Linkuri accesibilitate

Rusia instituie un nou embargo la importurile de legume și fructe din R. Moldova


Mere pregătite pentru export la o fabrică din Briceni.
Mere pregătite pentru export la o fabrică din Briceni.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a anunțat că interzice, începând cu 4 decembrie, importurile de fructe și legume din R. Moldova.  

Rosselhoznadzor susține că în acest fel revine la restricțiile aplicate acum 2 ani.

„În 2022, pe fundalul unei situații fitosanitare nefavorabile în R. Moldova, au fost impuse restricții asupra tuturor importurilor de produse care sunt supuse carantinei”, se arată în comunicatul serviciului fitosanitar din Federația Rusă.

Rosselhoznadzor a explicat că interdicțiile au fost aplicate din cauză că au fost descoperite mai multe obiecte de carantină în legumele și fructele moldovenești.

De asemenea, instituția susține că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu a reacționat la semnalările privind aceste încălcări și nu a întreprins „măsuri eficace pentru a preveni livrările de produse infestate”.

Pe de altă parte, ANSA spune că a prezentat Rosselhoznadzor rapoartele de laborator care demonstrează lipsa dăunătorilor în loturile de fructe și legume.

„Doar în ultimele două luni, la adresa ANSA au venit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care trei în perioada 24-29 noiembrie. ANSA a răspuns la toate. Ultimele trei sunt în examinare și, în cel mai scurt timp, vor fi transmise răspunsuri oficiale, odată ce vor veni rezultatele de laborator”, se arată într-un comunicat al autorității.

Agenția precizează că nu a fost anunțată de către serviciul fitosanitar rus despre această interdicție. Potrivit comunicatului, fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii și numai Rusia a semnalat încălcări.

„Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real. Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din R. Moldova”, declară ANSA.

Rusia a interzis, pe 15 august 2022, importurile de legume și fructe din R. Moldova, invocând depistarea unor organisme dăunătoare în aceste produse, acesta fiind al treilea embargo de acest fel.

Pe 7 octombrie 2022, după negocieri cu fostul Partid Șor, Rusia a permis importul de fructe și legume moldovenești doar pentru trei companii din raionul Orhei.

Ulterior, Federația Rusă a ridicat, pe rând, embargoul pentru companiile din mai multe raioane ale țării, precum și din municipiile Chișinău, Bălți și din regiunea găgăuză.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG