La un briefing ținut luni, 3 iunie, Grosu a încercat să convingă moldovenii cu cetățenia unui stat din Uniunea Europeană (UE) să vină într-un număr cât mai mare la alegerile europarlamentare pentru „a face auzit mesajul că oamenii din Moldova au un cuvânt de spus în privința direcției spre care se îndreaptă UE”.
Președintele PAS a spus că într-un timp „tare apropiat” toți cetățenii moldoveni vor vota la europarlamentare pentru „deputații noștri”, sugerând că R. Moldova va face parte din UE.
Până atunci, Grosu i-a îndemnat pe susținătorii PAS să voteze Partidul Național Liberal (PNL). În cuvintele șefului legislativului, odată votați, eurodeputați ca Siegfried Mureșan sau Adina-Ioana Vălean vor negocia cu alți deputați din Parlamentul European „lucruri bune pentru R. Moldova, România și Europa”.
- Te-ar putea interesa și: Ce oferte au candidații români la europarlamentare pentru alegătorii din R. Moldova
La nivel internațional, atât PAS, cât și PNL sunt asociate Partidului Popular European (PPE).
Ministrul de Externe și-a „retras susținerea”
Sâmbătă, șeful diplomației moldovene, Mihai Popșoi, a postat pe Facebook un îndemn pentru moldovenii „care dețin cetățenia României, Bulgariei, Franței, Poloniei, Letoniei, Ungariei și altor state membre ale Uniunii Europene” să voteze la europarlamentarele din 9 iunie.
Jurnaliștii de la portalul Newsmaker au remarcat că una dintre imaginile atașate la postare scria că deputații PNL ar fi „cei mai activi” susținători ai R. Moldova în Parlamentul European. Ulterior, poza a fost ștearsă, iar postarea editată.
Un apel de a participa la alegerile din 9 iunie a făcut și președinta Maia Sandu. Fondatoarea PAS a încurajat moldovenii „care au deja cetățenie europeană, fie că au pașaport românesc, bulgar, italian, francez sau al altui stat al Uniunii Europene” să-și exprime dreptul de vot la alegerile europarlamentare „pentru a decide componența” următorului Parlament European. Ea, însă, nu s-a referit la vreun candidat anume.
În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare pentru alegerile în Parlamentul European din 9 iunie, când cetățenii români vor fi invitați să își aleagă cei 33 de reprezentanți în forul legislativ al UE.
- Te-ar putea interesa și: În R. Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
Ambasada României de la Chișinău a venit cu precizări în legătură cu organizarea scrutinului pentru cetățenii români din Republica Moldova. Astfel, 28 de secții de votare vor fi deschise în centrul țării (13 secții în Chișinău), 17 secții de votare - în zona de nord și 7 secții - în sudul Republicii Moldova.
Votarea în alegerile din 9 iunie începe la ora locală 7:00 și se încheie la 22:00. Procesul votării ar putea să fie extins și după această oră, până la 23:59, pentru alegătorii care se află încă în secția de votare și pentru cei care mai stau la rând în afara sediului acesteia.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te