Igor Grosu la Kiev: Moldova a condamnat de la început agresiunea militară rusă în Ucraina

Președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu și omologul săi ucrainean Ruslan Stefanciuk, Kiev, 4 mai 2022

Președintele Parlamentului Igor Grosu și deputatul PAS Lilian Carp, președintele comisiei parlamentare pentru securitate națională sunt primii demnitari moldoveni care au vizitat Kiev-ul de la începerea războiului declanșat de invazia Rusiei pe 24 februarie.

În cadrul întrevederii de la Kiev cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, demnitarii moldoveni au reiterat sprijinul Chișinău-lui pentru Ucraina: „ (...) țara noastră, de la începutul războiului, a condamnat cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse și faptul că susținem integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, reamintind de ajutorul umanitar important acordat de R. Moldova Ucrainei și mai ales refugiaților din Ucraina.

Mai mult, Grosu a spus că au informat partea ucraineană „despre disponibilitatea noastră de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului minat, astfel ca populația civilă să se simtă în siguranță”. Totodată, el a reamintit că Republica Moldova „se află in deplină conformitate” cu sancțiunile financiare internaționale.

Oficial, R. Moldova nu participă la sancțiunile internaționale, dar le respectă în mare parte conjunctural, pentru a nu risca să fie penalizată de țările occidentale care impun aceste sancțiuni, începînd cu Statele Unite. Excepție clară fac importurile de energie, R. Moldova fiind 100% dependentă de Rusia în acest domeniu.

„Să lăsăm țara fără resurse energetice, să vedem aici o destabilizare a situației nu ar ajuta pe nimeni, nici Republica Moldova, nici Ucraina și nici partenerii din Occident”, declara președinta Maia Sandu încă la începutul lunii aprilie, într-un interviu pentru radio Europa Liberă.