Linkuri accesibilitate

Mai poate fi aplicat planul de pace negociat de Statele Unite cu talibanii în Afganistan?


Un avion C-17 Globemaster III al Forțelor Aeriene ale SUA transportând refugiați afgani de la Kabul la Qatar pe 15 august 2021
Un avion C-17 Globemaster III al Forțelor Aeriene ale SUA transportând refugiați afgani de la Kabul la Qatar pe 15 august 2021

Omul considerat, la un moment dat, cheie al Americii pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad este hotărât să nu lase eșecurile Statelor Unite în acea țară să rămână moștenirea sa, la doi ani după ce talibanii au preluat controlul.

Khalilzad îndeamnă administrația Biden să încerce în continuare să implementeze acordul de pace pe care l-a negociat cu talibanii.

Mai poate fi aplicat planul de pace negociat de Statele Unite cu talibanii în Afganistan?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Khalilzad, în vârstă de 72 de ani, se afla la Doha, în Qatar, încercând să organizeze o întâlnire între talibani și oficialitățile afgane pentru a stabili un nou guvern atunci când luptătorii grupării insurgente s-au apropiat de Kabul în august 2021. Apoi, la 15 august, președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara, guvernul afgan a căzut, militanții au preluat controlul, iar proiectul american de 20 de ani în Afganistan a fost compromis. A urmat evacuarea haotică a personalului american și celor care au avut conexiuni cu regimul.

Khalilzad încă susține ideea de a implementa pe deplin acel plan de pace, inclusiv părțile care prevăd o cale către un nou sistem de guvernare afgan. De ce ar trebui talibanii să cedeze, având în vedere că au acum puterea?

Zalmay Khalilzad recunoaște că nu e ușor, dar subliniază că militanții ar putea, de asemenea, să obțină relaxarea sancțiunilor și asistență economică dacă implementează acordul pe care l-au semnat. E mai bine decât să începi de la zero, spune el."Va fi mult mai dificil pentru talibani să fie de acord cu ceva nou în comparație cu ceea ce au semnat deja", a spus fostul diplomat, care cere frecvent talibanilor să respecte drepturile omului, în special pentru fete și femei.

Acordul de pace, încheiat în februarie 2020, includea promisiunea talibanilor de a nu adăposti teroriști și angajamentul Statelor Unite de a retrage treptat trupele. Retragerile trebuiau să fie condiționate de diverse condiții, inclusiv progresul în negocierile dintre talibani și guvernul afgan. Dar Donald Trump a retras trupe indiferent dacă aceste condiții erau îndeplinite, iar președintele Joe Biden s-a pronunțat pentru retragerea completă.

Talibanii, cred analiștii, au realizat că nu contează ce semnaseră la Doha, s-au concentrat pe lupta împotriva forțelor afgane slăbite și au câștigat.

XS
SM
MD
LG