Ştirile presei moldovene
- Președinta Maia Sandu și-a continuat vizita de lucru la Bruxelles „cu o discuție constructivă” cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, citim în Newsmaker.md. Șefa statului a solicitat abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești și sprijin pentru achiziționarea de îngrășăminte pentru lucrările agricole. De asemenea, s-a discutat despre impactul major al războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și a regiunii în ansamblu. „Apreciem deschiderea instituțiilor europene de a sprijini Republica Moldova în gestionarea crizelor cu care se confruntă țara noastră”, a menționat Maia Sandu. Președinta a accentuat că Moldova contează pe transferarea mai rapidă a primei tranșe de ajutor bugetar, care va sprijini eforturile Guvernului de recuperare a economiei și de asigurare a securității energetice a țării.
- Ministrul culturii Sergiu Prodan a spus în plenul Parlamentului că în municipiul Chișinău există o problemă gravă și sistemică în ce privește construcția blocurilor de locuinţe, scrie Jurnal.md. Blocurile acestea au împânzit centrul orașului și sufocă obiectivele istorice și turistice, iar ce ar mai putea salva situația este numai o reformă urgentă și serioasă. Prodan a menționat că în atari condiții nu mai putem vorbi despre dezvoltarea turismului, deoarece obiectivele de interes din capitală pur și simplu lipsesc, sunt prea puține, sau sunt înghițite de dezvoltatorii imobiliari.
- Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunţat pe 19 mai că a trimis pe banca acuzaţilor doi directori de companii din Bălţi, învinuiţi de prejudicierea clienţilor cu peste 1,5 milioane lei, la cumpărarea seminţelor de porumb şi la vânzarea seminţelor de floarea soarelui, citim în Ziarul de Gardă. Procuratura generală ne oferă amănunte despre un caz în care a fost implicat unul dintre cei doi directori: “Acesta a promis achitarea ulterioară a mărfii cumpărate de la o companie din Criuleni, chiar dacă propria sa companie era în incapacitate de plată…”
- Deputatul Ilan Șor susține că solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu, prin care se cere ridicarea imunității parlamentare a liderului Partidului Șor, ar fi o răzbunare politică, citim în Agora.md. „Ne-am convins că această putere incompetentă folosește Procuratura Generală drept bâtă politică ca să închidă gura opoziției și să transmită semnale celor care îndrăznește să critice PAS-ul sau pe Maia Sandu. Noi nu o să ne lăsăm bătuți și nu vom ceda. De azi vom lupta și mai hotărât împotriva acestei conduceri corupte. Începând de azi, Partidul Șor va cere insistent depolitizarea Procuraturii Generale, demisia lui Dumitru Robu”, a spus liderul Partidului Șor.
- Deplasările „africane” şi conexiunile cu oligarhii ruşi ale moldoveanului din „lista neagră” a Statelor UNite, aşa se intitulează o investigaţie RISE Moldova. Aparent un anonim, Alexandr Okulov, primul om de afaceri moldovean sancţionat de SUA în contextul invaziei ruse în Ucraina, are o istorie ciudată pe alocuri. Originar din satul Răuţel, raionul Făleşti, el a ajuns să deţină companii în Kazahstan, Emiratele Arabe Unite şi Rusia, dar şi o reţea globală de distribuţie de tehnică şi echipamente militare. RISE Moldova a reconstituit o parte din povestea lui Alexandr Okulov, omul pe care autorităţile americane în consideră parte dintr-o „reţea de influenţă malignă condusă de oligarhul rus Konstantin Malofeev”.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi cererea Procurorului general interimar Dumitru Robu de a li se ridica imunitatea deputaților Marina Tauber și Ilan Șor.
- O postare comentată pe Facebook, cea a Europei Libere, ne oferă detalii legate de ultimul subiect. Procuratura cere arestarea și tragerea la răspundere penală a celor doi lideri ai Partidului Șor, pe care îi acuză de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani. Cererile în vederea ridicării imunității parlamentare, reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a lui Ilan Șor – care în 2015 a fost condamnat în dosarul „furtului miliardului”, iar în 2019 a fugit din țară – și a Marinei Tauber, vicepreședintă a Partidului Șor, urmează să fie examinate de Comisia juridică, numiri şi imunități a Legislativului. Tauber și Șor resping acuzațiile, spunând că ar fi vorba de o răfuială politică.
- O altă postare comentată de pe Facebook e a Ziarului de Gardă şi ne spune că Veronica Dragalin a trecut etapa de preselecție în cadrul concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention. Familia Dragalin este stabilită în SUA. Veronica Dragalin este procuror adjunct al Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american, districtul central al Californiei.
- Pe Instagram aflăm, dintr-o postare TV8.md, că Rusia recunoaște că a pierdut doi ofițeri superiori într-o zi, inclusiv un colonel care a fost trimis pe front pentru a-l înlocui pe un altul care fusese ucis cu câteva zile înainte în Ucraina. Totodată, armata ucraineană l-a eliminat și pe sergentul Serghei Țarikov, despre care se spunea că este unul dintre cei mai buni lunetiști ai armatei ruse, notează Digi24. Serghei Ţarikov avea 38 de ani și era considerat cel mai bun lunetist al rușilor.
- O altă postare TV8.md cu impact de pe Instagram e despre fiica cea mare a preşedintelui rus Putin. Jurnaliștii de investigație ruși au obținut capturi de ecran de pe un canal de Telegram pe care Maria Voronțova, fiica cea mare a lui Putin, comentează activ războiul din Ucraina, relatează Medusa. Mai exact, fiica lui Putin este activă pe un grup de chat de pe Telegram dedicat absolvenților Facultății de Medicină a Universității de Stat din Moscova, unde folosește porecla „Maria V.”, scrie Hotnews, potrivit jurnaliștilor de investigație ruși. O sursă a acestora și un jurnalist independent de investigație care cunoaște contul de Telegram folosit de Voronțova au confirmat că „Maria V.” este fiica lui Putin, ea prezentându-se drept o absolventă a promoției din 2011. Jurnaliștii de la Medusa notează că acest lucru corespunde cu ce se știe despre educația ei. Capturi de ecran făcute în chat și publicate pe site-ul Medusa arată că fiica lui Putin repetă în mesajele ei numeroase linii de propagandă ale Kremlinului.