Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, antreprenorul Vasile Tofan, reprezentantul unei companii de investiții americane în Ucraina, se referă la prestația celor două executive [Gavrilița și Recean] în cei aproape trei ani de guvernare a PAS.
Cunoscutul om de afaceri – care se poziționează, în discursurile sale publice, ca un susținător al actualei guvernări – vorbește despre nevoia deschiderii și reconfigurării economiei moldovene, despre cum „investițiile străine masive” pot face R. Moldova să nu mai „depindă” de asistența externă.
Asistența externă și sindromul „bolii olandeze”
Vasile Tofan susține că fără asistența externă, R. Moldova ar fi „intrat într-un colaps economic”. Volumul acestui sprijin „foarte mare” e acum de 10% din PIB, constată invitatul podcastului. El spune, totodată, că „trebuie să fim foarte fericiți că acești bani vin”.
Moldova trebuie să fie mai curajoasă în a atrage crediteVasile Tofan
„Până nu va avea investiții străine directe masive, R. Moldova va fi, în continuare, dependentă de asistența externă”, este de părere antreprenorul moldovean.
Pe de altă parte, Vasile Tofan vorbește despre riscul așa-numitului sindrom al „bolii olandeze”, generat de fluxul mare de fonduri externe, care slăbesc „mușchii” unor sectoare.
El mai spune, însă, că datoria publică a Moldovei, în prezent de circa 35% din PIB, nu ar trebui să îi sperie pe cetățeni, deoarece e „o datorie mică.” „Eu cred că Moldova trebuie să fie mai curajoasă în a atrage finanțări externe, inclusiv în formă de credite”, susține invitatul podcastului „În esență...”
De la „o piață mică, domestică” spre o „economie deschisă”
Și guvernul Gavrilița și guvernul Recean au avut stabilite „priorități economice corecte” – deschiderea către investitori și integrarea economică în spațiul european, susține Vasile Tofan. Invitatul podcastului consideră că R. Moldova este neatractivă pentru investiții, fiind „o piață mică, domestică” de doar 2,5 milioane de oameni.
„Noi suntem sortiți să construim o economie deschisă, în care investitorii ar veni pentru crearea platformelor pentru exporturi, platforme de producție pentru alte piețe”, menționează antreprenorul.
Potrivit lui, R. Moldova trebuie să simplifice „cât se poate de mult” barierele de producție și să relaxeze birocrația în raport cu afacerile.
Mai puțin control din partea statului
E nevoie de mai multă determinare în realizarea „reformelor nepopulare politic”Vasile Tofan
Antreprenorul mai spune în podcast că statul trebuie să renunțe la controlul deținut la mai multe întreprinderi, iar cetățenii – la iluzia că acestea „ar aparține poporului.”
„Cred că [guvernarea] ar trebui să fie mult mai ambițioasă [în privatizări]”, spune Vasile Tofan, argumentând că „statul este un administrator foarte, foarte prost”.
În același timp, el susține că guvernarea nu are suficientă determinare în a realiza „reforme nepopulare politic” – reducerea sau comasarea numărului de primării și optimizarea școlilor, sectoare care consumă multe finanțe publice.
„Rețeta” lui Vasile Tofan
Moldova trebuie să fie un fel de Irlandă a EuropeiVasile Tofan
Vasile Tofan sugerează că autoritățile de la Chișinău trebuie să liberalizeze „dramatic” economia și piața muncii, ca să devină „cea mai deschisă și cea mai invitătoare” din regiune pentru businessuri străine.
„Deci, trebuie să fim ca un fel de Irlandă a Europei sau ca un fel de Singapore al Asiei. Asta e rețeta pentru creșterea economică, dar asta implică inclusiv o deschidere [și] a populației din R. Moldova către trendurile străine”, spune Vasile Tofan.
Alte chestiuni discutate în podcast
- Succesele și insuccesele guvernelor PAS (Gavrilița și Recean).
- În ciuda războiului și a situației instabile, România a înregistrat, anul trecut, o creștere economică de peste 2%, iar Ucraina un avans de 5,3%, R. Moldova înscriind o creștere de doar 0,7%. Care e explicația?
- Cum s-ar descurca guvernarea fără suport extern și dacă ajutoarele nu au un efect descurajator, „de adormire” a creativității decidenților? De ce cetățenii simt într-o măsură mică efectele suportului extern?
- De ce unii investitori străini pleacă din R. Moldova și de ce guvernările nu au reușit să facă din R. Moldova o țară cu sol fertil pentru investițiile străine.
- Cum vrea să pornească motoarele economiei premierul Dorin Recean, dacă numărul întreprinderilor noi create e mai mic decât al celor ce se închid.
- Ce, cum și cât ar putea câștiga R. Moldova în contextul planului internațional de reconstrucție a Ucrainei.
- Cum R. Moldova își poate asigura o creștere constantă de 8-10%, ca să nu rămână „la coada Europei.”
- Cum poate fi reconfigurată economia dintre Prut și Nistru, astfel încât eventual să apară – de ce nu – și un „miracol moldovenesc”?
- Dacă Vasile Tofan ar fi premier, care ar fi cele trei politici de redresare economică pe care le-ar aplica în primul rând.
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.