Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Fostul președinte și lider al PSRM Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la cererea procurorilor anticorupție.

Petru Iarmaliuc, șeful grupului de procurori care investighează cazul lui Igor Dodon, declarase în instanță că a insistat pe arestul preventiv pentru că fostul președinte ar fi intenționat să plece din țară încă în ajunul descinderilor de marți, 24 mai.

Ulterior, Iarmaliuc a anunțat că va contesta decizia judecătorului deoarece nu au fost apreciate corect probele demonstrate, relatează Anticorupție.md.

Igor Dodon este acuzat de corupție, de faptul că ar fi acceptat ca partidul să fie finanțat de o organizație criminală, de trădare de patrie și de îmbogățire ilicită.

Dodon fusese reținut preventiv pentru 72 de ore marți, 24 mai, împreună cu cumnatul său Petru Merineanu, care a primit însă 30 de zile de arest în izolator, la Penitenciarul nr.13.

Fostul președinte susține că este nevinovat și că dosarul este motivat politic. După pronunțarea deciziei, Igor Dodon a declarat, citat de ZdG:

„Consider acest dosar politic și la comanda doamnei Maia Sandu, care imediat după ce a intrat în funcție a pus presiune pe procurorul general pentru ca să-mi deschidă mie dosar penal. De cazul meu se ocupă 53 de procurori. (…) În ultimele luni eu am primit zeci de mesaje să fug din țară. Nu am de gând să fug. Eu o să rezist”, a spus între altele fostul președinte, care a acuzat-o totodată pe președinta Maia Sandu că ar vrea astfel să desființeze Partidul Socialiștilor.

Miercuri, 25 mai, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău Kent D. Logsdon declara că, deși modul cum alege să lupte cu corupția este o chestiune internă a R. Moldova, „Ambasada americană încurajează autoritățile să urmeze procedurile legale adecvate în toate cazurile, inclusiv ancheta asupra fostului președinte [Igor] Dodon”.

Într-un comunicat al ambasadei postat pe Facebook, se mai arăta că „Statele Unite se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să își îndeplinească obligația față de poporul Moldovei de a asigura aplicarea egală și transparentă a justiției”.