Guvernul român a aprobat un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și premierul moldovean, Dorin Recean, în timpul unor declarații de presă la Chișinău, pe 21 mai 2023

Guvernul României a aprobat un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova pentru continuarea exportului de energie electrică și consolidarea structurilor de ordine și securitate publică.

Premierul român, Marcel Ciolacu, a declarat că noul pachet, adoptat prin ordonanță de urgență, vizează în primul rând exportul de energie - o măsură „esențială pentru supraviețuirea economică” a Republicii Moldova.

Necesitatea prelungirii sprijinului în aprovizionarea cu energie se justifică prin menținerea situației excepționale în domeniul energiei, existând în continuare o vulnerabilitate crescută a Republicii Moldova și riscuri în aprovizionarea cu energie electrică, în condițiile dependenței de centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană (denumită MGRES) și de importurile de energie, precizează o notă informativă la Ordonanța de urgență adoptată joi de guvernul de la București.

„Actul normativ prevede că, în cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România pot vinde energie către traderi sau furnizori desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, la un preț de referință la care se adaugă costul certificatelor de dioxid de carbon, după caz”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.

Energia electrică vândută în aceste condiții ar urma să acopere „exclusiv” necesitățile consumatorilor finali din Republica Moldova, potrivit oficialului.

Tot joi, guvernul de la București a decis să contribuie cu 11,5 milioane de lei românești (peste 2,3 milioane de euro) la reconstrucția capitală a căminului studențesc al Universității de stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Banii vor fi transferați în câteva tranșe, în funcție de stadiul de execuție a lucrărilor.

Din același pachet de sprijin face parte și suma de 12,7 milioane de lei (2,49 milioane de euro), destinată proiectului „Consolidarea capacităților de gestionare a situațiilor de ordine publică – faza I”, propus de Republica Moldova. Este vorba despre acoperirea necesității de dotare a structurilor de ordine și securitate publică cu mijloace de mobilitate și mijloace speciale. Contribuția guvernului român la acest proiect va fi de 95% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.

Deciziile de joi ale guvernului de la București au la bază acordul din februarie 2022 privind acordarea unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova și implementarea programului aferent de asistență tehnică și financiară.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te