Parlamentul a revocat mandatul de deputat al oligarhului fugar Ilan Șor. Decizia a fost adoptată pe 27 aprilie, la două săptămâni după ce Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Șor la 15 ani de închisoare, găsindu-l vinovat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Prezentând proiectul de hotărâre de la tribuna Parlamentului, președinta comisiei juridice de numiri și imunități, Olesea Stamate, a precizat că mandatul lui Șor „este anulat de drept” după decizia Curții de Apel și acum Parlamentul trebuie să constate că mandatul este vacant.
Stamate a făcut referire la o decizie a Curții Constituționale din 2015, care spune că „în lipsa unor reglementări speciale exprese, încălcarea condițiilor de eligibilitate după validarea mandatului constituie un motiv de incompatibilitate absolută cu funcția de deputat”. „Astfel decizia instanței de judecată generează pierderea mandatului de deputat, numită decădere”, a subliniat Stamate.
Deputatul comunist Vladimir Voronin a comentat că, adoptând astfel de hotărâre, Parlamentul „scapă de o nevoie și dă peste două deodată”, pentru că locul lui Șor poate fi ocupat de Vladimir Vitiuc, care este investigat pentru îmbogățire ilicită. După Vitiuc, pe lista Partidului Șor urmează Violeta Ivanov, care este cercetată într-un dosar similar.
Stamate a răspuns că soluția ar putea veni de la Curtea Constituțională, facând aluzie la faptul că, în luna mai, judecătorii vor examina sesizarea privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor.
Te-ar putea interesa și: Comisia de la Veneția s-a expus privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor. Ce urmează?
Într-un final, hotărârea a fost adoptată cu votul a 56 deputați PAS. Cei 24 de deputați Blocului PSRM-PCRM s-au abținut de la vot, iar cei ai Partidului Șor au boicotat ședința.
Partidul „ȘOR” a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului.
Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor a spus că decizia contravine legislației și Constituției, deoarece mandatul de deputat i-a fost încredințat de popor. El a făcut referire la aceeași hotărâre a Curții Constituționale din 2015, susținând mandatul de deputat poate înceta doar în cazul emiterii unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, în timp ce în dosarul său nu au fost epuizate toate căile de atac.
„De fapt, decizia bandiților din PAS de a mă lipsi de mandatul de deputat este o reacție isterică la acțiunea de rezistență națională, pe care am anunțat-o pentru 7 mai”, a scris Șor.
Anterior, guvernanții au explicat că decizia Curții de Apel este definitivă și executorie, chiar dacă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.
### Vezi și... ### Europa Liberă Explică | Șor a fost condamnat, va ajunge la închisoare?
Pe 13 aprilie, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în legătură cu rolul său în „furtul miliardului” din 2014. De asemenea, magistrații l-au obligat să restituie Băncii de Economii prejudiciul de 5 miliarde de lei.
În anul 2017, Șor a fost condamnat în același dosar de instanța de fond la 7,5 ani de închisoare. Executarea pedepsei a fost suspendată până la o decizie a Curții de Apel.
Deși se afla sub control judiciar, Șor a fugit din R. Moldova în vara anului 2019, după ce aliații săi din Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc au fost înlăturați de la putere. După fuga sa, Șor s-a ascuns în Israel, de unde organizează în mod regulat întâlniri online cu alegătorii și membrii partidului.
În ciuda procesului de judecată, Șor a reușit să devină deputat, fiind ales mai întâi în 2019, apoi și în 2021, fiind cap de listă a partidului care îi poartă numele.
Recent, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat că ministerul a cerut Israelului să accelereze examinarea cererii de extrădare a lui Ilan Șor în legătură cu sentința. În cazul unui refuz, autoritățile moldovene pot depune o cerere ca Șor să-și execute pedeapsa în Israel.