Guvernul vrea un sistem centralizat de achiziții pentru armament și muniții

Militarii moldoveni din Batalionul 22 de menținere a păcii, evaluați de experții internaționali în timpul exercițiilor de pe poligonul Bulboaca

Guvernul ar urma să aibă un sistem centralizat prin care vor fi achiziționate munițiile și armamentul pentru organele securității statului, apărării și ordinii publice. Ministerul Apărării este responsabil de dezvoltarea sistemului, iar achizițiile vor fi organizate de o agenție din subordine.

Ministerul Apărării a publicat pe 1 iulie anunțul privind începerea conssultărilor publice asupra hotărârii de guvern care prevede acest lucru.

În proiectul de decizie se arată că această inițiativă este menită să asigure „valoare pentru bani” și să dezvolte capacitățile de apărare ale statului, în contextul riscurilor regionale de securitate.

Dacă hotărârea va fi adoptată, Ministerul Apărării va fi autoritatea publică care prin intermediul Agenției Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu va organiza și desfășura achizițiile centralizate.

Ministerul consideră că prin centralizarea achizițiilor de muniții și armament se va reduce risipa de resurse, va fi optimizat atât procesul de aprovizionare, cât și stocurile existente.

În document se mai spune că hotărârea este compatibilă și cu acquis-ul Uniunii Europene.

„Achizițiile centralizate vor contribui la creșterea eficacității și reducerea costurilor, permițând negocierea unor prețuri mai bune și obținerea de reduceri pentru volum. De asemenea, centralizarea facilitează identificarea furnizorilor de încredere și stabilirea unor colaborări continue, asigurând condiții preferențiale de achiziție”, explică autorii inițiativei.

Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat în repetate rânduri despre necesitatea de a moderniza echipamentul militar și armamentul Armatei Naționale.

Acum doi ani, Nosatîi spunea că circa 90% din armamentul și tehnica Armatei Naționale, inclusiv sistemele antiaeriene, sunt de producție sovietică, nu corespund cerințelor unei operațiuni contemporane și trebuie înlocuite cu echipamente mai noi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te