Linkuri accesibilitate

OSCE: Lavrov numește Moldova „următoarea victimă”, Chișinăul ripostează


Serghei Lavrov, vorbind la reuniunea OSCE de la Skopje, 30 noiembrie 2023.
Serghei Lavrov, vorbind la reuniunea OSCE de la Skopje, 30 noiembrie 2023.

La reuniunea OSCE de la Skopje, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a prezentat Moldova ca pe un teren de confruntare între Occident și Rusia, numind-o într-un discurs sumbru „următoarea victimă” a politicilor antirusești. În replică, Chișinăul și-a reiterat opțiunea europeană.

„Moldova este de fapt în proces de pregătire să devină următoarea victimă a războiului hibrid pe care Occidentul l-a declanșat împotriva Rusiei”, a spus Lavrov de la tribuna Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se ține joi și vineri la Skopje.

Lavrov a acuzat Occidentul că după ce a „torpilat” Memorandumul Kozak (privind federalizarea Moldovei), chiar dacă avusese acceptul preliminar al Chișinăului și Tiraspolului, acum „distruge” și formatul 5+2 de negocieri pentru rezolvarea conflictului transnistrean „ucigându-i” mediatorul, adică OSCE, inclusiv prin extinderea NATO și a Uniunii Europene.

În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integării Europene, Igor Zaharov, a dat publicității un comunicat în care spune că „Republica Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană iar astăzi, mai mult ca niciodată, insistăm pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul nostru.”

Comunicatul moldovean menționează „invazia brutală a Federației Ruse împotriva Ucrainei” și spune că discursul lui Lavrov este parte din efortul rusesc de „destabilizare” a R. Moldova și din „șirul de acțiuni ostile” pe care Moscova le-a pus la cale împotriva ei „în ultimii 30 de ani”.

Nu este prima dată când Lavrov avertizează Moldova că va avea de suferit din cauza apropierii de Occident după invazia rusă din Ucraina.

În februarie 2023, el declarat, într-un interviu cu propagandistul rus Dmitri Kiseliov, că Occidentul „a pus ochii” pe R. Moldova pentru a o transforma în „următoarea Ucraină”. Chișinăul a condamnat atunci acele remarci.

În discursul de la Skopje, Lavrov s-a plâns printre altele că Occidentul a înființat Comunitatea Politică Europeană (cea care și-a ținut un summit lângă Chișinău, la începutul lui iunie) fără să includă Rusia și Belarus.

Prezența lui Lavrov umbrește summitul

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, se află și el la reuniunea de la Skopje, boicotată de Ucraina și statele baltice.

Înaintea plecării sale spre Macedonia de Nord, Ministerul de Externe a spus că delegația moldoveană va insista asupra retragerii trupelor rusești din regiunea transnistreană și va susține integritatea teritorială a Ucrainei.

Chișinăul a mai spus că delegația moldoveană va avea o prezență „redusă” când în sală va fi Lavrov.

Ministrul de Externe al Cehiei, Jan Lipavsky, s-a numărat printre cei care au părăsit în semn de protest sala reuniunii, împreună cu delegația, înainte să ia cuvântul ministrul rus.

„L-am lăsat în sală numai pe specialistul nostru în dezinformare, să ne relateze mai târziu”, a scris Lipavsky pe X, fostul Twitter.

Ministra de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a cerut în discursul ei Rusiei să pună capăt imediat războiului din Ucraina și l-a criticat pe Lavrov pentru că a plecat din sală după ce și-a terminat propriul discurs.

Zbor ocolit și cu insulte

Lavrov a ajuns la reuniunea OSCE pe un traseu ocolit, după ce Bulgaria nu i-a dat voie să îi survoleze spațiul aerian, în ciuda unor semnale favorabile anterioare, astfel că avionul a trebuit să treacă prin Grecia.

Lavrov a ajuns la reuniunea OSCE de la Skopje pe un traseu ocolit, modificat în ultimul moment de refuzul de survol al Bulgariei. Sursa imaginilor: Google Maps / Flight Radar 24
Lavrov a ajuns la reuniunea OSCE de la Skopje pe un traseu ocolit, modificat în ultimul moment de refuzul de survol al Bulgariei. Sursa imaginilor: Google Maps / Flight Radar 24

Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Maria Zaharova, care își însoțește șeful la Skopje, a spus că din cauza ei și-au închis spațiul aerian bulgarii, și i-a numit „analfabeți”.

Atât Lavrov, cât și Zaharova sunt sancționați internațional pentru contribuția la invazia rusească din Ucraina.

Ministrul de Externe al țării gazdă a reuniunii OSCE, Bujar Osmani, care și-a apărat zilele trecute decizia de invitare a lui Lavrov, a condamnat în discursul de deschidere, joi, „războiul de agresiune al Rusiei” împotriva Ucrainei.

Șeful politicii externe UE, Josepp Borrell, a spus cu ironie că este bine că Lavrov merge la OSCE, căci va putea auzi direct de la sursă, de la colegii lui din organizație, de ce este țara lui condamnată și izolată pe plan internațional.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG