Fostul președinte Igor Dodon, primul fost șef de stat moldovean reținut de procurori, a spus că ar fi „devenit ținta unei justiții regizate și dirijate politic” de guvernarea PAS, și-a îndemnat simpatizanții „să reziste” și le-a promis că va rezista și el în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA).
„Eu aici voi rezista. Voi, stimați colegi, rezistați acolo unde sunteți, la libertate, și demonstrați că sunteți cea mai importantă forță politică din interiorul țării”, se spune într-un mesaj postat cu ajutorul avocaților lui Dodon pe pagina sa de Facebook, în noaptea de marți.
Lider informal al Partidului Socialiștilor și președinte al Uniunii de Afaceri Moldova-Rusia, politicianul pro-rus a fost reținut marți seara pentru 72 de ore. Este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
Reținerea lui Dodon a avut loc după percheziții îndelungate efectuate de procurorii anticorupție, ofițerii CNA și ai Serviciului de Informații și Securitate în casa sa cu trei etaje din sectorul Buiucani al capitalei.
Casa a fost obiectul unor investigații jurnalistice în 2011, în care Ziarul de Gardă a arătat că Dodon a dat explicații controversate în legătură cu sursele financiare pentru construcția casei și dreptul său de proprietate asupra imobilului.
„Suntem mulțumiți că multe lucruri despre care am scris în ultimii 10 ani servesc acum drept temei pentru procurori de a face verificări, însă am fi dorit ca verificările să se fi făcut demult”, spus Europei Libere într-un interviu Victor Moșneag, redactorul-șef al Ziarului de Gardă.
Your browser doesn’t support HTML5
În postarea sa de pe Facebook, Igor Dodon își asigură suporterii că are „explicațiile și justificările necesare, pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupție și ilegalitate” în cazul „fiecărui element care prezintă interesul procurorilor”. Dodon mai critică ancheta pentru scurgeri în presă a unor informații din timpul perchezițiilor, inclusiv despre confiscări de sume de bani și bunuri, spunând că „s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator”.
Presa a citat surse de la procuratură, spunând că un cumnat al fostului președinte ar fi încercat să mănânce o recipisă incriminatorie. Alte recipise ar fi supraviețuit.
### Vezi și... ### Cum s-a ajuns la reținerea fostului președinte Igor Dodon
Jurnalistul Victor Moșneag spune că scurgerea de probe din dosar este problematică și pentru faptul că, în felul acesta, apărarea poate cere anularea lor în instanță. Presa este datoare să urmărească acum procesul cu atenție, spune jurnalistul, dar este „foarte sceptic” în privința unei condamnări definitive a lui Dodon.
„Scriu despre justiție de foarte mulți ani, iar experiența mea cu dosarele de rezonanță îmi spune că este foarte greu ca o persoană să fie condamnată în R. Moldova într-un proces transparent și fără ca să fie implicat factorul politic”, spune Moșneag.
„Dacă se schimbă guvernarea la alegeri sau se schimbă procurorul general, acest dosar poate avea o cu totul altă soartă”, mai spune jurnalistul.
### Vezi și... ### Cât de departe merge guvernarea PAS în combaterea corupțieiÎn politică își pune speranțele chiar fostul președinte. În mesajul de pe Facebook, el scrie că dosarul i-ar fi fost „cusut cu ață galbenă”, culoarea partidului de guvernământ, și își întreabă oponenții: „Și ce dacă m-ați arestat azi? De mâine vor scădea prețurile, se vor mări pensiile și salariile și vor veni în sfârșit vremurile bune promise?”.
Într-un comentariu postat pe Facebook în ziua percheziționării și reținerii fostului președinte, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că actuala guvernare o să-și respecte promisiunile electorale de a trage la răspundere „clasa politică coruptă”. Litvinenco a mai spus că în cazul anchetei lui Igor Dodon „transparența este fundamental”, respectarea procedurilor - „prioritară” și a promis că ministerul său va veghea ca „totul sa fie în strictă concordanță cu legea”.