Despre impactul economic, social și moral al noului coronavirus, COVID-19, stăm de vorbă cu analistul Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT).
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Molima COVID-19 oferă prilejul de a discuta despre - oricât ar fi de straniu - avantajele și dezavantajele regimurilor politice, că, vezi Doamne, China s-a dovedit a fi mai eficientă în comparație cu democrațiile occidentale. Își are loc o asemenea discuție acum?
Igor Boțan: „Nu putem vorbi acum despre avantajele și dezavantajele regimurilor politice în lupta cu niște epidemii, cum este vorba de coronavirusul care, iată, se răspândește în Europa.”
### Vezi și... ### Concediile de boală în caz de epidemie
Europa Liberă: Dar cifrele arată ceva, nu? Sau statisticile nu sunt relevante?
Igor Boțan: „Statisticile cred că sunt relevante și trebuie analizate foarte atent, dar nu trebuie să uităm cum s-a răspândit acest virus din China și ce am avut la început, în luna decembrie, când medicii au dat alarma, iar autoritățile au făcut presiuni asupra medicilor să nu răspândească știri care pot produce panică. După ce am avut această istorie din orașul Wuhan, am văzut că autoritățile chineze au întreprins măsuri, dar aceste măsuri deja erau întârziate și pe alocuri erau chiar excesive. Dacă vorbim despre răspândirea acestui virus în Europa, atunci trebuie să luăm în considerare faptul că, într-adevăr, din păcate, în Italia răspândirea are o anumită dinamică, autoritățile încearcă să țină sub control răspândirea acestei maladii, dar, dacă ne uităm la legislația Germaniei, de exemplu, vedem că toate lucrurile sunt puse la punct și situația se menține sub control.”
Europa Liberă: Dar și la noi unii doctori spun că sunt neputincioase autoritățile în fața unor pacienți nedisciplinați. Adică nu există cod administrativ care să-l oblige să se autoizoleze acasă împreună cu familia. Și atunci, volens nolens apare în discuție eficiența sau ineficiența unui regim politic, care în China, iată, a putut să sudeze ușile, iar în Europa circulația cetățenilor virusați nu poate fi oprită.
Există acest grad foarte înalt de iresponsabilitate a cetățenilor
Igor Boțan: „Este vorba despre cultura publică, hai să-i spunem așa, despre responsabilitatea cetățenilor. Și în Republica Moldova avem aceeași problemă. Avem acest caz cu un pacient care a ignorat prescripțiile medicilor și ale autorităților, iar acest lucru, așa cum ați menționat și Dvs., ține de cultura noastră, hai să-i spunem așa, de toate zilele și este un indicator că, din păcate, există acest grad foarte înalt de iresponsabilitate a cetățenilor, care trebuie să-și dea seama că pun în pericol propria viață, viața apropiaților și a concetățenilor.”
Europa Liberă: După ce se va depăși, sperăm, această pandemie, lumea probabil totuși va trage niște concluzii?
Igor Boțan: „Eu cred că Dvs. ați anticipat anumite lucruri. Autoritățile vor trebui să introducă modificări în Codul Administrativ, astfel încât cei care se arată iresponsabili și ignoră recomandările autorităților să fie pedepsiți financiar pentru faptul că dau dovadă de iresponsabilitate și pun în pericol alți oameni.”
### Vezi și... ### „Pacienta depistată cu infecția coronavirus de tip nou se simte mai bine” (Viorica Dumbrăveanu/ziarulnațional.md)
Europa Liberă: De exemplu, cineva care a indicat în fișa aia sanitară telefoane aiurea sau adrese de domiciliu de ședere aiurea, cum pot fi pedepsiți?
Igor Boțan: „Eu cred că autoritățile și experții pot găsi metode pentru a-i responsabiliza pe oameni, altminteri într-adevăr se pune în pericol viața apropiaților și cred că oamenii trebuie să fie recunoscători autorităților atunci când îi sfătuiesc cum să ia măsuri împotriva răspândirii acestor pandemii.”
Europa Liberă: Putin și Trump au găsit și aici un prilej de confruntare. Pe partea asta, ce concluzii vedeți Dvs.?
Igor Boțan: „Pe partea asta putem vedea că Organizația Mondială a Sănătății aduce laude autorităților Federației Ruse pentru faptul că au informat adecvat cetățenii și, deocamdată, în Rusia nu vedem răspândirea acestei maladii.”
Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, la posturile de televiziune rusești vedem o oarecare aroganță și atitudine antiimperialistă?
Cel mai important element în lupta cu această pandemie este informarea cetățenilor
Igor Boțan: „Păi asta este a doua parte a problemei. Că se acuză reciproc, e vorba despre un anumit trend în relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și Statele Unite, dar, dacă ne referim strict la ceea ce spune Organizația Mondială a Sănătății, trebuie să recunoaștem că cel mai important element în lupta cu această pandemie este informarea cetățenilor și responsabilizarea acestora. Cel mai important lucru este că acum putem vedea gradul nostru de cultură cetățenească, de atitudine față de cei apropiați și față de concetățenii noștri. Trebuie să fim responsabili. Așa cum spuneam, dacă ne referim la Republica Moldova, vedem pe site-ul Ministerului Sănătății informația necesară referitoare la măsurile de protecție, de igienă personală și de atitudine față de cei care ne înconjoară, ce trebuie să întreprindem pentru a ne proteja pe noi înșine și pentru că dacă, Doamne ferește, se întâmplă să contractăm această maladie, să nu-i punem în pericol pe cei apropiați și pe concetățenii noștri.
Pentru că tot pretindem că facem parte din Europa, trebuie să luăm în considerare faptul că democrațiile moderne se bazează pe cetățeni conștienți, care iau în considerare propriile drepturi, dar la fel respectă și drepturile concetățenilor și nu e nevoie să vorbim despre necesitatea unei mâini dure, a unui regim autoritar, care trebuie să ne impună regulile de comportament. Depinde de fiecare din noi. Dacă suntem responsabili, atunci avem șanse mari să depășim această stare, să ne protejăm sănătatea și să-i protejăm pe cei apropiați.”
Europa Liberă: Deci, un test în plus pentru corespunderea unor rigori democratice?
Igor Boțan: „Da, pentru că putem vorbi despre democrație, despre așteptările noastre, că am dori să beneficiem de libertăți, dar iată când nimerim în astfel de situații, iese la suprafață esența noastră adevărată: suntem în mare măsură și adesea, pur și simplu, iresponsabili. Și această stare trebuie depășită.”