Hamas are un nou lider politic, după uciderea predecesorului lui, la Teheran

Yahia al-Sinwar (în centru), într-o imagine de arhivă, din 14 aprilie 2023, în Gaza City.

Noul lider politic al Hamas este Yahya Sinwar, considerat creierul atacurilor din 7 octombrie, din Israel. Yahya Sinwar îl înlocuiește pe Ismail Haniyeh, care a fost ucis în Iran, săptămâna trecută, într-un atac pus pe seama Israelului.

Numirea lui Sinwar vine după ce şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a promis marţi că răspunsul grupării sale la atacurile israeliene de săptămâna trecută va fi „puternic şi eficient".

Desemnarea lui Sinwar ca lider al Hamas consolidează calea radicală urmată de mişcare de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului, scrie Reuters.

Yahya Sinwar a organizat cel mai sângeros atac asupra evreilor dintr-o singură zi de la Holocaust, fără a ascunde dorința sa de a lovi puternic Israelul, țara care l-a întemnițat pentru aproape jumătate din viața sa de adult.

În decembrie 2022, liderul militant a declarat la un miting din Gaza, într-un discurs adresat susținătorilor, că gruparea palestiniană Hamas va desfășura un „potop” de luptători și rachete împotriva Israelului,

La mai puțin de un an, Israelul a descoperit că nu era o amenințare inactivă, când luptătorii Hamas au spart granița puternic consolidată, pe 7 octombrie 2023, organizând un atac în care au fost uciși 1.200 de oameni și au fost luați 152 de ostatici.

Născut într-o tabără de refugiaţi din sudul oraşului Khan Younis din Gaza, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a devenit din 2017 șeful Hamas în Gaza, după eliberarea sa în 2011.

El și-a început cariera ca un executant nemilos al celor care colaborau cu Israelul. Înainte de a fi încarcerat, era şeful aparatului de securitate Al-Majd, care urmărea, ucidea şi pedepsea palestinienii acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene.

În mai, Curtea Penală Internațională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza.

La începutul acestui an, Uniunea Europeană (UE) a adăugat pe lista sa cu teroriști numele lui Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, liderul Hamas din Gaza, considerat arhitectul arhitectul celui mai devastator atac asupra Israelului din ultimele decenii.

Sinwar s-a ascuns în Gaza, sfidând încercările israeliene de a-l ucide de la începutul războiului.

Vestea numirii lui a fost întâmpinată cu o salvă de rachete trase din Gaza de grupurile de militanți care încă luptă împotriva trupelor israeliene în enclava asediată.

Israelul, care şi-a propus eliminarea mişcării Hamas, nu a revendicat asasinatul din Teheran, dar a declarat că a ucis alți lideri de rang înalt, inclusiv pe liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, care a fost ucis la Beirut, şi pe Mohammed Deif, comandantul militar al mișcării.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te