De ce chemările guvernării adresate migranţilor de a reveni înapoi în ţară nu-i sensibilizează? Ce ar urma să întreprindă cei de la putere pentru a trece de la vorbe la fapte, care să devină mai convingătoare? Un punct de vedere al analistului Igor Boţan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT).
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dle Boțan, cercetările arată că, în mai puțin de 30 de ani, Republica Moldova va fi depopulată. Prin urmare, toate eforturile de a construi un stat viabil s-ar putea să fie zădărnicite nu de corupție, nu de geopolitică, ci de lipsa populației.
Igor Boțan: „Recensămintele arată că Republica Moldova devine tot mai depopulată, acest proces este de durată. Noi, cetățenii Republicii Moldova, și autoritățile trebuie să întreprindem măsuri pentru a nu admite un astfel de scenariu pentru țara noastră.”
Europa Liberă: Depopularea însemnând plecarea, în special a celor tineri, dar și natalitatea sub mortalitate?
Igor Boțan: „Depopularea, în primul rând, înseamnă că oamenii tineri, talentați, ambițioși, cu capacități și care vor să-și edifice un viitor preferă să părăsească Republica Moldova pentru a căuta un loc în societăți dezvoltate care oferă posibilități pentru developarea talentelor. Acest lucru, din păcate, nu încetinește.”
Europa Liberă: De altfel, migrația din Transnistria depășește rata migrației din teritoriul de bază al Republicii Moldova?
Igor Boțan: „Așa este. În perioada sovietică, populația în Transnistria era de aproximativ 750 de mii de cetățeni, actualmente, datele oficiale ale celor din Transnistria spun că în această regiune ar exista aproximativ 400 de mii de alegători. Dacă luăm în considerare că numărul celor care nu au vârsta de 18 ani este de obicei de o cincime din numărul total de populație, ne putem da seama că oficial în Transnistria ar exista nu mai mult de 450 de mii de oameni, dar rezultatele alegerilor arată că la recentul așa-zis scrutin prezidențial din Transnistria au participat ceva mai mult de 100 de mii de oameni. Deci, aproape o treime, ceea ce înseamnă că, de fapt, mulți au părăsit Transnistria, dar pur și simplu au rămas la evidență. În fiecare an, emisari din Orientul Îndepărtat din Rusia poposesc pe tărâmurile transnistrene pentru a convinge populația tânără să migreze în Federația Rusă, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, care este depopulat. Deci putem spune cu certitudine că depopularea Transnistriei este mult mai puternică decât în partea dreaptă a Nistrului.”
### Vezi și... ### Malul stâng al Nistrului se depopulează rapid (IDIS „Viitorul”)
Europa Liberă: Un transnistrean ar spune că același lucru se întâmplă cu moldovenii care iau cetățenie românească.
Igor Boțan: „Nu doar acei cu cetățenie românească și acei care au pașapoarte moldovenești preferă să părăsească Republica Moldova, fie pentru Canada, fie pentru Uniunea Europeană, Israel, Rusia ș.a.m.d. Este un fenomen caracteristic pentru întreg teritoriul Republicii Moldova, fie că e vorba despre dreapta Nistrului, fie stânga Nistrului, această societate a noastră nu le inspiră încredere.”
Europa Liberă: Pe vremea comuniștilor, mulți oameni invocau disconfortul politic, în primul rând, își căutau refugiul acolo unde statele sunt democratice, oferă libertăți, era și un motiv pentru unii să ceară azil politic. Acum cât de mult contează situația economică?
Igor Boțan: „Situația economică este foarte importantă, la fel ca și libertățile. De fapt, ne bucurăm de libertățile constituționale, dar vedem că atunci când actualii guvernanți îi invită pe concetățenii noștri de peste hotare să aplice pentru joburi în funcții publice nu prea se grăbesc să vină aici. Deci, factorul economic contează foarte mult.”
### Vezi și... ### „Pentru un viitor mai bun trebuie fapte, dar fapte până acum nu prea se văd”
Europa Liberă: Rusia oferă pământ, oferă indemnizații grase pentru nașterea copiilor, probabil Republica Moldova nu are aceleași resurse, dar totuși cum vi se par soluțiile pe care le aplică guvernul, nu doar cel actual, dar și precedentele guverne, pentru că riscul demografic a fost semnalat mai demult?
Igor Boțan: „Orice guvernare din Republica Moldova are același potențial foarte limitat de a convinge cetățenii să revină în Republica Moldova. Este vorba de potențialul foarte redus și de inerția foarte, foarte mare pentru a redresa situația din țara noastră. Dacă ne referim la Rusia, un fenomen foarte important ne arată că nu doar condiția economică, ci și cea a libertăților contează foarte mult. În ultimii 5-6 ani ne-am convins că majoritatea cetățenilor moldoveni care erau la munci în Federația Rusă au preferat să părăsească Rusia pentru Uniunea Europeană și acest lucru îl vedem în procesul electoral.
Pe lângă condiția economică, contează foarte mult și libertățile cetățenești...
Atunci când dl Igor Dodon ne convingea că în Federația Rusă ar fi la munci aproximativ 600 de mii de cetățeni, ale căror drepturi se angaja să le apere și insista pe deschiderea a cel puțin 100 de secții de votare în Federația Rusă, cu acest mesaj al domniei sale parcă ne spunea că, iată, Rusia este atractivă. A fost nevoie de câteva campanii electorale ca să ne convingem că, de fapt, la secțiile de votare din megalopolisurile din Rusia vin foarte puțini oameni și am ajuns să constatăm că în Federația Rusă votează mai puțini concetățeni de-ai noștri moldoveni decât în Statele Unite, adică peste Oceanul Atlantic, ceea ce arată că concetățenii noștri s-au reorientat și acum preferă să-și găsească un job, un loc de muncă în Uniunea Europeană. Deci, pe lângă condiția economică, contează foarte mult și libertățile cetățenești, iar ceea ce se întâmplă actualmente în Federația Rusă cu libertățile, și nu doar în Federația Rusă, în tot spațiul așa-zisei Uniuni Economice Eurasiatice, dacă ne uităm la Belarus, ne uităm acum la Kazahstan, ne uităm la Kîrgîzstan, vedem că oricum pentru cetățenii noștri alegerea este Uniunea Europeană, dar asta nu ne bucură foarte mult pe noi, cei de aici, din Republica Moldova.
Avem oameni de afaceri care se plâng că nu mai au forță de muncă, nu mai au pe cine angaja; avem agricultori care atunci când trebuie să recolteze roada nu au de unde angaja oameni, deci avem o problemă foarte, foarte mare. Pentru prietenii mei, oameni de afaceri care au, de exemplu, restaurante e o mare problemă să angajeze oameni, fie că e vorba de bucătari, fie că e vorba de chelneri ș.a.m.d. Deci, această problemă este una foarte presantă.
### Vezi și... ### Cum pot fi convinși moldovenii să nu-și mai părăsească țaraDin cauza crizelor care s-au abătut peste noi acum, aceasta descurajează pe cei care, fiind peste hotare, au contribuit la schimbarea puterii în Republica Moldova, iar acum când văd cu ce fel de crize se confruntă noile autorități sunt descurajați, la fel cum sunt descurajați foarte, foarte mulți cetățeni care sunt aici, în Republica Moldova, și care înțeleg că, din păcate, oricât de onestă ar fi o guvernare în Republica Moldova, potențialul limitat nu-i permite să dezvolte societatea de o manieră rapidă, astfel încât oamenii să recapete încrederea că pot reveni în țară și își pot găsi un loc de lucru aici, pot să asigure un viitor copiilor lor, educație de calitate, medicină de calitate și, respectiv, locuri de muncă bine plătite și, hai să spunem așa, prestigioase.”
Europa Liberă: Programul PARE încearcă să încurajeze investițiile, sunt mai multe istorii de succes, dar totuși n-a avut randamentul pe care au contat investitorii și, mai ales, autoritățile. Ce soluții vedeți urgente?
Igor Boțan: „Toate aceste istorii de succes se izbesc de o realitate care stă în spate. Deci, noi tot așteptăm ca să fie combătută corupția și să fie combătută birocrația, astfel încât cetățenii care și-au acumulat un anumit capital peste hotare muncind din greu, venind în Republica Moldova, să nu întâmpine tot felul de bariere legate de corupție sau birocrație. Tot așteptăm, dar deocamdată vedem că lucrurile se mișcă destul de lent, pentru că, așa cum spuneam, din păcate, ne ciocnim cu acest val de crize, unele mai periculoase decât altele – criza pandemică, criza prețurilor, criza energetică, criza din justiție care, iată, vedem că reformele anunțate se mișcă destul de anevoios și sunt un șir de lucruri care îi fac pe cetățeni să fie precauți atunci când se gândesc la revenirea în țară.”
### Vezi și... ### Programul PARE 1+1, extins cu încă trei ani
Europa Liberă: Multă lume punea speranțe că moldovenii din Marea Britanie vor reveni acasă, apoi COVID-ul și lockdown-ul la fel au alimentat aceste speranțe, nu s-a întâmplat acest lucru. Oare mai revin moldovenii stabiliți în Occident?
Igor Boțan: „Din păcate, nu vedem un influx de concetățeni de-ai noștri care să se întoarcă în țară, dimpotrivă auzim istorii noi și noi despre plecări din Republica Moldova. Și trebuie să se întâmple lucruri cu adevărat revoluționare aici, în țară, în sens pozitiv pentru ca concetățenii să creadă că, revenind în țară, pot să-și realizeze speranțele de a dezvolta o afacere și de a avea o viață decentă pentru ei și pentru copiii lor, nepoții lor, care să se mențină în competiție la nivel internațional. Altminteri nu are sens să se întoarcă în țară după ce au părăsit-o și au muncit din greu peste hotare.
Este un fenomen pe care nu-l poți combate pur și simplu prin vorbe, prin mesaje, e nevoie ca cetățenii să vadă rezultate reale, îmbunătățirea situației, iar acest lucru necesită foarte, foarte mult timp, abnegație și forță din partea celor care sunt la guvernare, dar care, așa cum spuneam, actualmente se confruntă cu un șir de crize pe care nu le-au generat ei, sunt lucruri absolut obiective și cărora trebuie să le facă față.”