O comisie parlamentară care a investigat timp de câteva luni privatizarea companiei Air Moldova și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a prezentat astăzi Parlamentului argumente pentru anularea tranzacțiilor controversate din timpul guvernărilor trecute și întoarcerea celor două instituții sub controlul statului. Mai mult despre concluziile comisiei Munteanu și dezbaterile pe care le-a provocat în ședința de azi a Parlamentului - în relatarea corespondentei Europei Libere.
Concluziile, în general, sunt deja cunoscute, întrucât, forțată de anumite împrejurări, comisia s-a văzut nevoită să le anunţe pe unele dintre ele înainte să-şi fi întocmit un bilanţ. Bunăoară, în urmă cu câteva săptămâni, pentru a preveni o înstrăinare a aeroportului, Igor Munteanu, președintele anchetei parlamentare, s-a adresat Procuraturii şi Guvernului, informându-le că statul a tranzacționat activele aeroportului, însă nu şi datoriile lui, a încredințat aceste active unei companii cu câteva mii de lei în conturi şi care de fapt nici nu fusese invitată la concurs, i-a dat acesteia dreptul să-şi ia aproape toate veniturile (comisia a calculat în cinci ani 112 milioane de euro), împărțind cu statul doar un procent din ele, ba i-a mai permis să perceapă timp de 49 de ani o taxă pe care, în mod normal, putea să i-o lase doar în cazul existenței unui angajament investițional ieșit din comun.
În cea de-a doua tranzacție, comisia a reconstituit o situație în care statul mai întâi a injectat 90 de milioane în compania sa aviatică, după care imediat a scos-o pe piață şi a vândut-o unor entități cu mari probleme financiare, care nu au efectuat nici măcar o investiție, nemaivorbind de stingerea datoriilor imense ale noii lor achiziții.
Nou ce s-a aflat astăzi, cu prilejul dezbaterii din Parlament, sunt detalii curioase, însă nesemnificative deja pentru concluzia generală a comisiei, şi anume cea că atât concesiunea aeroportului, cât şi vânzarea Air Moldova trebuie anulate. Una din aceste descoperiri e, de exemplu, că banii din care s-a cumpărat Air Moldova au fost depuși în numerar într-o bancă de unul din cumpărători, care a declarat că i-a adus din Dubai. Sau că tranzacția cu aeroportul pare să fi fost gândită în perspectiva ca bunul să nu mai revină vreodată în proprietatea statului. Sau că din conturile Avia Invest, compania concesionară a aeroportului, anumite sume de bani plecau periodic spre clubul de fotbal sau magazinele duty free ale deputatului fugar Ilan Şor, suspectat că ar fi fost beneficiarul ambelor afaceri, şi cea cu aeroportul, şi cea cu compania Air Moldova.
Pe lângă Banca de Economii, asta e a doua mare fraudă la care noi am asistat şi nu am făcut absolut nimic...Igor Munteanu
„Pe lângă Banca de Economii, asta e a doua mare fraudă la care noi am asistat şi nu am făcut absolut nimic. Şi evident acum e momentul să dezlegăm nodul şi să creăm condiții ca agențiile publice care gestionează proprietatea statului niciodată să nu mai recurgă la asemenea tertipuri ca să ne prostească şi să risipească bunurile statului”, a declarat spre finalul prezentării raportului Igor Munteanu.
În viziunea opoziției democrate, comisia lui Munteanu a plătit în zadar 200 de mii de lei celor ce i-a consultat la desfășurarea ambelor anchete parlamentare, iar deznodământul ce va urma e, negreșit, plata de despăgubiri către companiile cu care s-au încheiat contractele.
„Noi nu ne dorim ca pe seama cetățenilor să fie puse acele 1 miliard sau 2 miliarde de lei, ca să întoarcem prejudicii. Iată asta noi nu ne dorim şi vă rog să examinați acest aspect”, a declarat în timpul dezbaterii deputatul democrat, Sergiu Sârbu.
„Noi privim acest document ca unul politic. Scopul e absolut clar – convocarea unui nou concurs şi transmiterea activelor spre alţi acționari privați”, a spus la rândul lui deputatul din grupul Şor, Denis Ulanov.
Acuzații de presiuni politice a adus astăzi autorităților moldovene şi compania miliardarului britanic Nathaniel Rotschild, care nu demult a spus că a procurat off-shore-ul cipriot ce deţine activele concesionarului de la aeroport. Într-un apel adresat președintelui Igor Dodon, Rotschild îi amintește de existența unui acord moldo-cipriot de protejare a investițiilor şi amenință Guvernul cu un proces în arbitrajul internațional.