Analistul politic Igor Boțan crede că autoritățile de la Chișinău trebuie să răspundă ofertelor occidentale de ajutor militar, alcătuind rapid o listă de armament defensiv care ar ajuta R. Moldova să reziste „cât de puțin” în cazul unei invazii și să „demonstreze că are de gând să se apere”.
Your browser doesn’t support HTML5
Director al Asociației pentru Democrație Participativă, Boțan a comentat declarația recentă a ministrei de externe a Marii Britanii, Liz Truss, care a spus pe 20 mai că țara sa ar dori echiparea R. Moldova „conform standardului NATO” și că poartă discuții cu aliații în această privință, pe fundalul agresiunii rusești în Ucraina.
Autoritățile moldovene trebuie să depășească această timiditate și să spună că, da, avem nevoie de arme defensive
„Cei care luptă pentru independență și suveranitate merită să fie susținuți de către comunitatea internațională”, spune Boțan, aducând exemplul Ucrainei, în timp ce despre atitudinea autorităților moldovene crede că este „timidă”. „Atunci când lucrurile sunt spuse pe față așa cum o face doamna Liz Truss, cred că și autoritățile moldovene trebuie să depășească această timiditate și să spună că, da, avem nevoie de arme defensive și de consolidarea rezilienței, vrem să ne asigurăm că putem rezista”, a spus Igor Boțan într-un interviu săptămânal la Europa Liberă.
Guvernul de la Chișinău nu au reacționat imediat la oferta britanică, dar un purtător de cuvânt al ministerului de externe a spus pe 23 mai că R. Moldova discută alte țări despre „asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate”, iar în cooperarea cu NATO se bazează pe „importanța respectării principiului neutralității”.
Un înalt diplomat american a făcut o ofertă asemănătoare, la Chișinău, pe 17 mai, spunând că Statele Unite doresc să ajute armata moldoveană să devină „mai capabilă, mai eficace și mai modernă pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul”.
### Vezi și... ### Moldova, între neutralitate și ofertele occidentale de ajutor militar. PSRM cere explicațiiIgor Boțan crede că aceste oferte vin datorită unei declarații făcută de președinta Maia Sandu pe 27 aprilie, în timpul unei vizite la Marele Stat Major, unde a spus că „Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei” pentru că armata națională nu a primit dotarea necesară în ultimii 30 de ani.
„O dată ce doamna președintă a spus că dotarea armatei lasă de dorit, cred că este momentul potrivit să se lase la o parte toate abordările atente, diplomatice”, spune Igor Boțan, adăugând: „Dacă doresc să asigure suveranitatea și independența R. Moldova, autoritățile trebuie să creeze o minimă capacitate de a rezista unei eventuale invazii pentru ca ulterior să poată fi ajutate. Altminteri, dacă R. Moldova este atacată și nu opune rezistență, atunci va fi un fel de Crimee despre care se va spune că a acceptat să fie incorporată în Federația Rusă”.
### Vezi și... ### Igor Munteanu: „Momentul Finlanda-Suedia” trebuie să scoată R. Moldova din „albia somnolenței și inerției - neutralitatea”Reacționând la oferta britanică de sprijin militar pentru R. Moldova, Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a spus că Moscova urmărește reacția Chișinăului, dar faptul că furnizarea de arme din partea unei țări NATO unui stat neutru „ridică semne de întrebare”.
Directorul Asociației pentru Democrație Participativă îndeamnă guvernarea PAS să înceapă o „dezbatere serioasă” în R. Moldova despre strângerea relațiilor cu NATO, spunând că este o alianță de apărare colectivă, care „ajută foarte mult la economisirea resurselor”.
„Pe lângă o reacție la propunerea doamnei Truss, autoritățile ar trebui să aibă curajul să deschidă dezbateri publice, inclusiv cu participarea opoziției”, a spus Boțan.
Pe 23 mai, Partidul Socialiștilor de opoziție și-a exprimat într-un comunicat „profunda îngrijorare” în legătură cu declarația ministrei de externe britanice și a „condamnat cu fermitate” consultări între autoritățile moldovene și țări membre NATO dacă acestea au avut loc „în culise”.
Igor Boțan spune însă că liderii actualei opoziții au dat startul întăririi legăturilor cu NATO, în 2006, prin semnarea unui plan individual de acțiuni comune pe 2 ani, unul din aceste planuri fiind semnat din partea guvernului moldovean de fosta prim-ministră Zinaida Greceanîi, actuala lideră a Partidului Socialiștilor.
„Dacă amintim opoziției cine a lansat cooperarea cu NATO, vom vedea că argumentele de acum ale opoziției ar putea să pară neserioase”, mai spune Igor Boțan în interviul săptămânal cu Europa Liberă.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Kievul primește noi ajutoare militare. Moscova își intensifică asaltul în Donbas