Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile în contextul războiului din Ucraina, în timp ce membri și susținători ai Partidului Socialiștilor (PSRM) au protestat în fața legislativului, cerând demisia guvernului. Decizia a fost votată de 59 de deputați ai partidului de guvernământ PAS.
Premierul Natalia Gavrilița a prezentat de la tribuna parlamentului argumentele în favoarea prelungirii stării de urgență.
„Luând în considerare faptul că prognozele pe care le avem la dispoziție nu indică încetarea războiului în statul vecin și nici dispariția sau atenuarea riscurilor de securitate în regiune și pentru Republica Moldova, inclusiv de ordin economic, energetic, umanitar și militar, considerăm justificată solicitarea noastră, cu care am venit astăzi în fața Parlamentului, de prelungire a stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 45 zile”, începând cu data de 24 iunie, a declarat Natalia Gavrilița.
### Vezi și... ### Din nou stare de urgență? Opoziția critică intenția guvernului. Societatea civilă e rezervată„Avem nevoie și în continuare de instrumente ce pot permite luarea unor decizii rapide și eficiente”, a spus șefa guvernului.
Opoziția reprezentată de socialiști, comuniști și Partidul Șor a criticat decizia Parlamentului, spunând că puterea ar urmări să limiteze în continuare drepturile și libertățile cetățenilor pentru a nu admite o eventuală demitere a guvernului.
Între timp, în fața Parlamentului, un grup de membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor (PSRM) a organizat un protest față prelungirea stării de urgență. Manifestanții, printre care deputați PSRM, au cerut demisia executivului, pe care îl acuză de incompetență pe fondul creșterii prețurilor și adâncirii crizei economice.
Manifestanții au scandat „Rușine”, „Demisia guvernului”, „Jos guvernul stării de urgență” și au venit cu pancarte cu inscripții „PAS = sărăcie”, „Opriți starea de urgență”, „Banii publici la control” ș.a.
Starea de urgență în Republica Moldova a fost impusă pe 24 februarie în legătură cu invazia rusă din Ucraina pentru o perioadă de 60 de zile. În aprilie, Parlamentul a decis prelungirea acesteia cu încă 60 de zile.