Igor Dodon și deputați din Găgăuzia au contestat amenzile pentru panglica „Sfântul Gheorghe”

Igor Dodon, alături de soție și fiu, de Ziua Victoriei în Chișinău, 9 mai 2022

Fostul președinte Igor Dodon a contestat în instanță procesul verbal al poliției, prin care a fost amendat cu 9.000 de lei pentru că a purtat, pe 9 mai, panglica „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege ca simbol al agresiunii militare și crimelor de război.

Potrivit informațiilor publicate pe portalul național al instanțelor, prima ședință va avea loc la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe 19 iulie.

„Guvernarea a trimis poliția să-mi facă proces verbal pentru participarea de Ziua Victoriei cu simbolurile Victoriei asupra fascismului. Vom contesta acest abuz în toate instanțele de judecată. E o lege anticonstituțională, care în cele din urmă va fi anulată. Pe lângă caracterul anticonstituțional, această lege are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică”, a scris Igor Dodon pe Facebook pe 18 mai, când a fost amendat de Poliție.

Your browser doesn’t support HTML5

„Am patru bunici care au luptat în război”. Cum a sărbătorit PSRM ziua de 9 mai

Cel puțin doi deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei au depus și ei cereri similare, la Judecătoria Comrat. Este vorba de Leonid Chiosea și Alexandr Toporaș. În cazul lor, ședințele de judecată vor avea loc la Vulcănești, pe 8 și, respectiv, 19 iulie.

Panglica „Sfântul Gheorghe” a fost interzisă pe 20 aprilie de Parlamentul Moldovei, odată cu literele „V” și „Z”, asociate cu agresiunea din Ucraina. Pe 9 mai, însă, mai mulți deputați de la Chișinău cu simpatii pro-ruse, dar și din Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze, au purtat panglica la manifestații.

Poliția a anunțat, ulterior, că a întocmit procese verbale cu amenzi pe numele a 17 parlamentari și alți 16 aleși din legislativul de la Comrat.

### Vezi și... ### 590.000 de lei amenzi pentru panglica negru-oranj de 9 mai, la Chișinău