Guvernarea cunoaște că starea de nesiguranță se amplifică în rândul cetatenilor, dar pe fundalul creșterii semnificative a prețului pentru gaz și energie autoritățile vor indentifica resurse pentru ajutorarea păturilor vulnerabile, sunt asigurări date de presedintele parlamentului Igor Grosu. Speakerul s-a referit la abundența crizelor regionale și spune că urmărește cu îngrijorare tensiunile ruso- ucrainene. Iată prima parte a acestui interviu.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Să începem de la acest ultim sondaj de opinie, care arată că crește nemulțumirea în rândurile cetățenilor – prețurile mari, salariile mici, pensiile mici sunt cele mai importante aspecte care dau bătăi de cap oamenilor. Întrebarea pe care o aud de la cetățeanul de la firul ierbii – este situația sub control? Autoritățile, guvernanții mențin situația sub control?
Igor Grosu: „Bună ziua și mersi pentru invitație! Am văzut și noi sondajul cum evoluează percepția publică legată de situația politică, social-economică ș.a.m.d. În mare este, da, o realitate, realitate pe care toți o trăim, suntem afectați toți, nu numai Republica Moldova, toate țările, de o creștere a prețurilor la gaze, la carburanți, la materialele de construcție ș.a.m.d. Din păcate, noi suntem importatori de toate lucrurile acestea pe care vi le-am spus și asta inevitabil influențează prețurile. M-ați întrebat dacă ținem situația sub control, sigur că o ținem sub control. Drept dovadă – avem gaze, asigurăm de fiecare dată, înțeleg că data de 20 a fiecărei luni e o dată cu emoții, partenerii...”
Europa Liberă: Pentru că oricând de la Gazprom poate să vină înștiințarea că ar putea fi sistate livrările de gaze către Republica Moldova, pentru că nu-și onorează obligațiunea financiară?
Igor Grosu: „Da, furnizorul principal... Cel care livrează, Gazprom-ul, începând cu anul trecut, în raport cu guvernarea actuală, hai să zicem așa cum este, are un tratament mai special, nu așa de preferențial cum era până atunci, de aceea ne creează emoții în plus. Eu cred că e neprietenesc acest gest și am spus-o cu o altă ocazie, malul drept tot timpul și-a onorat factura, poate uneori cu mici întârzieri, dar noi onoram factura. E o decizie mai mult decât comercială, e o decizie politică, până la urmă, și noi, toată lumea cu gândire critică înțelege foarte bine lucrul acesta. Noi o să ne onorăm angajamentele, clauzele contractuale, guvernul o să vină de fiecare dată și o să ajute cetățenii – atenție! – nu Moldovagaz, care este compania Gazprom-ului și care, în opinia mea, deget de deget nu bate pentru a deveni mai vocală și împreună cu compania-mamă să găsească o soluție pentru perioada aceasta complicată în care ne aflăm noi, pentru că prețurile la gaze nu sunt normale, ele sunt anormale.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar v-au sugerat chiar adversarii Dvs. politici, din tabăra socialiștilor au venit mai multe sugestii că ar trebui să renegociați un acord cu Gazprom-ul?
Igor Grosu: „Tabăra socialistă, comunisto-socialistă îi ipocrită și fățarnică, ca să spun așa, mai pe înțelesul oamenilor, pentru că-i reprezentantul lor de la Moldovagaz și pe timpul guvernării lor s-a schimbat modalitatea de livrare a gazului, inclusiv clauza asta cu data de 20 și jumătate de lună.”
Europa Liberă: Și dacă ați venit dvs., de ce nu ați renegociat acest aspect?
Igor Grosu: „Pentru că guvernarea PAS este de altă orientare, proeuropeană, și cumva nu suntem pe aceeași lungime de undă cu cei care ne furnizează gazele, și lucrul acesta toată lumea îl înțelege, de aceea socialiștii sunt ipocriți în tot ce spun.”
Europa Liberă: Deci, nu e posibil să fie renegociat un nou acord?
Igor Grosu: „Bineînțeles că noi o să încercăm și o să depunem tot efortul și pe platforma comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care trebuie să-și reia activitatea începând cu luna martie, știu că se poartă discuții să se pregătească...”
Europa Liberă: Așa s-a anunțat, că pentru primăvară ar putea fi convocată această ședință.
Igor Grosu: „Dar m-ați întrebat ce mai face guvernul. Guvernul, poate pentru unii a trecut neobservat, dar din octombrie până acum guvernul a alocat 2,6 miliarde de lei pentru a compensa prețul la gaze, la căldură, pentru cetățenii din mediul rural care nu au acces la gaz.”
### Vezi și... ### De ce sunt criticate tarifele retroactive la plata facturilor pentru gaz
Europa Liberă: Cifra se pare mare, dle președinte, dar în comparație cu sărăcia care este atestată mai ales în mediul rural, oamenii zic că rămân la nivelul subexistenței.
Igor Grosu: „Eu nu zic că e suficient, dar eu zic în felul următor și haideți să ne aducem aminte de anul 2020, când a fost decisă și declarată starea de urgență, lockdown-ul, și multă lume a fost trimisă acasă. Pur și simplu s-au închis întreprinderile și instituțiile și guvernul socialist un bănuț nu a dat pentru oamenii aceștia, pur și simplu i-a trimis acasă și a zis că trebuie să stați închiși în casă. Dar noi din puținul pe care-l avem, de unde avem, pe unde mai reușim să aducem și din exterior, să mai economisim fiecare la locul lui am găsit și o să mai găsim în continuare bani pentru a ajuta oamenii, noi nu o să-i lăsăm singuri.”
Europa Liberă: Deputații socialiști cer Curții Constituționale să explice exact expresia „statul este obligat să asigure un trai decent cetățenilor” din Legea Supremă.
Igor Grosu: „Bine că au solicitat-o, o să așteptăm și noi opinia Curții Constituționale. E o încercare de a se poziționa, mă rog, să nu tacă, să facă și ei ceva. Am văzut că au alergat repede să conteste decizia noastră când am amendat Legea avocaturii prin care se instituționaliza, nu pentru...”
Europa Liberă: Da, și Curtea Constituțională a respins să pună pe rol acea solicitare.
Igor Grosu: „Da, încearcă și ei să fie în treabă, să mimeze. Poate ei ne spun cum șeful, fostul lor șef a negociat atunci cu firma aia de prin Ungaria mulți ani în urmă și a crescut prețul atunci la energia electrică? Iaca asta chiar îs curios să îmi spună colegii socialiști.”
### Vezi și... ### A ajuns Igor Dodon în vizorul Procuraturii?
Europa Liberă: Instanțele de drept trebuie să ne spună care este adevărul...
Igor Grosu: „Nu, dar ei poate fac un demers sau îl întreabă pe colegul din prima sursă, ca să nu mai aștepte instanțele de drept?”
Europa Liberă: Dle Grosu, așa sau altfel, totuna aceste majorări de prețuri, de tarife la gaze, la energie, la servicii, la alimente îi fac pe unii cetățeni să se gândească dacă nu e mai bine să-și facă valiza și să ia calea străinătății.
Igor Grosu: „Posibil îi fac, dar, credeți-mă, noi discutăm și cu oamenii care trăiesc în străinătate, cum spun ei, în aceleași țări europene. Acolo la fel prețurile au crescut, o să spuneți, și pe bună dreptate, că salariile sunt mai mari acolo – da, îs de acord, dar și prețurile...”
Europa Liberă: Serviciile sunt mai de calitate...
Igor Grosu: „Mai de calitate, dar și costă mai mult, adică până la urmă e evident, este decizia fiecăruia în parte să decidă, face gestul care spuneți Dvs. sau rămâne aici.”
### Vezi și... ### Cum pot fi convinși moldovenii să nu-și mai părăsească țara
Europa Liberă: Dar nemulțumirile celor din diasporă nu sunt comparabile cu nemulțumirile celor rămași acasă?
Igor Grosu: „Eu nu știu că sunt mai supărați unii sau alții, eu știu că toată lumea trece acum printr-o perioadă complicată și de ceea ce avem noi nevoie acum este ca, dacă și e corect că noi nu putem influența prețurile la gaze, la combustibil, la materiale de construcții ș.a.m.d., ceea ce noi putem face și face guvernul este că de fiecare dată găsește acești bani pentru a veni în suportul oamenilor. Iată deja s-a luat decizia că din ianuarie, retroactiv, să fie plătită o gigacalorie și jumătate, să fie compensată, compensarea pentru gaze, compensarea pentru agenții economici, primii 500 de metri cubi pentru agenții economici. Deci este APRA (ajutorul pe perioada rece a anului) pentru cinci luni de zile.”
Europa Liberă: Deși mie mi-au explicat agenții economici ce înseamnă compensarea pentru 500 de metri cubi de gaze. Se ia în calcul doar diferența de la prețul de astăzi și prețul majorat, nu...
Igor Grosu: „Corect, dar nimeni suta de procente nu compensează, așa că agenții economici, noi pentru persoane fizice nu compensăm suta de procente, că nu-i posibil, dar eu zic că agenții economici ar fi corect să aprecieze că li se compensează diferența de la tariful care era în decembrie și cât a crescut în urma deciziei de majorare.”
Europa Liberă: OK! Unii dintre ei au făcut calcule și au spus că sunt de la 500 de lei până la 2.000 și ar fi o sumă mai degrabă simbolică care se compensează.
Igor Grosu: „Iată, vedeți, pentru unii 500 de lei și 1.000 de lei îs bani, pentru alții nu-s bani.”
Europa Liberă: Un agent economic care are afacere...
Igor Grosu: „Pentru mine, spre exemplu, eu, bine, am fost solidar și am răspuns și eu apelului că renunț la compensația la factură, dar eu consider că orice leu, orice bănuț trebuie apreciat și dacă facem economie, facem și acasă, faci și la birou, pentru că îs banii noștri și nu suntem atât de bogați ca să ne permitem luxul să-i aruncăm. Eu cred că unii o să aprecieze...”
Europa Liberă: Oponenții Dvs. politici încep să scoată lumea în stradă și acum e frig încă, e timp de iarnă, dar în primăvară ar putea să se unească eforturile mai multor din tabăra opoziției și să ceară demisia guvernului, știți cum, să se ajungă la alte revendicări până la demisia parlamentului.
Igor Grosu: „Este dreptul lor să protesteze, unicul lucru pe care îl solicităm noi este să o facă într-un cadru civilizat, corect, fără a instiga la violență, la ură interetnică sau de altă natură, asta trebuie să facă ei. În rest, noi suntem cu sufletul și cu obrazul împăcat că noi facem tot posibilul pentru a ajuta oamenii. Noi o să continuăm cu reforma justiției, o să continuăm toate lucrurile cele pe care noi le-am promis, o să compensăm pensiile așa cum am promis, pe bune, nu cu 1%, cum au făcut-o predecesorii noștri, de aceea o să comunicăm mai bine cu oamenii, o să le explicăm lucrurile.”
### Vezi și... ### Igor Boțan: Sistemul social din R. Moldova are nevoie de ajustări foarte serioase
Europa Liberă: De la 1 aprilie vor mai crește pensiile?
Igor Grosu: „Evident! Noi suntem obligați conform legii să compensăm, să venim să indexăm.”
Europa Liberă: Dar ați făcut calcule, cu cât ați putea să indexați?
Igor Grosu: „E mult mai mult decât au făcut-o predecesorii noștri, acum eu nu vreau să spun cifra, că nu este vorba doar de indexare, dar este vorba și de ajustarea la salariul mediu, pare-mi-se, pe economie, deci o să fie...”
Europa Liberă: Și inflației, probabil...
Igor Grosu: „Evident, o să fie, indexarea și presupune compensarea inflației. De aceea, noi o să onorăm toate angajamentele noastre, din puținul pe care-l avem o să economisim, o să modificăm, ajustăm Legea bugetului așa ca să ajutăm oamenii.”
Europa Liberă: Dvs. insistați că trebuie continuată reforma justiției și lupta împotriva corupției și că doar detronarea mai multor scheme ar putea să ajute la acumulări mai mari în bugetul Republicii Moldova, dar deocamdată unii vă critică că prea lent, ați început-o cu mult curaj, dar se cam tărăgănează această reformă.
Igor Grosu: „Care-s cei care spun că lent? Adică, bine, sunt cei care spun că lent, sunt cei care spun că mergem prea repede. Veniturile la buget au crescut, și au crescut esențial, pentru că probabil cei care făceau tot felul de importuri nu mai declară - cum să zic? - simbolic prețul la mărfurile pe care le importă, lumea începe să mai plătească, agenții economici să-și onoreze angajamentele ș.a.m.d. Acum legat de viteză, da?”
Europa Liberă: De viteză și calitate.
Igor Grosu: „Viteză și calitate, unii spun că prea repede, alții spun că prea încet, eu consider că...”
Europa Liberă: Iată, Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, spune că guvernarea încearcă să colaboreze cu unii oameni vechi din sistem pentru a câștiga timp până se pun pe roate mecanismele de evaluare, dar până se va întâmpla acest lucru va mai trece încă mult timp.
Igor Grosu: „Știți, dânsul și unii ca dânsul au luxul acesta stând în opoziție să dea aprecieri, acesta-i rolul lor. Acum, când o să ajungă dânșii într-o ipostază și într-o funcție de demnitate publică, probabil o să demonstreze ce pot face și cum pot implementa reformele. Noi considerăm că lucrurile pot făcute corect, pentru că juriștii, tot dânșii ne spun că: «luați seama, vedeți că nu a venit avizul cutare sau luați seama că nu ați consultat suficient proiectul ăla sau ăla”, vetting-ul, evaluarea extinsă a judecătorilor».”
Europa Liberă: Și mai sunt avize de la Comisia de la Veneția...
Igor Grosu: „Exact. Acum, noi ne asumăm riscurile pentru toate reformele pe care le implementăm, o să mergem înainte cu evaluarea, o să ne asumăm numirile în funcțiile publice, unde o să trebuiască de corectat...”
Europa Liberă: Dle Grosu, dar pierdeți din încrederea cetățenilor.
Igor Grosu: „Eu mă gândeam că o să mă întrebați și de sondaj, și de...”
Europa Liberă: Da, și astăzi acest sondaj arată că PSRM a depășit în simpatii Partidul Acțiune și Solidaritate.
Igor Grosu: „Eu spun în felul următor: când te afli la guvernare și te afli într-o perioadă foarte complicată, precum este criza gazelor, criza prețurilor ș.a.m.d., ar fi cinic pentru un partid de guvernare să se îngrijească în primul rând de ratingul pe care îl are în sondaje.”
Europa Liberă: Și da, și nu.
Igor Grosu: „Nu, atunci când ești la guvernare, la începutul guvernării, în special, te apuci de treabă, cu riscurile de a nu place cuiva, unor lideri de opinie, opoziției, Doamne ferește să placi, că atunci ceva nu-i în regulă, unor mijloace de informare în masă... Nu e timpul să te uiți de fiecare dată în oglindă și să vezi dacă-ți stă bine coafura, aici trebuie să sufleci mânecile și să te apuci de treabă, ca să se vadă, ulterior, când oamenii o să vadă efectul o să dea aprecieri. Acum, evident că o să fie din cei care nu s-au regăsit în funcții publice sau au avut niște așteptări, sau și-au imaginat într-un anumit fel o reformă sau alta, noi vedem lucrurile în felul nostru, noi credem că trebuie de procedat așa cum am spus de fiecare dată: consecvent ne asumăm oamenii pe care-i promovăm în diferite funcții, poate cu o viteză mai mică, dar noi ni-i asumăm, o să greșim – o să recunoaștem greșeala, trebuie de modificat legea, nu place vetting-ul – noi înțelegem că nu place, nu place confiscarea averii – evident că nu place, foarte multă lume o să fie deranjată, dar noi o să mergem consecvent pe această cale.”
Europa Liberă: Fenomenul reținerii și arestării va lua amploare în continuare?
Igor Grosu: „Vedeți, întrebările acestea eu le primesc și de la opoziție și ei mă întreabă: „O să continue, da”? Și eu mă minunez de faptul că, și-s tineri, dacă m-ar întreba unul, n-am să dau nume acum, senior, hai să zic așa, din politicul moldovenesc din parlament aș accepta, omul e format de prin anii cutare și el altfel nu înțelege, dar când de vârsta mea sau mai tineri ca mine vin și încearcă să mă întrebe: „Dar ce se așteaptă?” ș.a.m.d...”
Europa Liberă: ...cine va mai fi arestat?
Igor Grosu: „Exact, da!”
Europa Liberă: Câți ani de pușcărie va obține?
Igor Grosu: „Și eu îl întreb: „Dar tu cum îți imaginezi, continuă practica ceea de pe timpurile proaste când cineva dădea indicații? Nimeni nu dă nicio indicație, justiția trebuie să-și facă treaba”. Și că s-au întâmplat acele rețineri de câteva zile în urmă, eu am spus-o și o mai repet...”
### Vezi și... ### Igor Boțan: Evenimentele legate de plecarea celor 14 ex-comuniști dau de bănuit că a fost un act de corupție
Europa Liberă: Ne referim la foștii deputați comuniști care au devenit traseiști și s-au regăsit în tabăra democraților.
Igor Grosu: „Lucrurile acestea erau cunoscute, arhicunoscute de ani și ani în urmă. Asta când a fost, în 2019?”
Europa Liberă: Da, când s-a votat guvernul Filip.
Igor Grosu: „Exact! De ani de zile au fost cunoscute lucrurile acestea, adică ceva... Noi, dimpotrivă, și Dvs., și mass-media, și cei care acum se întreabă, cumva ne revoltam atunci. Evident că nu era vorba acolo de clivaje ideologice, că ideologia comunistă, spre exemplu, nu mai răspundea așteptărilor ideologiei democrate, evident că era pe timpul lui Plahotniuc.”
Europa Liberă: Dle Grosu, dar foarte multă lume se prinde la ideea că sunt doar show-uri televizate și că după asta nu mai urmează nimic?
Igor Grosu: „Ceea ce-mi doresc și eu este ca să văd o finalitate. Deci, noi să vedem finalitate, nu doar faptul că a fost o reținere, a stat nu știu câte zile în arest, așa, după care l-au trecut sub control judiciar. Noi vrem să vedem o finalitate în instanță, în judecată, când ajunge în justiție să nu se răstoarne sau să nu se prăbușească ca un palat de nisip. Și atunci trezesc...”
Europa Liberă: Și în cele mai dese cazuri știți cum sunt îndreptățiți cei reținuți, că s-a încălcat procedura și că bănuitul are câștig de cauză?
Igor Grosu: „Exact, pentru că oamenii nu stau și se uită pe procedură: dar i-a oferit ăla dreptul suficient așa, dar a fost citat nu știu cum... Lumea nu intră în detaliile acestea cum nu intru eu sau nu intrați Dvs., lumea vrea să vadă o finalitate și asta îmi doresc și eu, ca cei care documentează sau au studiat, au cercetat discrepanțele acestea dintre venituri și averi să ne spună. Pentru că aici întrebarea e simplă: „Dle, ai adunat toate veniturile pe o perioadă de timp, salariul deputatului, al demnitarului, al soției, da? Ai evaluat averea la zi și apare diferența, ori e cu minus, ori e cu plus”. Dacă-i diferență, răspunde la întrebarea: „De unde au apărut ditamai casă, conturi, mașini, nu știu ce, vacanțe ș.a.m.d.”? E simplu ca bună ziua. Deci, ele trebuie bine documentate și, bineînțeles, să ajungă pe masa unor judecători de treabă, care să aplice legea, dar să nu trișeze, aici asta e important.”
### Vezi și... ### Sergiu Litvinenco: Vrem să curățăm sistemul de persoane cu probleme de integritate
Europa Liberă: Și Dvs. acum spuneți sus și tare că reforma justiției are șanse să fie dusă până la capăt și că această reformă a justiției să arate cetățenilor că legea lucrează în favoarea omului?
Igor Grosu: „Noi o să facem tot posibilul, pentru că înțelegem că dacă nu faci reforma justiției, nu reușești absolut nimic nici în reforma administrativă, nici în educație, nici în sănătate, nici în mediul de afaceri. Nu reușești! Aici e buba bubelor. Deci, reforma justiției, atunci când toți știu că există o Procuratură Anticorupție, există Procuratura Generală, există un CNA, există un SIS, există un MAI, care au să fie cu ochii pe cei care mai speră să revină iarăși la practicile vechi.”
Europa Liberă: Când l-ați prezentat pe noul șef al CNA, dl Rusu, asta ați și spus, că veți fi fermi pe poziție, să combateți corupția...
Igor Grosu: „Eu am spus în felul următor: „Corupția începe de la partidele politice”. De acolo începe, pentru că, scuzați-mi termenul, năravul acesta, este vorba de corupție, el vine de acolo. Cei care fac politică murdară sau felul cum își creează partidul, cum își finanțează partidul, vin și, ajungând la putere, aduc aceleași obiceiuri, aceleași năravuri, dacă doriți, în instituțiile de stat, în parlament, în executiv ș.a.m.d. Deci, finanțarea corectă a partidelor politice, indiferent că sunt la guvernare sau nu sunt la guvernare și, da, am spus foarte clar: „Nu contează de la care partid este un individ sau altul. Dacă a încălcat legea, el trebuie să ajungă să se întrețină cu procurorii, cu anchetatorii ș.a.m.d. Acesta-i mesajul către CNA, și acolo este potențial.”
Europa Liberă: Mulți își pun întrebarea dacă PAS va rămâne consolidat și dacă nu cumva cineva din deputații PAS ar putea să se retragă din partidul de guvernământ.
Igor Grosu: „Eu le-am făcut un îndemn la colegii mei de partid, după care mi-am permis și le-am făcut acest îndemn și la toți colegii din parlament: „Pe perioada mandatului, pentru a dormi bine și a te dedica complet mandatului încercați, în special cei care aveți companii, firme să nu vă băgați în achiziții publice, lăsați-vă compania, puneți-o pe pauză, vindeți-o, dar nu vă ocupați de lucrurile acestea. Și atunci o să fie mult mai simplu să trăiți, să activați în parlament, să faceți politică ș.a.m.d.” Vrei să te ocupi de afaceri, te duce mintea și capul la afaceri, du-te în afaceri și atunci...”
Europa Liberă: Deci, nu admiteți să apară disensiuni în sânul PAS-ului?
Igor Grosu: „Evident că nu admit. Lumea înțelege foarte bine că noi avem o sarcină foarte clară, avem acum o fereastră, o oportunitate, care, scuzați-mă, eu nu pretind s-o fac pe marele expert și analist, dar ea apare foarte rar această oportunitate, când ai o majoritate parlamentară care îți permite să faci lucruri care altădată trebuia să întrebi, să convingi un coleg de coaliție, să nu știu ce ș.a.m.d., acum noi avem un mandat foarte clar. Deci, în primii ani de mandat este chiar periculos – la începutul emisiunii m-ați întrebat de rating – să te gândești prea mult la rating. Cel mai bine e să te concentrezi și să faci acele reforme care înțelegi că-s nepopulare, dar ele trebuie făcute la început.”
Europa Liberă: Dar care mai sunt reformele nepopulare, dar care trebuie făcute?
Igor Grosu: „Bine, noi în domeniul sănătății avem foarte mult de lucru, pandemia ne-a arătat cât suntem de descoperiți, aici e enorm; în domeniul educației, conexiunea sau cum răspunde sectorul educațional la necesitățile mediului de afaceri. Aici e o problemă care rămâne, în special educația vocațională, profesională, în instituțiile de învățământ superior, aici avem foarte mult de lucru. Aceeași reformă administrativă, da?”
### Vezi și... ### Reforma administrației locale între interesul politic și bunăstarea cetățeanului
Europa Liberă: Dar, totuși, la ce s-ar rezuma această reformă a administrației publice?
Igor Grosu: „Ce există la nivel de unanimitate? Unanimitatea pe care o vedem noi acum și în rândul primarilor noștri, consilierilor noștri, dar și de la alte partide este reticența și supărarea, marea supărare în raport cu consiliile raionale, aici toată lumea îi aliniată...”
Europa Liberă: Bine, și consensul acesta s-a găsit până la Anul Nou, pentru că majoritatea actorilor implicați sau potențial implicați în această reformă, ei sunt de acord că trebuie lichidate aceste consilii raionale?
Igor Grosu: „Și aici avem o unanimitate, cum am spus. Acum noi va trebui să decidem, iarăși să fie discuții și să vedem ce facem, spre exemplu, cu atribuțiile Consiliului raional. Bunăoară, asistența socială, da? Împreună cu primarii, cu administrația publică locală trebuie să decidem unde este mai indicat ca aceste servicii să se ducă – să se ducă la nivelul întâi sau să fie subordonate, sau către niște desconcentrate?”
Europa Liberă: Majoritatea primarilor asta spun, că ar trebui să fie direcționate către administrația publică locală de nivelul întâi.
Igor Grosu: „Domeniul educației, da? Iarăși întrebarea – la nivelul întâi sau să fie iarăși agenții teritoriale?”
Europa Liberă: Poliția comunitară?
Igor Grosu: „Referitor la poliția comunitară, cred că mai avem de discutat, este un aspect sensibil, pe care mai mult îl doresc primarii de urbe, hai să zic așa, în unele urbe și aici nimeni nu le încurcă, acum am înțeles că legislația nu-i împiedică să-și dezvolte o poliție comunitară. Pur și simplu, dacă dorești să iei poliția care există și s-o treci în subordinea primăriei, aici e discutabil lucrul acesta. Sănătatea. Iarăși, noi ce observăm? Observăm că avem cazuri de debandadă în spitalele raionale, unde litigiile sau conflictele de numire a managerilor instituțiilor de sănătate au ajuns în derizoriu, colective divizate...”
Europa Liberă: Deci, politizarea excesivă a făcut ca lucrurile să șchiopăteze în foarte multe domenii?
Igor Grosu: „Exact! Și aici, iată decizia pe care trebuie s-o luăm noi în 2022 împreună cu administrația publică locală de nivelul întâi și de nivelul doi este să vedem unde se duc aceste servicii, pentru că esența oricărei reforme nu este că pur și simplu am luat un serviciu oarecare și l-am trecut acolo, trebuie să ne asigurăm că accesibilitatea serviciului și calitatea serviciului pentru cetățeni este mai bună. Dacă în rezultatul unei schimbări, unei reforme s-a îndepărtat serviciul de cetățean, a devenit mai puțin accesibil și mai de proastă calitate, gata, am eșuat. Iată acum este în proces de pilotare crearea centrelor multifuncționale la nivel de sate, sate mari. Am văzut la Mereni, aici nu departe, la nord în niște localități au apărut, la Sadova, mi se pare...”
Europa Liberă: Ca să fie aduse mai aproape de cetățean serviciile de calitate?
Igor Grosu: „Da, un fel de ASP în jurul câtorva sate. Deci pilotăm să vedem dacă această metodă va ajuta cetățenii să nu trebuiască să meargă la Strășeni sau la Cahul, că am văzut că și la Colibași, pare-mi-se, este în proiect să de deschidă un centru. Deci, acesta-i sensul reformei.”
Europa Liberă: Am reținut o sugestie a unui primar, care spunea că și-ar dori să existe Ora parlamentului în teritoriu.
Igor Grosu: „Cum Ora parlamentului în teritoriu? Parlamentarii noștri în fiecare săptămână îs în teritoriu.”
Europa Liberă: Înseamnă că primarul nu-i vede?
Igor Grosu: „Primarul să-mi spună din care localitate sau raion este și atunci... Iată, spre exemplu, primarii noștri la Leova, la Căușeni l-am văzut deunăzi, la Ștefan Vodă...”
Europa Liberă: Dar iarăși ziceți „primarii noștri” și „primarii lor”, da?
Igor Grosu: „Nu, deputații noștri. Ei anunță, bunăoară, „în ziua de luni sunt în orașul cutare, de la ora cutare până la ora cutare”. Că e nevoie de mai multă interacțiune, eu sunt de acord și, mă rog, eu înțeleg că și pandemia ne-a lipsit de posibilitatea de a interacționa pe viu, dar, slavă Domnului, văd acum că incidența scade și o să avem mai multe posibilități pentru a interacționa pe viu.”
### Vezi și... ### Cum se ocolește penal sistemul de imunizare
Europa Liberă: Dar, apropo, pentru că vorbim despre pandemia de COVID-19 și că s-au vândut atâtea certificate de vaccinare, ați făcut o comisie parlamentară care va investiga această situație, dar unii și-au pus multe semne de întrebare: „Cum adică, cetățeanul, nefiind în Republica Moldova, a putut să beneficieze de acest pașaport”?
Igor Grosu: „Dl Dan Perciun a venit cu această inițiativă, a adunat toate instituțiile care sunt implicate și în perfectarea acestui certificat și cei care verifică, pentru că s-a depistat o lipsă de comunicare între ele. Și aceasta o să descurajeze, pentru că este urât acest lucru: vaccin cumpărat, noi am cheltui bani pentru vaccinul acesta; vaccin pe care ni l-au donat, deci cineva nu l-au folosit pentru ei, ni l-au donat nouă și el a ajuns în chiuvetă. Ați înțeles cum se proceda? Pentru ca să asigure lumea că a fost folosit și să nu le pună întrebări cum au eliberat atâtea certificate, dar încă mai au atâtea vaccinuri în stoc, ei le aruncau în chiuvetă. Și lucrurile acestea trebuie pedepsite. Și dacă trebuie să modificăm legislația pentru a face pedepsele mai dure, noi o să facem lucrul acesta, pentru că asta-i viață omenească pierdută și asta-s medici extenuați. Mie îmi pare rău că deja suntem la al treilea an de pandemie și cumva a devenit parte a vieții noastre, s-a erodat din empatia ceea care era la început față de medici. Noi, cum spune dna ministră Nemerenco, am evitat explozia care a avut loc în alte țări, înseamnă că prin deciziile pe care le-am adoptat noi și cu acele două săptămâni de pauză cumva am minimizat transmisiunea în masă. Deci a fost o decizie corectă, acum trebuie să fim vigilenți, nu ne scutește nimeni de această responsabilitate, mobilitatea este condiționată de vaccinare, de prezentarea testului, de aceea și trebuie de făcut comisia aceasta să fie funcțională și să-i descurajăm pe cei care vând – vând! – iluzia că ei sunt nemuritori.”
Europa Liberă: Profitori se găsesc în toate timpurile.
Igor Grosu: „Absolut!”
(Va urma)