Autoritățile moldovene ar trebui să devină mai active în chestiunea recuperării miliardului de dolari dispărut, mai ales că se știe în ce state europene și în ce bănci se află banii, este de părere europarlamentarul de stânga Helmut Scholz, membru al Delegației UE- R.Moldova și cel mai activ membru al Parlamentului European pe tema recuperării banilor moldoveni. „Chișinăul trebuie să discute în mod activ cu partenerii europeni din statele unde se știe că se află banii, și să le ceară returnarea acestora. Iar dacă nu se întâmplă nimic, trebuie să acționeze în justiție, la nivel international,” afirmă într-un interviu cu Europa Liberă europarlamentarul german.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Scholz, v-ați făcut o misiune din a cere obsesiv statelor membre și instituțiilor UE, prin acțiunile pe care le organizați în Parlamentul European, să facă presiuni pentru returnarea banilor dispăruți din băncile moldovene, mai ales după ce rapoartele Kroll au identificat unde sunt banii. Moldova’s “Theft of the Century” – ostensible investigations or sincere lust for justice? (Furtul secolului ”- investigații aparente sau dorință sinceră de a face dreptate?), este titlul unui nou studiu in jurul căruia ați organizat un eveniment.
Helmut Scholz: „Împreună cu organizația neguvernamentală Open-Society am comandat acest studiu, pentru că pandemia ne-a arătat câtă nevoie este de banii furați. Atunci, când furtul s-a produs, a fost un șoc pentru noi toți, și de aceea am făcut tot ce ne-a stat în putință să aflăm unde sunt banii, să convingem statele să îi pedepsească pe vinovați și să returneze banii. În acest sens este și acest nou demers: dorim să vedem ce putem face în UE pentru a contribui, a ajuta la recuperarea banilor cetățenilor moldoveni. Acesta este și motivul pentru care am organizat un eveniment la Bruxelles, pentru a prezenta și a face public acest studiu.”
### Vezi și... ### Caftane și hangere: umbrele magnaților ucraineni în SUAEuropa Liberă: Ce aduce acest raport nou față de rapoartele Kroll?
Helmut Scholz: „Problema cu rapoartele Kroll este lipsa de transparență, și chiar dacă în Moldova populația mai știe câte ceva despre această fraudă bancară, în UE este necunoscuta. De aceea, credem că autoritățile moldovene trebuie să facă mai mult decât să investigheze această fraudă. Autoritățile trebuie să discute în mod activ cu partenerii europeni din statele unde se știe că se află banii, și să le ceară returnarea banilor. Iar dacă nu se întâmplă nimic, trebuie să acționeze în justiție pentru recuperarea banilor.”
Europa Liberă: UE este o comunitate de state independente și autonome. Cum poate UE prin structurile sale, PE, Comisie, Consiliul, cum puteți Dvs în Parlament să influențați acest proces câtă vreme banii se află în state independente, cu instutuții autonome. Care este marja de manevră a Dvs să puteți contribui la returnarea banilor moldoveni din banci aflate în jurisdicțiile unor state europene?
Helmut Scholz: „Descrierea Dvs este foarte corectă și acurată. Din punct de vedere legal suntem toți independenți. Dar PE poate face cunoscute aceste fapte. Asta și facem noi de de ani de zile. Pe de altă parte, cerem Comisiei Europene și Consiliului să sprijine Moldova să coopereze cu statele membre unde se știe că s-au dus banii să investigheze mai departe, de pildă, care sunt exact sumele din anumite banci. Puteri legale să acționăm direct nu avem, dar pârghii de acțiune avem. Nu putem interveni direct, dar putem face acest proces mai transparent, crește presiunea din partea cetățenilor, căci corupția la acest nivel otrăvește realitatea în Republica Moldova. În acest moment este prea multă liniște în statele membre unde se află banii, deși se știe că banii sunt deja în structurile financiare și practic se spală în acest moment. De aceea, cred că este responsabilitatea noastră, ca parlamentari, să contribuim la finalizarea investigației.”
Your browser doesn’t support HTML5
Există o susținere largă a acțiunilor și măsurilor pe care eu le propun
Europa Liberă: Domnule Scholz, câți colegi de la celelalte grupuri politice vă sprijină în aceste eforturi? Aveți suportul propriului grup politic?
Helmut Scholz: „În Grupul de Stânga (GUE/NGL), grupul meu politic, situația este clară: noi luptăm împotriva corupției, oriunde, indiferent de țară, inclusiv în statele membre UE. După discuții cu colegii din celelalte grupuri politice aș spune că există o susținere largă a acțiunilor și măsurilor pe care eu le propun.”
Europa Liberă: Care sunt cele mai importante aspecte în care acest studiu face lumină?
Helmut Scholz: „În primul rând argumentează clar și solid faptul că furtul din Moldova a fost o infracțiune transnațională. În al doilea rând, explică faptul că Moldova singură nu poate rezolva problema recuperării banilor. Vorbim despre banii cetățenilor moldoveni. Nu putem accepta că în secolul 21 sume imense de bani dispar în canalele sistemului bancar. Cei care au comis aceste infracțiuni trebuie să răspundă personal și să fie pedepsiți în baza legislației internaționale, pentru că vorbim de o infracțiune internațională. Trebuie să activăm articolul 18 al Acordului de Asociere UE-Moldova. Sistemele financiare ale UE și Republicii Moldova au fost folosite pentru spălare de bani, și, ca atare, ar trebui declanșată o investigație internațională care să conducă la recuperarea banilor și pedepsirea potrivit legislației penale internaționale a celor vinovați. Având ca bază acest studiu, putem acum cere Comisiei Europene să ofere mai multă asistență și mai multe fonduri Moldovei, care iată, în această criză sanitară, nu dispune de miliardul de dolari furat, cu care ar fi putut să își ajute cetățenii mai bine.”