Linkuri accesibilitate

Confirmând indirect moartea lui Prigojin, Putin a transmis condoleanțe familiei


Criminaliști transportând cadavrele de la locul unde s-a prăbușit avionul privat care-l transporta pe Prigojin, în apropiere de satul Kujenkino, regiunea Tver, Rusia, 24 august.
Criminaliști transportând cadavrele de la locul unde s-a prăbușit avionul privat care-l transporta pe Prigojin, în apropiere de satul Kujenkino, regiunea Tver, Rusia, 24 august.

În primele declarații după prăbușirea avionului despre care se crede că îl transporta pe fondatorul grupului Wagner, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele față de familia lui Evgheni Prigojin, vorbind totodată și despre „greșelile grave” făcute de acesta.

„El [Prigojin] a fost un om talentat”, a declarat Putin pe 24 august, spunând că prăbușirea avionului produsă cu o zi mai devreme la nord de Moscova, este „o tragedie”, fără a preciza clar dacă știe că liderul mercenarilor se afla la bordul avionului.

Putin spune despre Prigojin că a fost „un om cu un destin dificil care a făcut greșeli grave în viață și a obținut rezultatele de care avea nevoie - atât pentru el însuși, cât și, atunci când l-am întrebat despre asta, pentru cauza comună, ca în aceste ultime luni”.

Putin nu a spus care au fost „greșelile” făcute de cel care, în urmă cu doar două luni, s-a pus în fruntea unei scurte rebeliuni militare împotriva armatei ruse și a reprezentat cea mai serioasă provocare pentru Putin în cele peste două decenii de când se află la putere.

„Sincerele mele condoleanțe familiilor tuturor celor care au pierit”, a adăugat Putin.

Anchetatorii au continuat să cerceteze resturile avionului privat aparținând grupului Wagner, după ce acesta s-a prăbușit în drum spre Sankt Petersburg dinspre Moscova, fără a lăsa supraviețuitori. Pe lista de pasageri se află numele a zece persoane, printre care și Prigojin.

Sistemul de urmărire online Flightradar24 a arătat că avionul Embraer 600 de fabricație braziliană a dispărut de pe ecranele radarelor la începutul serii de 23 august. La scurt timp după aceea, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată un avion căzând pe cer undeva, la aproximativ 300 de kilometri nord de Moscova, zonă care coincide cu locul în care a dispărut aeronava.

„Dacă ei [liderii Wagner] se aflau într-adevăr la bord - iar datele preliminare spun că angajați ai companiei Wagner se aflau acolo - aș dori să subliniez că acești oameni au contribuit în mod semnificativ la eforturile noastre comune ale luptei din Ucraina", a mai spus Putin.

Întrebările cu privire la prezența sau nu a lui Prigojin în avion și la circumstanțele în care s-a prăbușit avionul au dus la speculații potrivit cărora Putin s-ar afla în spatele accidentului.

Confirmarea indirectă de către Putin a morții lui Prigojin nu contribuie prea mult la stingerea zvonurilor.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă american Pat Ryder, a refuzat să comenteze datele pe care le au serviciile de informații americane în legătură cu prăbușirea, dar a fost prudent în legătură cu informațiile potrivit cărora oficialii ar suspecta că incidentul aviatic ar fi fost produs de o rachetă sol-aer.

„Evaluarea noastră inițială a fost că Prigojin a fost ucis.... Nu avem nicio informație în momentul de față să confirme relatările din presă care afirmă că a fost un fel de rachetă sol-aer care a doborât avionul. Credem că aceste informații sunt inexacte”, a declarat el în cadrul unui briefing.

Separat, surse de informații americane și occidentale au declarat pentru AP că, după o evaluare preliminară, s-a ajuns la concluzia că prăbușirea a fost produsă de o explozie intenționată și că Prigojin a fost „foarte probabil” ținta.

„Trădătorii” și „lovitura de cuțit în spate”

Comandantul și co-fondatorul Wagner, Dmitri Utkin, a fost, de asemenea, printre cei șapte pasageri din avion, a anunțat autoritatea aviatică rusă, citând compania aeriană. Doi piloți și o însoțitoare de bord se aflau, de asemenea, la bordul avionului, au precizat oficialii ruși, adăugând că a fost lansată o anchetă privind incidentul.

Nu există nicio confirmare oficială din partea Kremlinului sau a Ministerului Apărării că Prigojin și Utkin au murit, dar un canal Telegram legat de Wagner a anunțat decesul acestuia. Canalul Zona gri spune că Prigojin a fost un erou și un patriot care a murit de mâna unor persoane neidentificate pe care le-a numit „trădători ai Rusiei”.

Comisia Agenției Federale de Transport Aerian a anunțat că a început să colecteze materiale factuale privind pregătirea echipajului, starea tehnică a aeronavei, situația meteorologică de pe ruta de zbor, activitatea serviciilor de dispecerat și a echipamentelor radio de la sol.

Prigojin nu a fost arestat sau reținut în momentul revoltei, dar Putin a denunțat insurecția ca fiind o „lovitură de cuțit în spate” și a promis că îi va pedepsi pe toți „trădătorii” implicați.

„Este puțin probabil ca cineva să creadă că aceasta este o coincidență. Se întâmplă ca adversarii politici pe care Vladimir Putin îi consideră o amenințare la adresa puterii sale să nu moară în mod natural”, a declarat ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau.

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut la începutul acestei săptămâni în prima sa înregistrare video de la revoltă, în imagini filmate probabil în Africa.
Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut la începutul acestei săptămâni în prima sa înregistrare video de la revoltă, în imagini filmate probabil în Africa.

În încercarea de a destrăma teoriile conspirației conform cărora Kievul ar fi fost implicat, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu are „nimic de-a face cu accidentul” și că „toată lumea înțelege cine a fost implicat”. „Toată lumea știe cine are ceva de-a face cu asta”, a adăugat el, într-o sugestie abia voalată că Putin a ordonat doborârea avionului.

„Grupul Wagner se află sub conducerea lui Putin”

Moartea lui Prigojin și a lui Utkin, dacă se dovedește a fi adevărată, ar fi o lovitură dură pentru grupul Wagner, care a fost esențial în bătălia Rusiei pentru a cuceri orașul ucrainean Bahmut la începutul acestui an.

Mihailo Podoliak, consilier șef în biroul președintelui ucrainean, a declarat că incidentul este un semnal de avertizare pentru oricine altcineva din Rusia care dorește să conteste autoritatea lui Putin.

„Eliminarea spectaculoasă a lui Prigojin și a comandamentului Wagner la două luni după tentativa de lovitură de stat este semnalul lui Putin pentru elitele rusești înainte de alegerile din 2024: Luptați! Lipsa de loialitate este egală cu moartea", a afirmat el.

Soldații Wagner au fost de asemenea desfășurați în Siria, unde Rusia susține guvernul președintelui Bashar Assad într-un război civil, și în Libia, unde au luptat alături de forțele comandantului Khalifa Hifter. Grupul a operat, de asemenea, în Republica Centrafricană și în Mali.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că grupul Wagner ar putea deveni o preocupare mai mare pentru securitatea Europei dacă se va dovedi că Prigojin a murit în accident.

„Grupul Wagner se află sub conducerea lui Putin. Va fi amenințarea mai mare sau mai mică? Pentru mine, aceasta este o întrebare retorică”, a declarat el într-o conferință de presă la Varșovia.

Șeful CIA americane, William Burns, a declarat luna trecută că Putin va căuta probabil să se răzbune pe Prigojin .

"Putin este apostolul suprem al răzbunării", a spus el, vorbind pe 20 iulie la Forumul de securitate Aspen.

El a spus că ar fi surprins dacă Prigojin ar scăpa de amenințările care-l pândesc.

XS
SM
MD
LG