Într-un comunicat de presă din 28 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a spus că decizia Moscovei a fost luată în condițiile în care reprezentanții părții ruse au refuzat constant să participe la discuțiile tehnice „sau să respecte înțelegerile anterioare”.
Vodă spune că autoritățile moldovene au încercat pe mai multe căi să organizeze discuții cu autoritățile ruse, pentru a proteja interesele transportatorilor moldoveni, afectați de decizia din 25 martie a guvernului rus, care le interzice intrarea, inclusiv pentru tranzit, pe teritoriul Federației Ruse.
„Federația Rusă, cu părere de rău, nu respectă angajamentele și continuă să folosească relațiile comerciale ca instrumente de presiune politică, care sunt contrare declarațiilor publice de simpatie față de poporul Republicii Moldova”, a spus Daniel Vodă.
115 transportatori care dețin autorizații emise de autoritățile ruse, sunt afectați de această decizie a guvernului rus. Sunt afectați inclusiv exportatorii care au contractat servicii de transport, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„Aceasta va determina agenții economici din Republica Moldova să se orienteze către alte piețe, unde există predictibilitate și respectarea regulilor”, a declarat Daniel Vodă.
Potrivit portalului Zona de Securitate, noile interdicții vor afecta inclusiv companiile din regiunea transnistreană, deoarece exporturile acestora trec prin vama R. Moldova și sunt marcate cu eticheta „Fabricat în Moldova”.
Daniel Vodă a mai precizat că pentru a asigura creșterea și diversificarea exporturilor, R. Moldova a intensificat cooperarea cu alte piețe și a consolidat rutele alternative prin UE, Caucaz și Asia Centrală „pentru ca firmele noastre să nu depindă de decizii politice arbitrare”. Oficialul a mai precizat că autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de „soluții alternative” pentru agenții economici.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te