Linkuri accesibilitate

Kremlinul tună și fulgeră după decizia Bulgariei de a interzice survolul avionului lui Lavrov


Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt la Ministerul rus de Externe
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt la Ministerul rus de Externe

Kremlinul a declarat joi că decizia Bulgariei, țară din UE și NATO, de a împiedica avionul care îl transporta pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să survoleze teritoriul său este „absurdă și prostească”.

Avionul a fost forțat să ia o rută mai lungă, deasupra Greciei, pentru a-i duce pe Lavrov și pe Maria Zaharova, purtătoarea sa de cuvânt, la o reuniune a miniștrilor de externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, în Macedonia de Nord, vecina de la vest a Bulgariei. Zaharova a acuzat Sofia de „prostie răuvoitoare.”

Săptămâna aceasta, Bulgaria semnalase că ar putea permite trecerea spre Skopje a lui Lavrov, personal, printr-o derogare de la sancțiuni, dar nu a unei delegații rusești în care s-ar putea afla și alte persoane sancționate internațional în legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Zaharova, aflată pe lista de persoane sancționate de Uniunea Europeană, a declarat că prezența sa la bordul avionului a fost motivul invocat de Ministerul bulgar de Externe pentru a refuza accesul în spațiul său aerian.

Deocamdată, oficialitățile bulgare nu au făcut niciun comentariu.

Aplicațiile de monitorizare a zborurilor civile arată că avionul rusesc a traversat Marea Neagră, de la nord la sud, cotind spre vest prin Turcia și Grecia, iar apoi spre nord, spre Skopje.

Zaharova a sugerat că Rusia ar putea aplica interdicții de survol similare pentru „mii de funcționari NATO” și a acuzat Bulgaria că a creat „un precedent periculos”.

Potrivit site-ului bulgăresc Novinite, rusoaica i-a numit „analfabeți” pe oficialii bulgari care au decis interdicția.

Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au declarat că boicotează reuniunea de la Skopje în semn de protest față de prezența delegației ruse.

Un summit tensionat

OSCE, cel mai mare organism de securitate regională din lume, s-a reunit joi în Macedonia de Nord.

Creată în 1975 ca un forum de dialog între blocurile estic și vestic, OSCE, din care fac parte atât Rusia, cât și Ucraina - funcționează cu mari dificultăți, iar tensiunile sunt mari, în special din cauza invaziei rusești în Ucraina.

Moscova continuă să blocheze deciziile privind gestionarea bugetului OSCE și obținerea unui consens privind președinția prin rotație.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania au declarat că vor boicota conferința ministerială anuală din cauza prezenței preconizate a ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Polonia a declarat că prezența Rusiei este „inacceptabilă”. „Pur și simplu nu putem ignora faptul că ministrul rus de externe va fi prezent la masa organizației care ar trebui să construiască pacea și securitatea în Europa", le-a declarat reporterilor miercuri ministrul polonez de externe, Szymon Szynkowski vel Sęk.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a aflat miercuri la Skopje pentru un dineu premergător summitului cu reprezentanți ai altor state OSCE, nu a fost prezent joi. El se află în Israel, încercând să prelungească armistițiul din Gaza.

XS
SM
MD
LG