„De comun acord, președintele Vladimir Putin a anunțat că nu va participa la summit, dar Federația Rusă va fi reprezentată de ministrul de externe, Serghei Lavrov”, a declarat biroul președintelui Cyril Ramaphosa într-un comunicat din 19 iulie.
Liderii Braziliei, Indiei, Chinei și Africii de Sud vor participa la summitul blocului economiilor în curs de dezvoltare, a spus președinția.
CPI a emis mandatul de arestare în martie. Președintele Rusiei și comisarul său pentru copii, Maria Lvova-Belova, sunt acuzați de deportarea copiilor ucraineni în Rusia în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, un act care echivalează cu o crimă de război conform legislației internaționale.
Rusia nu este membră a CPI, dar Africa de Sud este, iar prezența lui Putin pe teritoriul său ar obliga autoritățile sud-africane să-l aresteze.
Rusia a susținut mereu că mandatul era „revoltator” și nul din punct de vedere legal, dar Putin nu a mai călătorit în afara Rusiei de atunci. În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit în Asia, Orientul Mijlociu și prin Europa în ultimele două luni, încercând să obțină și mai multe ajutoare militare din partea țărilor pentru ca Ucraina să poată lupta eficient cu forțele ruse invadatoare.
Guvernul ucrainean spune că a identificat aproape 19.500 de copii deportați sau separați de părinții sau tutorii lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în februarie anul trecut.
Declarația președinției sud-africane vine la o zi după ce Ramaphosa a afirmat că Rusia i-a transmis că arestarea lui Putin ar echivala cu o „declarație de război”. „Trebuie să subliniez, de dragul transparenței, că Africa de Sud are probleme evidente în executarea unei cereri de arestare și predare a președintelui Putin”, a declarat președintele sud-african într-o declarație în fața instanței, în capitala țării, Pretoria, unde a fost citat de principalul partid de opoziție al țării, care dorea ca judecătorul să-l oblige pe Ramaphosa să-l aresteze pe Putin în cazul în care acesta se prezenta personal.
„Rusia a spus clar că arestarea președintelui în exercițiu ar fi o declarație de război”, a spus Ramaphosa.
Kremlinul nu a confirmat oficial că Putin va ocoli evenimentul, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat pe 19 iulie că Moscova ar fi amenințat direct Africa de Sud cu război, dar a emis totuși o declarație intimidantă.
„În această lume, este absolut clar pentru toată lumea ce înseamnă o încercare de a aresta liderul rus. Prin urmare, nu este nevoie să explicăm nimic nimănui aici”, a spus Peskov.
Ramaphosa a condus luna trecută o delegație formată din șase lideri africani într-o misiune la Kiev și Moscova, menită să încheie un acord de pace. Multe națiuni africane sărace depind de cereale ucrainene și rusești și de alte importuri agricole pentru a-și hrăni populația în creștere.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a comentat situația lui Putin în timpul unui briefing cu reporterii. „Nimic nu ilustrează mai bine statutul [Rusiei] mult diminuat în lume decât faptul că președintele Rusiei... cu greu își poate părăsi propriile granițe acum. El este un paria la nivel internațional”, a spus Miller.