Linkuri accesibilitate

Republica Moldova interzice exportul cerealelor și extinde lista produselor alimentare de primă necesitate


Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova a decis să completeze lista produselor alimentare de primă necesitate, în contextul stării de urgență declarată joi seară de Parlament.

Autoritățile au decis astfel să prevină majorarea speculativă a prețurilor, ținând cont de creșterea sporită de pe piață pentru produsele primare, a spus premierul Natalia Gavrilița, după ședința comisiei.

La produsele deja existente în lista produselor esențiale, cum sunt lactatele, făina, orezul sau crupele, au fost adăugate, între altele, cartofii și produsele din carne și pește, pentru acestea fiind limitat adaosul comercial.

Totodată, Comisia pentru situații excepționale a mai decis să interzică exportul grâului și zahărului, începând cu 1 martie. Autoritățile vor monitoriza fluctuația stocurilor de cereale. „Este o decizie importantă”, a spus premierul Gavrilița, „suntem acum la limita asigurării securității alimentare”.

Primul ministru a mai anunțat că, dată fiind starea de urgență, Comisia a decis să suspende licitația în curs de procurare a energiei electrice și să prelungească contractul cu furnizorul actual. A fost suspendată pentru o lună și procedura de revizuire a tarifelor la energia electrică, guvernul urmând să pregătească măsuri de compensare a eventualei majorări a tarifelor pentru categoriile sociale vulnerabile.

De asemenea, Comisia a decis să faciliteze intrarea în țară a loturilor de ajutoare umanitare, pentru care va fi simplificată procedura de import.

XS
SM
MD
LG