I.Boțan: Dodon și PSRM sunt bastionul a ceea ce se numește русский мир, lumea rusă, aici, în R. Moldova

Drapelele rus și moldovenesc

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Your browser doesn’t support HTML5

Vasile Botnaru în dialog cu Igor Boțan


Europa Liberă: Mulți au citit vizita ex-președintelui Dodon la Moscova imediat după ce a părăsit palatul prezidențial drept o blagoslovire pentru revenirea la Partidul Socialiștilor, mai ales că a fost însoțit de un grup important de fruntași socialiști. Dvs. cum vedeți această vizită?

Igor Boțan: „Vizita lui Igor Dodon și a unui grup de deputați socialiști la Moscova trebuie privită prin contextul politic pe care îl avem în Republica Moldova și în regiune. Igor Dodon este perdant al alegerilor prezidențiale. Dodon a fost politicianul din Republica Moldova în care Federația Rusă a investit foarte, foarte mult, nu doar în Igor Dodon, dar în Partidul Socialiștilor, iar rezultatul este unul, hai să spunem așa, deplorabil.


De aceea, în ajunul congresului Partidului Socialiștilor și în ajunul eventualelor alegeri parlamentare anticipate am avut acest desant din Republica Moldova, în frunte cu Igor Dodon și Ziniada Greceanîi, la Moscova, unde s-au discutat diverse probleme, dar există opinia cvasitotală că a fost o vizită de discutare a perspectivelor de mai departe ale lui Igor Dodon și ale Partidului Socialiștilor aici, în Republica Moldova, și suportul cercurilor din Federația Rusă pentru această formațiune.”

Europa Liberă: N-avem încă informații din interior, dar la sigur se vor strecura, până atunci operăm doar cu speculații. Înseamnă oare că Igor Dodon, și anume fortificând delegația cu Zinaida Greceanîi, cu Ion Ceban, care continuă să plătească polițele pentru sprijinul în campanie pentru primărie, oare Igor Dodon a mers la Kremlin să convingă partenerii ruși că încă mai este un cal de tracțiune, iertați-mi metafora, important, că poate să facă mult sânge rău, cum spun rușii, rivalilor de pe dreapta?

Igor Boțan: „Cred că ipoteza este valabilă. Au mers la Moscova liderii, dacă putem spune așa, din conducerea de vârf a Partidului Socialiștilor și faptul că au mers toți împreună trebuia să fie un semnal foarte clar că principalele figuri din Partidul Socialiștilor susțin candidatura lui Igor Dodon pentru revenirea în funcția de președinte al Partidului Socialiștilor. Probabil au fost invocate și rezultatele sondajelor de opinie care arată că celelalte figuri importante din cadrul Partidului Socialiștilor nu pot fi comparate acum cu Igor Dodon ca pondere în preferințele alegătorilor din Republica Moldova.”

### Vezi și... ### Anatolie Golea: „Igor Dodon a hotărât să se răzbune pe noi, pe alegători, pe toată țara”


Europa Liberă: Există așa sondaj intern al socialiștilor?

Igor Boțan: „Sunt sondajele pe care le-am văzut, inclusiv sondajul iData dat publicității după ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale. Aceste sondaje sigur că trebuie consultate atunci când se adoptă decizii importante, cum urmează să fie cele pe care Partidul Socialiștilor le va adopta la congresul din 30 decembrie.”

Europa Liberă: Ar fi vrut cineva să-i ia locul lui Dodon? Ar fi încercat oare Bătrîncea sau același Bolea?

Igor Boțan: „Putem doar ghici, dar vorba e că așa s-a întâmplat și toată lumea vede acest lucru. Partidul Socialiștilor s-a bucurat de sprijinul Federației Ruse, iar acest sprijin trebuie cumva motivat pentru a fi continuat și pe viitor, mai ales după această înfrângere, iar noi ne amintim cum Igor Dodon a devenit preferatul Moscovei. S-a întâmplat în 2014, după anexarea Crimeii și Igor Dodon a fost singurul politician din Republica Moldova și, dacă înțeleg corect, chiar din spațiul CSI, care a spus-o tranșant că Rusia a procedat corect. Mai mult decât atât, Republica Moldova ar trebui să-și revendice teritoriile de la Ucraina cu ajutorul Federației Ruse.”

### Vezi și... ### Fostul președinte Igor Dodon din nou la Moscova


Europa Liberă: Să facem aici o paranteză - în istoria Partidului Socialiștilor mereu s-a întâmplat așa că era mai importantă blagoslovirea de la Kremlin. Încă pe vremea Veronicăi Abramciuc, știam asta, că liderul socialiștilor trebuia să aibă coronița de la Moscova, întâi de toate, și nu neapărat sprijinul în interior. Același lucru se întâmplă și acum la socialiști?

Igor Boțan: „Într-o anumită măsură aveți dreptate. Socialiștii au căutat întotdeauna sprijin la Moscova și au avut grijă ca să fie singura formațiune din Republica Moldova sprijinită din cercurile de la Moscova, însă în privința dnei Abramciuc nu este tocmai exact, pentru că ne amintim că ruptura în cadrul Partidului Socialiștilor a avut loc tocmai pentru că dna Abramciuc a votat, dacă nu greșesc, pentru instaurarea guvernului proeuropean al lui Iurie Leancă.”

Europa Liberă: Dar dna Abramciuc l-a dus la Moscova pe Igor Dodon și ea i-a deschis ușile?

Igor Boțan: „Nu cred că este așa. Este vorba despre dna Greceanîi, pentru că în vara anului 2014, când ratingul lui Igor Dodon era sub un procent, anume dna Greceanîi îl însoțea pe Igor Dodon la Moscova și este explicabil acest lucru: dna Greceanîi a deținut funcția de prim-ministru exact în perioada în care această funcție a deținut-o și Vladimir Putin, iar de la Vladimir Voronin știm că dna Greceanîi a fost cea care împreună cu Igor Dodon au negociat cu „Gazprom” contractul de livrare a gazelor în Republica Moldova exact în perioada când dl Putin era prim-ministru și a existat un fel de joncțiune foarte puternică între dna Greceanîi și dl Putin.”

### Vezi și... ### Raluca Răducanu (analist/București): „Miza rămâne frontiera la care se opresc instituțiile euro-atlantice”


Europa Liberă: OK, Dumnezeu cu dânșii, socialiștii, deși sună antagonistic.

Igor Boțan: „Dar acest lucru este important să-l înțelegem, pentru că acum dl Igor Dodon merge la Moscova și înșiră lucrurile pe care a reușit să le realizeze ca la un fel de raport. Raportează, de exemplu, că în Republica Moldova a fost adoptată legea privind statutul limbii ruse, raportează că a fost permisă re-translarea emisiunilor propagandistice rusești...”

Europa Liberă: Vine Soloviov cu Simonian...

Igor Boțan: „Exact! Și toată lumea se întreabă - cu ce ocazie? Am văzut, de exemplu, că în Kazahstan legea privind funcționarea limbilor spune foarte clar că limba kazahă este obligatorie pentru a fi cunoscută de către toți cetățenii, pentru că este instrumentul prin care se realizează unitatea poporului kazah.”

Europa Liberă: Așa înțelege Igor Dodon suveranitatea și independența și cei care îl votează ar trebui să facă o alegere – vor ei o asemenea independență, inclusiv legată prin cordonul ombilical al „Gazprom”-ului sau nu?

Igor Boțan: „Sigur că aveți dreptate, mai cu seamă că l-am auzit pe Igor Dodon în confesiunea sa în fața dlui Plahotniuc despre sumele lunare pe care Partidul Socialiștilor le primește din partea „Gazprom”-ului.”

### Vezi și... ### Igor Dodon s-a întâlnit, la Moscova, cu șeful adjunct al administrației prezidențiale, Dmitri Kozak


Europa Liberă: Le primea, acum cine știe...

Igor Boțan: „Păi, noi nu știm ce înțelegeri au existat și dacă în cadrul acestei întâlniri nu au fost discutate finanțările de mai departe. Toate aceste lucruri se întâmplă pe fundalul declarației dlui Igor Dodon privind îngrijorarea sa de faptul că dna Maia Sandu ar deține cetățenia României.”

Europa Liberă: Apropo de chestia asta, ajungem exact în punctul în care trebuie să vă întreb. Oare ce sarcini formulează pentru Igor Dodon Kremlinul, judecând după ceea ce am văzut deja, când Vladimir Putin, caustic, a menționat că Maia Sandu este portavoce a Occidentului în subiectul retragerii trupelor rusești din regiunea răsăriteană a Republicii Moldova, acum Igor Dodon reia laitmotivul acesta al dublei cetățenii? Acum putem să ne dăm seama cam ce se creionează ca program de activități pe termen scurt și pe termen lung, așa cum și-l schițează Igor Dodon cu blagoslovirea Kremlinului, bănuim noi?

Igor Boțan: „Cred că aici lucrurile sunt cât se poate de clare. Igor Dodon și Partidul Socialiștilor sunt bastionul a ceea ce se numește русский мир, lumea rusă aici, în Republica Moldova, și știm care sunt instrumentele pe care le folosește Kremlinul pentru promovarea acestei idei și înrădăcinarea ei aici, în Republica Moldova: pe de o parte, limba rusă, pe de altă parte, statutul Transnistriei, alte lucruri foarte importante țin de suportul administrației de la Tiraspol și din Găgăuzia, ca elemente care sunt orientate spre Federația Rusă. Acesta este programul minim.

### Vezi și... ### Arcadie Barbăroșie (sociolog): „Viitorul aparține cetățenilor și democrației”


Programul maxim trebuie să înțelegem că ține de încercarea de a ajunge partid de guvernământ după eventualele alegeri parlamentare anticipate, într-o configurație sau alta. Și toate aceste lucruri se întâmplă pe fundalul declarației dlui Putin, că pentru Rusia, după izolarea în care a nimerit din cauza anexării Crimeii, iar mai recent din cauza cazurilor de otrăvire a oponenților politici, iată că Rusia revine la problema fortificării Comunității Statelor Independente și asta, așa cum spuneam, într-o izolare cvasitotală, o izolare internațională pe fundalul unor conflicte majore cum le avem pe cele din cadrul Uniunii Economice Euroasiatice, scandalul cel mai recent cu Kazahstanul și mai recent scandalul cu Israelul din cauza declarațiilor ambasadorului Federației Ruse în Israel.

Și iată că în această situație doar un politician din Republica Moldova, reprezentantul unui partid politic de aici din Republica Moldova merge cu plocoane la Moscova și vorbește despre prietenia pe veacuri, asta pe fundalul declarării în 2017 a Curții Constituționale că Transnistria este teritoriu ocupat, pe fundalul introducerii embargoului economic de către Federația Rusă în 2013, embargou care nu mai este scos vreodată, chiar în pofida faptului că Republica Moldova încă în 2012, dacă nu greșesc, a ratificat Acordul de liber schimb în CSI.”

### Vezi și... ### Vladimir Socor: Maia Sandu - un președinte al consensului


Europa Liberă: Acum o întrebare de final. Șahistului Igor Dodon i-a reușit până acum să îi facă șicane președintei Maia Sandu? A obținut ceea ce s-a văzut cu ochiul neînarmat, că vrea cu tot dinadinsul să facă, românește vorbind, „să îi iasă pe nas” victoria partidului Maiei Sandu?

Igor Boțan: „Cred că intenția este așa cum ați exprimat-o Dvs., dar nu cred că îi reușește, pentru că cel mai important lucru s-a întâmplat deja, mă refer la declararea demisiei guvernului și singurul lucru foarte negativ este că un șir de miniștri foarte importanți din guvernul Chicu au refuzat să asigure interimatul în funcțiile respective, ba mai mult, și secretari de stat au plecat, dar în situația care s-a creat cred că acum calea este mai mult sau mai puțin fără impedimente pentru ca să fie dizolvat parlamentul și declarate alegeri parlamentare anticipate, cred că dna președinte Sandu are acum tot instrumentarul.”

### Vezi și... ### Gh.Cojocaru: politica lui Dodon de așa-zis „echilibru” a fost un bluf


Europa Liberă: Dar ce se întâmplă cu vidul de putere pe care tocmai l-a creat Chicu cu câțiva miniștri de bază, cum spuneți Dvs.?

Igor Boțan: „Vid de putere sper că nu va exista, pentru că lucrurile oricum au o anumită inerție, este important ca această mișcare să nu fie prea îndelungată, mai cu seamă că Igor Dodon, dl Chicu au declarat că scopul demisiei guvernului este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, dar este adevărat că dl Dodon după asta a mai vorbit și despre un posibil guvern de tranziție și această idee a fost susținută de către Ilan Șor, lucru straniu, dar eu cred că aceste stranietăți pot fi înlăturate cu mișcări inteligente din partea instituției prezidențiale, care ar putea să găsească ac de cojoc pentru astfel de jocuri îndreptate spre subminarea stabilității politice din țară pentru ca ulterior să beneficieze de această destabilizare.”

Europa Liberă: Deci, serial de Revelion garantat o să avem, nu la televizor, ci în vârful puterii?

Igor Boțan: „Cred că da.”