În ciuda interdicțiilor impuse de talibani, culturile de mac prosperă în Afganistan

Gărzi înarmate stau de pază în vreme ce poliția antidrog a talibanilor distruge culturile de mac din afara orașului Mazar-e-Sharif, provincia Balkh, Afganistan, pe 1 mai.

Talibanii au interzis cultivarea macului în aprilie 2022. Dar recolta de anul trecut a fost în mare parte exceptată de la interdicție, ceea ce a dus la un salt de 32% în producția de opiu.

Experții spun că guvernul taliban, aflat în criză de bani, nu a acceptat să pună în aplicare interdicția deoarece traficul cu opiu rămâne o sursă majoră de bani. Veniturile din producția de opiu, estimate între 1,8 și 2,7 miliarde de dolari, reprezentau 12-14% din produsul intern brut al Afganistanului în 2021.

Talibanii au fost supuși la presiuni din partea țărilor vecine și a comunității internaționale pentru a combate producția și traficul de droguri de când gruparea a preluat puterea, după retragerea trupelor străine conduse de SUA și NATO din Afganistan în august 2021.
 

Talibanii au reușit, în mare măsură, să eradice cultura macului la sfârșitul primului lor mandat la putere, între 1996 și 2001, spun analiștii. Dar interdicțiile impuse de ei nu au mai fost aplicate după ce au fost înlăturați de la putere de invazia condusă de SUA în 2001 - iar, mai târziu, talbanii au început să-și finanțeze lupta armată prin taxarea cultivatorilor de mac.

Un tânăr afgan ajută poliția antidrog distrugând cultura de mac.

În aprilie 2022, liderul suprem al talibanilor, mollahul Haibatullah Ahundzada, a interzis cu desăvârșire cultivarea, consumul și traficul tuturor drogurilor ilicite. 

„Dacă cineva încalcă decretul, recolta va fi distrusă imediat, iar contravenientul va fi tratat în conformitate cu legea Sharia”, se spune în ordinul anunțat de Ministerul de Interne al talibanilor în cadrul unei conferințe de presă la Kabul.

Unii afgani spun că ar fi dispuși să renunțe la cultivarea opiului, dacă autoritățile le-ar oferi mijloace de trai și posibilitatea unor culturi agricole alternative. Ei spun însă că talibanii au oferit puține stimulente economice fermierilor, care pot câștiga mult mai mult din cultivarea opiului în comparație cu alte culturi, cum ar fi grâul.

„Sunt de acord cu interzicerea cultivării macului, dar să primim un ajutor care să ne permită să cumpărăm alimente și medicamente pentru familiile noastre", a afirmat Abdul Qayyum, un cultivator din districtul Maiwand din Kandahar, la sfârșitul anului trecut, pentru Radio Azadi.

Și când luptau ca insurgenți, și după ce au ajuns la putere, talibanii și-au câștigat reputația că aplică fără excepție și ezitare legea și ordinea, inclusiv pedepse corporale publice și chiar execuții în timpul primei sale perioade la putere.

Izolați și supuși sancțiunilor economice, talibanii spun că au nevoie de asistență străină pentru a scăpa țara de economia ilicită a drogurilor.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a constatat că afganii săraci au ajuns să ia măsuri extreme pentru a supraviețui sub conducerea talibanilor.

„Unii au fost nevoiți să își vândă casele, terenurile sau bunurile care generează venituri; alții au recurs la practica dureroasă de a-și transforma în marfă membrii propriei familii, transformând copiii în muncitori și fiicele tinere în mirese”, se arată în raport.