Your browser doesn’t support HTML5
Analistul politic Igor Boțan crede că incidentele din regiunea transnistreană de săptămâna trecută și câteva tentativele de dezinformare ulterioare au avut scopul să testeze „gradul de pregătire a Tiraspolului pentru implicarea în război”, arătând că transnistreni nu sunt gata să devină „carne de tun”.
Director al Asociației pentru Democrație Participativă, Boțan a vorbit Europei Libere într-un interviu săptămânal, pe 2 mai, când, potrivit unor știri care s-au dovedit false, la Tiraspol urma să fie publicat un apel către Vladimir Putin pentru a interveni în apărarea cetățenilor ruși.
„Este adevărat că Transnistria este în totalitate la cheremul Kremlinului din punct de vedere militar și al influenței serviciilor secrete rusești, dar cercurile de la Tiraspol au propriile interese economice”, a spus Boțan.
El a explicat că, din cauza războiului din Ucraina, regiunea transnistreană mai poate întreține doar prin intermediul Chișinăului legături economice cu străinătatea. Acestea îi sunt vitale, asigurându-i acces la medicamente și alimente, pe care regiunea transnistreană nu și le poate procura altfel.
Pe 30 aprilie, canalul de Telegram NEXTA Live a publicat o presupusă fotografie a unui număr din viitor al ziarului din regiunea transnistreană, „Pridnestrovie”, conținând un articol cu îndemnul către Putin. Redactorul șef al ziarului a dezmințit că intenționează să publice un asemenea apel, spunând că ziarul nu avea planificată vreo apariție pe 2 mai.
Aceasta și alte știri false au apărut după o serie de incidente care au avut loc în stânga Nistrului, pe 25-27 aprilie și au readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
### Vezi și... ### Igor Boțan: Cât de eficient luptăm cu propaganda pro-Kremlin?Fără a fi totalmente convins că incidentele sau știrile false ulterioare au fost pregătite de Kremlin, Igor Boțan crede că toate acestea au mai testat reacția Kievului, Chișinăului și a Bucureștiului la o posibilă antrenare a regiunii în război prin sugerarea unui „al doilea front” în spatele Ucrainei. Dar în primul rând au arătat poziția șubredă a unei regiuni transnistrene înghesuită între Ucraina care se află în război și este gata să se apere și malul drept al Nistrului, care este hotărât să nu admită escaladarea.
În timp ce încearcă să nu irite Kremlinul, cei de la Tiraspol „înțeleg că trebuie să transmită mesajul că nu vor să fie folosiți pe post de carne de tun în această stratagemă pe care o dezvoltă Moscova”, mai spune Igor Boțan.
Directorul ADEPT subscrie concluziilor unor experți militari despre faptul că Rusia nu dispune de suficiente forțe în regiunea transnistreană și nici de mijloace pentru desantarea de militari ruși pentru a deschide un front nou în vestul Ucrainei.
În afară de faptul că Tiraspolul nu vrea să fie carne de tun, Kremlinul mai putea afla în urma întâmplărilor de săptămâna trecută că Kievul este gata să intervină pentru a neutraliza o amenințare militară transnistreană, iar Chișinăul și Bucureștiul vor reacționa „calm”, înțelegând constrângerile Moscovei.
### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria