Analistul politic Igor Boțan crede că majorarea fără precedent a prețurilor și protestele opoziției nu reprezintă un pericol politic iminent pentru guvernarea PAS, următoarele alegeri la scară națională, alegerile locale generale, fiind așteptate abia în toamna lui 2023.
Într-un interviu săptămânal la Europa Liberă, Boțan a spus că protestele opoziției socialiste și comuniste, care au avut loc pe 16 mai la Banca Națională a Moldovei (BNM) și o eventuală continuare a acestora pot „avea un efect pozitiv asupra puterii, forțând-o să caute soluții”.
Your browser doesn’t support HTML5
„Găsirea de soluții este limita maximă la care se poate ajunge în urma protestelor și în niciun caz la schimbarea puterii. S-ar putea să aibă loc remanieri guvernamentale, dar, în rest, rămâne o guvernare monolit, având destul timp pentru remedierea situației înainte de următoarele alegeri”, a spus Boțan, care este director al Asociației pentru Democrație Participativă.
BNM a spus că inflația a atins în luna aprilie 27% și va crește la 31% în al treilea trimestru al anului, fiind catalizată de scumpirea energiei pe fundalul războiului din Ucraina, de importurile masive de produse alimentare mai scumpe și de cererea mare din partea populației, care are „venituri disponibile” în creștere.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat proteste la care a cerut prețuri reglementate de stat, demisia conducerii BNM și a guvernării. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, urmează să fie audiat în parlament săptămâna aceasta.
Opoziția poate să cheme lumea la proteste, dar opoziția nu nu are soluții
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a spulberat „visul” opoziției pro-ruse despre integrarea R. Moldova într-o Uniune Economică Eurasiatică, iar credibilitatea ei în fața partenerilor occidentali de dezvoltare este mică.
„Trebuie să înțelegem că opoziția din R. Moldova nu are alt subiect atractiv pentru alegători decât creșterea prețurilor, dar nu sunt sigur că opoziția își dorește preluarea puterii în situația care s-a creat (...) pentru că nu ar ști ce să facă cu ea”, mai spune Boțan.
El crede pe de altă parte că puterea trebuie să explice mai bine de ce au crescut prețurile atât de mult și ce face pentru a micșora impactul: „Deocamdată lucrurile sunt controlabile, dar guvernarea trebuie să întreprindă măsuri energice pentru a explica cetățenilor ce se întâmplă”.
### Vezi și... ### Interviu cu economistul Viorel Gîrbu: Cum luptăm cu inflația?Guvernarea PAS a oferit populației numeroase compensații pentru creșterea cheltuielilor pentru energie, a indexat și mărit pensiile și prestațiile sociale.
Unii economiști consultați de Europa Liberă cred că guvernul contribuie prin aceste cheltuieli sociale sporite la „un cerc vicios al inflației”.
Analistul Igor Boțan spune că măsurile guvernului de compensarea a pierderilor populației în urma scumpirilor fără precedent sunt „legitime”, dar autoritățile trebuie să-și facă bine calculele „astfel încât menținerea unui anumit nivel de viață să nu aibă efecte adverse”, generând inflație.
„Dacă nu se calculează cum trebuie, cei responsabili vor trebui să plătească polițele; partea bună pentru guvernare este faptul că următoarele alegeri la nivel național sunt abia în octombrie - noiembrie 2023”, mai spune Igor Boțan în interviul săptămânal la Europa Liberă.