Politicienii pro-ruși din R. Moldova, simpatizanții lor și alți cetățeni au sfidat luni pe scară largă interdicția impusă de autorități începând de luna trecută împotriva arborării unor simboluri rusești asociate cu agresiunea împotriva Ucrainei vecine. „Panglica Sf. Gheorghe”, interzisă și ea din aprilie, a fost arborată în diverse feluri la marșurile și mitingurile de Ziua Victoriei care au avut loc la Chișinău, Bălți sau Comrat, fără ca forțele de ordine să intervină imediat. Între timp, președinta Maia Sandu și-a anulat din motive de sănătate participarea la orice evenimente programate pentru azi, de la depunerile de flori, la întâlnirea programată secretarul general al ONU, António Guterres.
Controversata panglică, interzisă în R. Moldova în ajun de 9 mai prin lege, a fost purtată luni la marșurile de la Chișinău, Bălți și Comrat, dar mai ales politicienii cu simpatii pro-Kremlin au fost cei care și-au prins-o nemodificată în piept, în vreme ce alți manifestanți au încercat s-o înlocuiască cu diverse variante, ca să evite sancțiunile.
Aproape toți parlamentarii comuniști și socialiști prezenți la marșurile comemorative de la Chișinău au fost surprinși cu panglică, inclusiv Igor Dodon, fostul președinte socialist, care a insistat că interdicția este „o greșeală” a actualei guvernări și că va merge la CEDO, dacă va fi amendat. Întrebat de presă despre utilizarea panglicii bicolore ca simbol în războiul Rusiei contra Ucrainei, Dodon a formulat un răspuns evaziv:
„Este regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Sunt vecinii noștri, sunt frații noștri, noi avem o diasporă ucraineană foarte mare în interiorul țării, dacă nu greșesc a doua la număr după moldoveni, de aceea este dureros ce se întâmplă în Ucraina. Dar și rușii sunt prietenii noștri, sunt parteneri strategici, regretabil că nu au găsit o soluție pentru problemele care sunt pe cale pașnică. Sperăm că în timpul apropiat se va găsi o soluție pe cale diplomatică.”
Autoritățile polițienești, care au anunțat înainte de eveniment că nu vor interveni imediat împotriva contravenienților, ca să evite tensiunile, au declarat luni că au documentat cazurile de încălcare a legii și vor aplica sancțiunile ulterior, norma adoptată de majoritatea parlamentară PAS și președinta Maia Sandu fiind aplicarea de amenzi între 4.500 și 30.000 de lei.
Președinta Maia Sandu a lipsit luni din spațiul public „din motive de sănătate”, absență anunțată într-un comunicat al Președinției.
Șefa statului și-a anulat și întrevederea cu António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, aflat luni și marți în vizită la Chișinău. Președinta a fost înlocuită la evenimentele publice și la întrevederea cu Guterres de șefa guvernului.
Alți demnitari, în frunte cu prim-ministra Natalia Gavrilița și speakerul Igor Grosu au depus flori la Memorialul Eternitate din capitală, într-o ceremonie ce a avut loc dimineața devreme și s-a ținut separat de marșul la care a participat opoziția. Vorbind cu jurnaliștii în timpul evenimentului, cei doi oficiali au adus în discuție războiul Rusiei contra Ucrainei:
„Din păcate, omenirea nu a învățat lecția celui de-al doilea război mondial”, a spus Grosu, în timp ce prim-ministra a adăugat că autoritățile fac eforturi pentru a menține „coeziunea socială”. „Să nu permitem ca această pace și stabilitate să fie perturbată ”, a mai spus Natalia Gavrilița.
Șefa administrației găgăuze Irina Vlah nu a purtat așa-numita „panglică Sf. Gheorghe”, a relatat corespondentul Europei Libere de la fața locului. În noaptea de 8 mai, legislativul local a votat din nou să se permită folosirea panglicii negru-oranj, după ce Curtea de Apel de la Comrat suspendase decizia inițială a Adunării Populare și mai apoi a guvernării Vlah de a permite purtarea ei.