Imigrația în Europa și în ce constă sistemul britanic pe puncte (VIDEO)

Steagul Marii Britanii coborât din clădirile Conciliului UE de la Bruxelles

Ce se va întâmpla cu migranții moldoveni din Marea Britanie?

Uniunea Europeană nu a avut niciodată reguli comune ale imigrației, ci doar reguli ale acordării azilului. Pentru primirea sau nu a unei forțe de muncă extracomunitare, fiecare țară a avut și are propriile ei reguli.

Your browser doesn’t support HTML5

Imigrația în Europa și în ce constă sistemul britanic pe puncte



Este ceea ce se numește principiul subsidiarității.

Noile reguli restrictive ale imigratiei introduse de guvernul lui Boris Johnson au stârnit însă îngrijorare, în primul rând sistemul pe puncte presupus a încuraja lucrătorii foarte calificați, în dauna celor cu mai puțină pregătire, care vor trebui găsiți local.

Balerină cu doctorat? Poftiți înăuntru, este titlul din săptămânalul The Economist, al cărui ultim număr a apărut astăzi și care scrie că lumea afacerilor este acum îngrijorată.

The Guardian atrage atenția asupra sectorului medical, unde un număr uriaș de asistenți și îngrijitori vin din restul Europei și avertizează că noua legislație ar putea avea consecințe devastatoare.

The Telegraph apără însă măsura, argumentând că dacă într-adevăr asta va pune mari probleme într-un prim timp, pe termen lung efectele vor fi benefice pentru economie. Însă, desigur, The Telegraph este cotidianul în care publică Boris Johnson.

În ce constă sistemul britanic pe puncte

Marea Britanie a introdus așadar un sistem pe puncte, care va face că până și artiștii în turneu vor avea nevoie de o viză. Sistemul e calchiat după modelul australian și el constă în primul rând în următoarele:

Frontierele Regatului Unit vor fi închise pentru muncitorii necalificați și toți noi muncitori vor trebui să vorbească deja limba engleză...


-- Frontierele Regatului Unit vor fi închise pentru muncitorii necalificați și toți noi muncitori vor trebui să vorbească deja limba engleză.

-- Fiecare cetățean străin care va dori să vină la muncă în Marea Britanie va trebui să aibă o ofertă de muncă care să întrunească pragul salarial de 25.600 de lire sterline. În mod excepțional, acolo unde va fi nevoie acută de forță de muncă, va fi acceptat și pragul de 20.480 de lire sterline. Este cazul asistentelor medicale.

-- Va fi blocat accesul pentru muncitorii care lucrează pe cont propriu cum ar fi instalatori polonezi sau constructori români (aceștia vor trebui, la rândul lor să aibă o ofertă de muncă clară în momentul în care sosesc în Regat).

-- La frontieră nu vor mai fi acceptate cărți de identitate din țări precum Franța sau Italia. Această măsură este menită să combată fenomenul muncitorilor din afara spațiului UE care încearcă să păcălească sistemul, falsificând cărți de identitate sau folosind acte furate.

### Vezi și... ### Marea Britanie spune că după Brexit nu va mai primi muncitori străini fără calificare


-- Doar un număr mic de muncitori foarte calificați vor putea veni în Marea Britanie, fără să aibă, în prealabil, un job asigurat, fiind modificat baremul privind competențele și gradul de calificare pentru străini.

Cu toate acestea, noua politică promovată de guvernul lui Boris Johnson a atras deja critici din partea angajatorilor, în special în ceea ce privește introducerea pe lista muncitorilor necalificați a ospătarilor sau muncitorilor din abatoare sau din agricultură.

În același timp, liderii din industrie au spus că noile politici guvernamentale reprezintă un "asalt asupra economiei" cu consecințe "dezastruoase".

-------

Your browser doesn’t support HTML5

Noul sistem de migrație britanic închide granițele pentru mulţi moldoveni



Noul sistem de migrație britanic închide granițele pentru mulţi moldoveni cu paşaport românesc, au titrat mai multe publicații de la Chişinău după ce Marea Britanie a publicat noua politică imigraţională. S-a relatat că noile reguli, care ar urma să intre în vigoare începând din 2021, vor lovi direct în români, respectiv şi în moldovenii cu cetăţenie română, pentru că limitează forţa de muncă ieftină din fabrici, hoteluri şi restaurante.

Dumitru Vicol este un moldovean stabilit de mai mulţi ani în Marea Britanie. El spune că noul sistem migraţional, în redacţia propusă acum, ar putea afecta în special moldovenii care vor veni la munci necalificate.

Your browser doesn’t support HTML5

Brexit peste Letonia


Dumitru Vicol: „Sistemul nou de migraţie impune câteva condiţii, între care cunoaşterea limbii engleze, să ai un job cu un salariu anual mai mare de 25600 de lire sterline, iar acest lucru practic limitează migraţia către Marea Britanie e persoanelor care sunt mai puţin calificate şi lucrează în joburi cu salarii relativ mici. Majoritatea moldovenilor din Marea Britanie au paşapoarte româneşti. Dacă se implementează sistemul aşa cum este, practic toţi moldovenii care după 2021 vor veni la joburi gen construcţii sau un hotel care plăteşte mai puţin de 2100 de lire pe lună ei nu vor putea primi toate documentele necesare.”

Dumitru Vicol precizează însă că mai există speranţa că impactul nu va fi unul atât de drastic precum pare.

„Pentru că dacă Marea Britanie va implementa acest sistem de imigraţie este foarte probabil că şi UE va reacţiona printr-o reciprocitate spunând că va implementa un program similar pentru cetăţenii britanici în UE. Încă nu există o reacţie oficială din partea UE consolidate. Probabil aceste măsuri ar putea fi puţin ajustate. Însă dacă rămâne aşa cum este la moment, cum a declarat ministrul responsabil de afacerile interne, atunci afectează în primul rând persoanele care vin la munci necalificate”.

### Vezi și... ### Paula Erizanu: „Îmi pare rău că retorica anti-imigrație prinde atât de mult la o atât de mare parte a populației”


Un studiu al Organizaţiei Mondiale pentru Migraţie, realizat în 2017, la un an după referendumul ce a declanşat Brexitul, sugera că migranţii moldoveni din Marea Britanie aveau o atitudine destul de pesimistă în legătură cu ieşirea din UE. 82 la sută dintre ei erau îngrijorați că vor fi introduse restricții de intrare în țară, că vor deveni mai dure regulile de aflare a migranților în Marea Britanie şi că se va utiliza mai activ procedura expulzării.

Dumitrul Vicol spune însă că moldovenii care deja sunt stabiliţi în Marea Britanie nu ar trebui să se îngrijoreze pentru că noul sistem de imigrare nu îi afectează:

Lucrul acesta afectează doar persoanele care vor veni după ianuarie 2021 ...
Dumitru Vicol, migrant moldovean în Marea Britanie


„Lucrul acesta afectează doar persoanele care vor veni după ianuarie 2021. Toţi moldovenii care sunt cetăţeni români şi sunt stabiliţi aici până în momentul în care Marea Britanie a ieşit din UE ei sunt asiguraţi de un acord existent între UE şi Marea Britanie prin care lor li se asigură dreptul de şedere. Cei care sunt deja aici nu sunt afectaţi deloc.”

Marea majoritate a moldovenilor stabiliţi în Marea Britanie deţin paşapoarte româneşti. Numărul lor se estimează la 70 de mii de persoane. Ca şi alţi cetăţeni europeni, aceștia ar urma să treacă o procedură birocratică simplă pentru a obţine un nou statut de reședință. Persoanele care sunt stabilite în Marea Britanie mai bine de cinci ani vor avea posibilitatea să revendice statutul de rezident. Iar cei care au o vechime de şedere în Anglia mai mică de cinci ani, vor obţine statutul de pre-rezident. Indiferent de tipul de rezidenţă, aceştia vor beneficia de dreptul la muncă, la asistenţă socială şi medicală şi la studii.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, a declarat recent că 500 de mii de cetăţeni români au trecut această procedură birocratică şi au fost deja înregistrați.