Linkuri accesibilitate

Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon


Igor Dodon

Procurori anticorupție, în comun cu ofițeri CNA și SIS au descins în dimineața zilei de marți, 24 mai, cu percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor, astăzi președinte al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Descinderi au avut loc și în alte spații și imobile „deținute prin persoane interpuse”.

Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul unor bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, a anunțat Procuratura Generală, citată de presa de la Chișinău.

Pe 18 mai, Procuratura Generală a inițiat o urmărire penală pe marginea înregistrărilor video din vara anului 2019 în care Igor Dodon, pe atunci șef al statului, lider informal al Partidului Socialiștilor, discută cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, despre o pungă de plastic. Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, care a publicat imaginile video în 2020, susținea că în pungă ar fi bani.

Cu o zi mai devreme, pe 17 mai, Curtea de Apel Chișinău a casat decizia Judecătoriei Chișinău care confirmase ordonanța de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

În iunie 2020, Procuratura Anticorupție a anunțat că nu are temeiul necesar să înceapă urmărirea penală pe baza secvențelor video în care Igor Dodon era surprins că acceptă o pungă de la fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Tot în anul 2020, Alexandr Stoianoglo, pe atunci procuror general, a spus că imaginile video nu sunt probe pentru inițierea unui dosar penal.

Acum câteva zile, Igor Dodon, președinte al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, s-a plâns că toate transferurile bancare pentru asociația sa din Rusia sunt blocate. Într-un interviu la NTV Moldova, Dodon a declarat că „de câteva luni, transferurile către conturile Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse de la băncile rusești au fost blocate, deși Moldova nu părea să se alăture sancțiunilor”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG