Înaintea vizitei, Human Rights Watch (HRW) a cerut Mongoliei fie să-i refuze intrarea, fie să-l aresteze pe președintele rus.
Putin este căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru deportarea ilegală și transferul ilegal de minori din zonele ocupate ale Ucrainei - în Rusia. Mongolia este membră CPI din 2003.
„Mongolia și-ar sfida obligațiile internaționale ca membru al CPI dacă i-ar permite lui [Putin] să-l viziteze fără a-l aresta”, a declarat Maria Elena Vignoli, consilier senior pentru justiție internațională la HRW, într-un comunicat de presă emis pe 2 septembrie.
Kremlinul a declarat încă de pe 30 august că nu are „nici o îngrijorare” cu privire la călătorie, adăugând că Rusia are „un dialog minunat cu prietenii din Mongolia”.
- Te-ar putea interesa și: Finlanda le-ar putea interzice rușilor să cumpere proprietăți pe teritoriul ei
Președintele Putin este căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) din 17 martie 2023, când judecătorii Curții au emis mandate de arestare împotriva lui și a consilierei sale pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru crime de război legate de deportarea și transferul ilegal în Rusia al copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei.
Conform tratatului fondator al Curții Penale Internaționale, Mongolia are obligația de a coopera cu Curtea, inclusiv prin arestarea și predarea oricăror suspecți care intră pe teritoriul său. Neavând propria forță de poliție, CPI trebuie să se bazeze pe state și pe comunitatea internațională pentru arestări.
Vizita lui Putin în Mongolia este prima într-o țară membră a CPI, de când instanța internațională a emis mandatul pe numele lui.
Putin urma să meargă în august, anul trecut, în altă țară semnatară a tratatului CPI, Africa de Sud, la un summit internațional. Vizita a fost anulată în ultimul moment, după ce o instanță sud-africană a decis că țara are obligația de a-l aresta, dacă intră pe teritoriul ei.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te