I se spunea „Wagner”: Comandantul de mercenari Dmitri Utkin, declarat mort în incidentul aviatic din Rusia

Memorial cu pozele lui Evgheni Prigojin (stânga)) și Dmitri Utkin, omul din umbră care a gestionat operațiunile companiei Wagner și care ar fi servit în serviciile secrete militare rusești, în fața biroului Wagner din Novosibirsk, la 24 august.

Printre pasagerii aflați la bordul avionului Wagner care s-a prăbușit pe 23 august în Rusia se afla și Dmitri Utkin, comandant de mercenari și fost ofițer al serviciilor de informații militare.

„Wagner este un tip dur”, spunea un ofițer Wagner pentru RFE/RL în 2018, vorbind despre veteranul comandant al mercenarilor Dmitri Utkin, al cărui indicativ de apel era „Wagner”. „Nu este un prost”.

Când avionul privat care, după cum spun autoritățile aviatice ruse îl transporta pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit pe 23 august, pe drum de la Moscova la St. Petersburg, numele lui Utkin se afla și el pe lista pasagerilor. Toate cele zece persoane aflate la bordul avionului au fost ucise, au declarat autoritățile ruse.

Your browser doesn’t support HTML5

Evgheni Prigojin: De la „bucătarul lui Putin”, la mercenar nemulțumit

Canalul Telegram VChK-OGPU, despre care se crede că are legătură cu serviciile de securitate rusești, relata că Utkin, descris drept „comandantul militar și șef de antrenament” al grupului Wagner și „mâna dreaptă a lui Prigojin”, a fost ucis în accident împreună cu Prigojin.

Tatuajele naziste

Dmitri Utkin s-a născut în 1970 în orașul industrial Asbest din regiunea Urali. În copilărie, Utkin și mama lui s-au mutat în satul Smoline din centrul Ucrainei. După ce a absolvit liceul, a intrat la Academia militară din Leningrad - orașul natal al lui Prigojin și al președintelui Vladimir Putin, numit acum St. Petersburg - unde a fost recrutat în forțele speciale ale informațiilor militare ruse, cunoscute sub numele de GRU.

A servit în GRU din 1993 până în 2013, luptând în ambele războaie din Cecenia și urcând la gradul de locotenent colonel.

Potrivit numeroaselor relatări ale jurnaliştilor şi mercenarilor Wagner, Utkin era îndrăgostit de ideologia și preferințele culturale ale Germaniei naziste. Au apărut fotografii cu el care-l arată cu tatuaje naziste pe piept și umeri. El a adoptat ca nom de guerre Wagner după Richard Wagner, compozitor de secolul al XIX-lea, favorit al lui Adolf Hitler. De asemenea, după se spune, ar fi practicat o formă modernă de păgânism slav numit Rodnoveri.

Dmitri Utkin

În 2013, Utkin a început să lucreze pentru Grupul de securitate Moran, un grup aparent privat. Moran este o companie pusă pe picioare de mai mulți veterani militari ruși pentru a oferi securitate, forțe de intervenție și pregătire militară în întreaga lume. Compania este specializată în combaterea pirateriei pe mare.

Cam în același timp, doi mercenari legați de Moran au creat un grup înregistrat în Hong Kong, numit Slavonic Corps Ltd. pentru a recruta ruși care să lupte în Siria și care să asigure protecția guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad. Utkin a servit în Corpul slavon, care a suferit înfrângeri în luptele cu militanții sirieni. După o bătălie în care au fost răniți mai mulți mercenari ai Corpului slavon, armata rusă i-a evacuat pe aceștia în Rusia. Cei doi mercenari de la Moran care au fondat Corpul de luptă slavon au fost reținuți în Rusia de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) pentru activitate ilegală de mercenari.

Suspect de serviciu

Utkin și-a constituit imediat propriul grup de mercenari, Wagner, folosind propriul său nume de cod. El și alți mercenari Wagner au fost văzuți în regiunea ucraineană Crimeea în timpul ocupării peninsulei de la Marea Neagră de către Rusia, la începutul anului 2014. Ulterior, aceștia au luptat alături de separatiștii susținuți de Rusia în părți din regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei.

Potrivit Bellingcat, un grup de investigații cu sursă deschisă, în 2020, Utkin „nu era la conducerea” organizării companiei Wagner și era folosit, mai degrabă, ca marionetă și „suspect de serviciu” pentru a masca implicarea guvernului rus.

Mercenari Wagner în Siria

Utkin și luptătorii săi Wagner s-au întors în Siria în 2015, după o perioadă de antrenament intens în regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei. Grupul a suferit pierderi grele într-o ofensivă în Palmira și în împrejurimile acestui oraș, în martie 2016. Guvernul rus a continuat să nege că are legătură cu mercenarii, deși aceștia s-au coordonat îndeaproape cu armata rusă și au fost transportați în mod regulat cu avioane militare rusești.

Legătura dintre Kremlin și mercenari a devenit mai greu de negat când Utkin a fost văzut participând la un eveniment fastuos de la Kremlin în decembrie 2016. El a fost chiar fotografiat cu președintele Vladimir Putin purtând decorația Ordinul Curajului, primită de la acesta. Întrebat pentru ce a fost decorat Utkin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus doar: „De obicei, se dă pentru curaj”.

Potrivit unor rapoarte, Utkin a comandat forțele Wagner în timpul rebeliunii eșuate din iunie, cu exact două luni înainte de prăbușirea avionului. La acea vreme, Igor Ghirkin, un fost ofițer de informații rusesc care în 2014-2015 a jucat un rol proeminent în violențele împotriva trupelor Kievului în Donbasul din estul Ucrainei, scria: „Nu cunosc calitățile morale ale lui Utkin, dar cu siguranță are un talent operațional care s-a perfecționat de-a lungul multor ani.”

Decapitare?

În iulie 2022, ofițerul de informații ucrainean în retragere Viktor Keliuk spunea că grupul Wagner încearcă o „rebranduire”, creând o nouă „companie militară privată” numită Liga. Keliuk a declarat pentru Current Time că obiectivul Ligii părea a fi acela de a filtra luptătorii Wagner mai puțin calificați, inclusiv condamnații, și de a crea o unitate de elită „pentru a îndeplini sarcini mai dificile și mai importante”.

Utkin, a spus Keliuk, a avut sediul aproape exclusiv la centrul de instruire Wagner din regiunea Rostov din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, lucrând la acest proiect. „El nu a participat de fapt la nicio acțiune de luptă”, a spus Keliuk.

Moartea lui Prigojin și a lui Utkin, dacă vor fi confirmate, ar fi un „moment decisiv” pentru Wagner și activitățile grupului în Africa și în alte părți, este de părere jurnalistul Ilia Rojdestvenski de la grupul de investigații Dossier Center. Jurnalistul spune despre Utkin că era „comandantul direct pe teren al grupului."

### Vezi și... ### Confirmând indirect moartea lui Prigojin, Putin a transmis condoleanțe familiei

„Asta ar decapita grupul Wagner și ar lăsa-o de facto fără conducere”, a declarat Rojdestvenski pentru Current Time pe 23 august. „Nu ar avea cui să jure loialitate și ar trebui să caute noi angajatori. Într-un astfel de caz, Ministerul Apărării este cel mai probabil candidat.”

„Moartea nu este sfârșitul”, spunea Utkin într-o conversație nedatată cu Prigojin, care a fost postată pe internet. „Este doar începutul a altceva”.