Igor Grosu participă la Conferința șefilor parlamentelor din UE

Va fi pentru a doua oară când președintele parlamentului de la Chișinău va participa la o asemenea reuniune, după ce Moldova și Ucraina au devenit țări candidate la admiterea în UE.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, participă la Conferința președinților parlamentelor din Uniunea Europeană, găzduită anul acesta de Spania, la Palma, în perioada 21-24 aprilie.

Republica Moldova a fost invitată în calitate de țară candidată la admiterea în UE.

Pe agenda conferinței figurează două sesiuni tematice. Prima este dedicată politicii externe și de apărare a UE „în vremuri de social media și inteligență artificială”, dar și în contextul războiului din Ucraina și conflictului din Orientul Mijlociu. A doua sesiune are ca temă principală consolidarea economică și socială a Uniunii Europene în contextul unei extinderi viitoare, precum și drepturile sociale și provocările legate de mediu și de schimbările climatice. În marja conferinței va avea loc o reuniune separată dedicată imigrației în zona de sud a frontierelor europene.

La Palma, președintele Parlamentului, Igor Grosu, are planificate întrevederi cu omologii săi din mai multe țări europene, precizează un comunicat al legislativului de la Chișinău.

Spicherul moldovean a participat și la reuniunea de anul trecut de la Praga, Cehia - prima după ce Moldova și Ucraina au devenit țări candidate la admiterea în UE -, unde s-a discutat despre prioritățile și provocările cu care se confruntă statele candidate.

Conferința președinților parlamentelor din Uniunea Europeană reprezintă o platformă de discuții, schimb de opinii, informații și experiență cu privire la rolul și responsabilitățile parlamentelor naționale în structura europeană, și cooperarea interparlamentară în domeniul afacerilor europene. La reuniune participă președinții parlamentelor statelor membre ale UE, președintele Parlamentului European și președinții parlamentelor țărilor candidate.

Anul acesta, spicherul Radei supreme de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, nu va fi prezent la conferința de la Palma, însă va adresa participanților un mesaj video.

📰 Europa Liberă este și pe Google News