Concesionara pe jumătate de secol a Aeroportului Internațional Chișinău a schimbat în 2019 trei proprietari, ajungând aparent în posesia formală a unui milionar rus. Toate tranzacțiile implicând aeroportul, încă din momentul concesionării controversate din 2013 decisă de fostul guvern Leancă, au avut loc pe fundalul unor lupte între politicieni. De ce contează așa tare cine controlează aeroportul?
Your browser doesn’t support HTML5
Un consilier din cabinetul Chicu, Vitalie Dragancea, care ne-a confirmat astăzi o data în plus intenţia fermă a actualului executiv să anuleze concesiunea aeroportului, a afirmat totodată că la originea acestei intenţii nu ar sta provenienţa gestionarului, ci ineficienţa acestuia.
„Este important ca firma care gestionează o astfel de infrastructură să fie eficientă şi bine intenţionată. Din păcate, de la început şi până acum, au existat foarte multe pete albe, pete negre care au generat un volum mare de suspiciuni în jurul acestei concesionări”.
Firma Avia Invest, care primise în urmă cu şase ani de la autorităţile moldovene, pentru aproape o jumătate de secol, în concesiune principala aerogară a ţării, se angajase să investească anual peste 240 de milioane de dolari, iar 1% din venituri să-l verse la bugetul statului. Vitalie Dragancea afirmă, pe de altă parte, că executivul ar avea convingerea că aceasta nu şi-ar fi respectat angajamentele investiţionale, doar că nu ar dispune deocamdată şi de date precise doveditoare.
Guvernul a iniţiat acţiunea de examinare a respectării angajamentelor contractuale. Obiectivul final al acestei acţiuni e rezilierea contractului...Vitalie Dragancea
„Concesionarul s-a angajat să aducă investiţii, repet – să aducă investiţii, ca să modernizeze într-un ritm accelerat aeroportul. Aceste investiţii nu au fost aduse, dar s-a profitat de taxa de modernizare care a migrat spre concesionar odată cu tranzacţia. Acum, guvernul a iniţiat acţiunea de examinare a respectării angajamentelor contractuale. Obiectivul final al acestei acţiuni e rezilierea contractului”.
Au trecut câteva luni de când o anchetă parlamentară iniţiată de guvernarea PSRM-ACUM a demonstrat că tranzacţionarea aeroportului s-a făcut în detrimentul intereselor statului, favorizând concesionarul, dar contractul e în vigoare şi acum. Igor Dodon şi Maia Sandu se acuză reciproc de nedorinţă de a-l rezilia.
În timp ce Dodon o acuză pe Sandu că ar fi negociat în secret cu un miliardar britanic pentru preluarea aeroportului, opoziţia pare să pretindă că Igor Dodon ar vrea retranzacţionarea aerogării către investitori ruşi, iar anunţul de acum câteva săptămâni al miliardarului rus Andrei Goncearenko că l-ar fi succedat pe britanicul Rothschild la acţionariatul companiei concesionare a indus ideea că acest lucru deja s-ar fi întâmplat.
### Vezi și... ### Soarta Aeroportului Chișinău după fuga lui Șor și interesele miliardarilor ruși (VIDEO)
În mod greşit, afirmă pe de altă parte, şeful statului. În realitate, spune el, speriat de intenţia autorităţilor de la Chişinău de a merge până la capăt cu anularea concesiunii, Rothschild ar fi renunţat de bună voia la intenţia de a se implica în afacere, iar aeroportul ar fi revenit la cei ce îl controlau iniţial, adică la Plahotniuc şi Şor, mai susţine Igor Dodon.