Linkuri accesibilitate

Poliția explică ce simboluri sunt permise de 9 mai | Autonomia găgăuză sfidează interdicția


Poliția a dat publicității înainte de 9 mai un infografic cu simbolurile care pot fi folosite la manifestările de Ziua Victoriei și cele interzise printr-o lege recentă.

Într-un nou avertisment, Inspectoratul General al Poliției a reamintit că interdicția vizează inclusiv „panglica Sf. Gheorghe” folosită de politicienii pro-ruși la manifestările de 9 mai din ultimii ani, iar amenzile pentru încălcarea ei variază între 4.500 și 30.000 de lei.

Fostul președinte Igor Dodon a spus că va purta „panglica Sf. Gheorghe” la manifestațiile de 9 mai de la Chișinău.

La Comrat, legislativul local a votat în noaptea de dinaintea lui 9 mai o nouă decizie pentru a permite folosirea în autonomia găgăuză a panglicii controversate. Curtea de Apel de la Comrat suspendase anterior o asemenea decizie a Adunării Populare și guvernatoarei Irina Vlah.

Comemorările de 9 mai au fost precedate cu o zi mai devreme de marșuri auto de comemorare.

Poliția spune că au avut loc șapte evenimente comemorative și că toate au fost „monitorizate de oamenii legii”. La majoritatea manifestărilor s-a respectat noua interdicție, dar poliția „a înregistrat abateri” în municipiul Bălți, unde au fost documentate două cazuri în care a fost etalată „panglica Sf. Gheorghe”, pasibile de răspundere contravențională.

„Toate persoanele care au încălcat prevederile legale au fost identificate de către poliție. La fel, în timpul marșului”, se mai spune într-un comunicat.

La sfârșitul lunii aprilie, parlamentul de la Chișinău și președinta Maia Sandu au interzis controversata panglică, spunând că a devenit un simbol al războiului lansat de Rusia în Ucraina, alături de literele „Z” și „V”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG