pentru R. Moldova, pe fondul stadiului de acum al războiului din Ucraina, comandantul Armatei Naționale a declarat că „un pericol iminent la adresa securității R. Moldova acum nu există”. Generalul a precizat însă că „un pericol militar la frontieră” va fi în creștere „dacă armata rusă va continua ofensiva”. Deocamdată, asemenea indicii nu sunt. Cele mai mari pericole țin de rachetele și dronele lansate periodic de ruși spre Ucraina, a explicat șeful Marelui Stat Major.

Eugen Urușciuc, autorul podcastului „În esență...”, și generalul de brigadă Eduard Ohladciuc
Eugen Urușciuc, autorul podcastului „În esență...”, și generalul de brigadă Eduard Ohladciuc

Alte chestiuni discutate în podcast

  • Cât de mult s-a schimbat Armata Națională în ultimii mai bine de doi ani, de la invazia Rusiei în Ucraina?
  • De ce s-au întețit exercițiile militare, inclusiv cu rezerviștii? De ce, pentru ce s-ar pregăti armata?
  • Care e gradul de pregătire fizică și care e moralul rezerviștilor?
  • Cum se prezintă soldatul moldovean în ceea ce privește dotarea lui în comparație cu cel din armatele altor țări?
  • Sunt alocările bugetare actuale suficiente pentru a avea forțe armate moderne?
  • Cum stau lucrurile în privința încorporării în Forțele Armate?
  • Se gândesc sau nu decidenții militari să mărească efectivul armatei?
  • Ce transmit raporturile de cooperare intense pe dimensiune militară ale R. Moldova cu Occidentul?
  • De ce modificarea și ratificarea recentă a Acordului moldo-român privind cooperarea militară nu ar trebui să îngrijoreze?
  • Ce a obținut R. Moldova prin Instrumentul European Pentru Pace?
  • Cum îi va rămâne în memorie generalului Ohladciuc ziua de 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina? Care au fost primele gânduri, acțiuni sau ordine? Știau militarii moldovenii că Rusia urma să atace Ucraina?
  • Ce-ar fi mai nimerit: statutul de neutralitate sau aderența R. Moldova la un bloc militar?
  • În caz de atac asupra R. Moldova, există adăposturi suficiente, cine se îngrijește de starea lor?
  • Există vreo formă de comunicare cu formațiunile militare ale autoproclamatei republici moldovenești nistrene?
  • Cum răspunde comandatul Armatei Naționale la acuzațiile Tiraspolului și Moscovei că R. Moldova se „militarizează.”
  • După scandalul cu suspectata colaborare a fostului comandat al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cu serviciile militare ruse de informații, ce măsuri s-au impus pentru excluderea unor asemenea posibilități printre angajații forțelor armate?
  • În contextul cazului Gorgan ar fi necesară efectuarea unui soi de prevetting și în armata moldoveană?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG