Guvernul nu va renunța la programele sociale și de infrastructură, cu riscul de a întrerupe din nou finanțarea FMI, declară premierul Chicu

Premierul Ion Chicu și șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Moldova, Ruben Atoyan, Chișinău, 26 noiembrie 2019

„Interesele țării, cetățenilor și businessului vor prevala chiar și asupra unei potențiale stopări a colaborării noastre cu Fondul Monetar Internațional” a declarat premierul Ion Chicu într-un interviu cu Europa Liberă.

La Chișinău se află șeful misiunii FMI pentru R. Moldova, Ruben Atoyan cu care premierul a discutat parametrii noului buget și condițiile unui nou program de finanțare, după ce actualul expiră în martie anul viitor. FMI și-a reluat anul trecut finanțarea pentru R.Moldova după ce acest program fusese înghețat ca reacție la derapajele din timpul guvernării democrate.

În discuțiile cu FMI, a ținut Chicu să precizeze, „guvernul tehnocrat de la Chișinău nu va accepta pentru anul viitor nicio majorare de cote, în afară de cele care deja au fost votate” și nu va renunța la „prioritățiile” pe care le-a anunțat deja „proiecte sociale și investiții majore în infrastructură.” Care potrivit premierului, pot fi finanțate din viitorul buget.

„Noi suntem parteneri, noi nu stăm cu mâna întinsă nici la Fondul Monetar, nici la alte instituții. ”

Premierul a mai declarat că în ședința de miercuri, guvernul va discuta și proba noua politică bugetar-fiscală, pentru ca aceasta să fie trecută prin parlament până la Anul Nou.