Guvernul, restant la plata pentru reparația drumului spre Bulboaca | 8704 de locuri bugetare în Universitățile din Moldova

Drumul spre satul Bulboaca, în reparație. Fotografie din arhivă, martie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Universitățile din Moldova vor propune 8704 de locuri bugetare în noul an de studii, informează newsmaker.md. Din numărul total de locuri bugetare la licență și master, fiecare al patrulea va fi acordat pentru domeniul Științe ale educației (2079 de locuri), alte 1654 de locuri vor fi repartizate pentru Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricație și Arhitectură și construcții. Pentru domeniul Tehnologii ale informației și comunicațiilor vor fi repartizate 904 locuri bugetare, pentru Sănătate – 937. Alte 276 de locuri urmează să fie repartizate domeniilor Științe agricole, Medicină veterinară și Științe ale mediului. Peste 2.800 de locuri bugetare vor fi distribuite pentru candidații la studii la alte specialități.
  • TV8 scrie că guvernul nu a achitat integral banii companiilor care au efectuat lucrări de reparație a drumului spre satul Bulboaca. Potrivit Asociației drumarilor antreprenori din Moldova, datoriile acumulate se ridică la o sumă cuprinsă între 30 și 45 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a precizat, pentru sursa citată, că la începutul lunii, se achită mai întâi cheltuielile prioritare, iar plățile către companii vor fi efectuate ulterior. Și alți contractanți spun că plățile pentru serviciile oferite în cadrul și pentru eveniment nu au fost încă făcute.
  • Proiectul legii privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a fost trimis Parlamentului, scrie zdg.md. Centrul va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • O postare a TV8 despre moartea unui adolescent care muncea pe un șantier din Chișinău a fost una dintre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean. Din articol aflăm că tânărul s-a stins din viață după ce a fost electrocutat, iar nenorocirea s-a produs în după-amiaza de marți, 4 iulie, pe strada Șciusev.
  • Pe Instagram a trezit interes postarea Europei Libere despre reacția internauților după ce Primăria Chișinău a publicat imagini cu „Pomul Vieții” pavat pe bulevardul Grigore Vieru.