Guvernul Maiei Sandu a fost demis. Uniunea Europeană se declară îngrijorata de instabilitate (VIDEO)

Protest în fața parlamentului, cu ocazia demiterii guvernului condus de Maia Sandu, 12 noiembrie 2019

Guvernul pro-european condus de Maia Sandu a fost demis de Parlamentul de la Chișinău, ca urmare a moțiunii de cenzură inițiată de fracțiunea socialiștilor (PSRM). Moțiunea, votată de 63 de deputați, a fost sprijinită de fracțiunea fostului partid de guvernământ a democraților.

Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de demiterea guvernului.

Motiv pentru demisia guvernului a servit proiectul legii asumat prin răspundere de către guvern, care i-ar fi permis primului ministru să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. Autorii moțiunii susțin că guvernul ar fi încercat să politizeze procuratura, în timp ce primul ministru Maia Sandu l-a acuzat pe șeful statului că se teme de un procuror general independent. În ajun, socialiștii au respins propunerea de compromis a premierului de a cere mai întâi expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a legii procuraturii, propunere sprijinită, se pare, de Comisia Europeană.

Your browser doesn’t support HTML5

La protestul susținătorilor guvernului Sandu: „Azi s-a făcut o nedreptate poporului”


Înaintea votului asupra moțiunii, premierul Maia Sandu i-a acuzat pe socialiști de lașitate și că s-au speriat de faptul că guvernul a început să desființeze schemele de corupție și că a insistat aspra numirii unui procuror general independent. „Am făcut coaliție (cu PSRM – n.r.) ca să salvăm oamenii de teroare și să oprim o dictatură. Voi vreți să vă salvați interesele personale”, a declarat premierul Maia Sandu.

În debutul ședinței în plen, premierul Maia Sandu a prezentat un raport de activitate a guvernului. Primul ministru a spus că socialiștii și-au construit moțiunea de cenzură pe false acuzații privind înrăutățirea situației economice și sociale din țară. Maia Sandu a accentuat că reforma justiției este piatra de temelie a activității guvernului și că, fără o justiție independentă, nici reformele nu vor putea avea succes. Premierul a avertizat că, în cazul demiterii executivului, Republica Moldova riscă să piardă sprijinul financiar masiv pe care guvernul a reușit să îl atragă din partea partenerilor externi.

Protest în fața Parlamentului, împotriva demiterii guvernului condu de Maia Sandu, 12 noiembrie 2019

Protest în fața Parlamentului. Declarația premierului demisionar.

De la începutul ședinței plenare, în fața Parlamentului are loc o acțiune de protest organizată de susținătorii guvernului Maia Sandu și ai blocului ACUM. Liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au ieși în fața manifestanților, mulțumindu-le pentru sprijin și îndemnându-i să nu se lase descurajați. Referitor la votul de neîncredere, Maia Sandu a spus: „Niște hoți în Parlament s-au speriat de reforma justiției pe care o promovăm”, iar Andrei Năstase a comentat: „Dodon a dat mâna cu Plahotniuc peste graniță”.