Procedura de învestire a cabinetului condus de Ludovic Orban a intrat în linie dreaptă, dar încă nu știm, în acest moment, cum vor evolua lucrurile. Timp de două zile au fost audiați, în comisiile parlamentare de specialitate, miniștrii propuși. Cu câteva excepții, audierile s-au încheiat cu avize favorabile din partea comisiilor; excepțiiile erau, de fapt, previzibile.
O victimă sigură era Florin Cîțu, propus la Ministerul Finanțelor, care a fost în trecut extrem de critic la adresa politicii Partidului Social-Democrat. Cu prilejul audierii dlui Cîțu s-a remarcat, prin niște ieșiri de o vulgaritate scandaloasă, Eugen Orlando Teodorovici, ministru în Guvernul demis. Teodorovici nu e la prima ispravă de acest fel și e revoltător că izbucnirile sale grobiene rămân nesancționate. Și ministrul propus la Dezvoltare a primit aviz negativ, dar e drept că prestația sa nu a fost convingătoare. Oricum, verdictele date de comisiile parlamentare sunt consultative, iar prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că va menține toate nominalizările.
Se creează însă o situație bizară. În comisiile care i-au avizat pozitiv pe miniștrii liberali propuși se află foarte mulți parlamentari social-democrați, ei fiind în cele mai multe cazuri majoritari. Votul lor înseamnă că ei recunosc competența celor nominalizați. Or, liderul partidului, Viorica Dăncilă, a anunțat, fără echivoc, că parlamentarii social-democrați nu vor vota în niciun caz, la ședința de luni, învestitura Guvernului Orban. Mai mult, Dăncilă le cere să boicoteze ședința, în așa fel încât să nu se poată constitui cvorumul necesar.
### Vezi și... ### „Programul de guvernare al Guvernului Ludovic Orban oferă puține motive de bucurie” (Cristian Pantazi/ G4Media)
Venind din partea cuiva care a tot vorbit în ultima vreme despre necesitatea ca în România să fie stabilitate și ca Guvernul să-și poată desfășura activitatea în condiții normale, o asemenea strategie denotă o flagrantă inconsecvență. Dar politicienii nu se încurcă în astfel de „fleacuri”.
Ce urmărește în realitate Viorica Dăncilă e ușor de ghicit. Dacă lunea viitoare Guvernul Orban nu va fi învestit de către Parlament, Dăncilă va intra pe 10 noiembrie, în turul întâi al alegerilor prezidențiale, în calitate de șef al Guvernului. Un Guvern demis, dar încă în funcție. Plus că, prelungind artificial perioada de interimat, Guvernul Dăncilă va avea posibilitatea să mai ia niște decizii populiste și să mai plaseze niște oameni de încredere în posturi-cheie. Iar Viorica Dăncilă, dacă reușește să treacă de turul întâi, are șanse să păstreze, până una-alta, șefia partidului. Acestea fiind mizele, ziua de luni, ziua votului în camerele reunite, capătă o importanță crucială.